Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615
Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615

Lipsă de personal şi de fonduri


Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” din Focșani se confruntă cu o criză acută de personal, dar și de fonduri. Pentru a-și desfășura activitatea în condiții normale, spitalul are nevoie de 1945 de angajați, iar, în prezent, are doar 1357 de salariați, rezultând o lipsă de 588 de angajați. „Spitalul are o lipsă de 62 de medici, 184 de asistenți medicali, 110 infirmiere, 173 de îngrijitoare și 16 muncitori. La personalul TESA suntem pe zero pentru că am aplicat ordinul Ministerului Sănătății de reducere a personalului. Din 64 de salariați cât am avea nevoie, avem doar 39 de salariați”, a declarat Nicolae Moise, managerul Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” din Focșani.

Ministerul Sănătății a deblocat doar patru posturi de medic pentru Spitalul din Focșani din totalul de 62, de care era nevoie. Vineri este ultima zi de depunere a dosarelor candidaților, și, cel mai probabil, la începutul lunii viitoare se va organiza și concursul de ocupare a posturilor. „Ni   s-au deblocat patru posturi de medic rezident, pe secțiile de Diabet, Ginecologie, Reumatologie și pe încă o secție, care-mi scapă momentan. Noi am mai solicitat două posturi de medic specialist, pe radiologie și medicină legală și așteptăm să ni se aprobe. Hârtiile au fost trimise la Minister, în cursul săptămânii trecute, și așteptăm aprobarea lor de către aceștia și publicarea în Viața Medicală. Dar cele șase posturi ar fi insuficiente față de cei 62 de medici de care avem nevoie. Avem solicitări din partea medicilor că ar vrea să lucreze aici dar se pare că deficiența este la Minister „, a explicat acesta. Conducerea spitalului speră că în lunile care vor veni, situația se va reglementa, iar necesarul de medici va fi acoperit. În plus, spitalul din Focșani are probleme cu liniile de gardă de la Secțiile de Obstetrică-Ginecologie, unde sunt doar trei medici și aceștia sunt nevoiți să facă și 12 gărzi pe lună, dar și la Secția de Cardiologie, unde sunt doar patru medici, care sunt nevoiți să facă între opt și 10 gărzi pe lună. Conform managerului Nicolae Moise, probleme sunt și la Secția de Nou-Născuți, unde este lipsă de asistenți medicali, fiind doar opt pe tură, când legea prevede să fie 12. „Când asistenții își iau concedii de odihnă ne descurcăm destul de greu cu gărzile. Aceeași situație se regăsește și la femeile de serviciu și îngrijitoare, dar să zicem că ne descurcăm”, a spus Nicolae Moise.

Datorii de miliarde de lei

Spitalul din Focșani are și datorii către Casa de Asi-gurări de Sănătate Vrancea, în valoare de 71 de miliarde de lei vechi. Numai luna trecută, spitalul a prestat servicii medicale în valoare de 58 de miliarde de lei vechi, iar CAS a decontat doar 21 de miliarde de lei vechi și încă 80 de miliarde din luna august. „Din totalul de servicii medicale până la 31 octombrie, efectuate și raportate către Casă, aceasta ne-a dat doar 100 de miliarde de lei vechi, iar dacă scădeți suma de 71 de miliarde cu care suntem noi datori, vă ies cam 30 de miliarde, bani cu care am putea să facem multe lucruri în spital. Altă finanțare spitalul nu are, decât cea din contractul cu Casa și cea de pe taxele pe care le percepem”, a explicat managerul instituției.

Principala unitate spitalicească din județul Vrancea are de achitat și utilitățile, în valoare de 3,5 miliarde lei vechi, care se vor mări, odată cu instaurarea anotimpului rece, dar și angajamentele , adică acei 25% din reducerile bugetare. „Până pe 25 noiembrie trebuie să plătim angajamentele către Direcția de Finanțe a județului, iar dacă nu le plătim, Trezoreria ne blochează conturile. Ca să nu mai zic că pentru asta trebuie să dau declarație pe propria răspundere”, a mai spus Moise. Conducerea spitalului nu știe când va primi de la CAS banii pe serviciile medicale, pentru că mereu se amână termenul de furnizare. Oricum nu se pune problema închiderii spitalului sau întreruperii internărilor de pacienți, așa cum s-a întâmplat în județul Galați.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?