Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629
Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629

Medici: Diabetul nu afectează doar pacientul, ci și familia acestuia

Screening-ul periodic, depistarea precoce şi îngrijirea optimă sunt absolut necesare pentru asigurarea calităţii vieţii şi creşterea speranţei de viaţă a persoanelor cu diabet, dar şi pentru reducerea costurilor de îngrijire, au afirmat, joi, cu prilejul Zilei Mondiale a Diabetului, specialiştii Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice şi ai Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.

Potrivit medicilor, diabetul nu afectează doar pacientul, ci şi familia acestuia, cu atât mai mult, cu cât este vorba despre copii şi tineri.

Aceştia subliniază faptul că diabetul este o prioritate majoră pentru societate, pentru sistemul de asigurare a sănătăţii şi pentru politicile de sănătate, iar un adult cu diabet zaharat bine controlat se poate integra perfect în viaţa de familie, la locul de muncă, dar şi în societate. „Diagnosticarea cât mai timpurie şi instituirea unei îngrijiri corespunzătoare, care să asigure un control eficient al diabetului, sunt esenţiale pentru a diminua impactul afecţiunii şi al complicaţiilor asupra calităţii vieţii. În acelaşi timp, aderenţa la planul de îngrijire a persoanei cu diabet este extrem de importantă, iar aici membrii familiei pot avea o contribuţie majoră. (…) Un control eficient presupune o implicare continuă a pacientului în procesul de îngrijire, iar în acest sens, sprijinul familiei, al apropiaţilor, alături de educaţia terapeutică a pacienţilor sunt foarte necesare”, a declarat prof. dr. Gabriela Roman, preşedintele Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice. Potrivit acesteia, diabetul este o boală care durează toată viaţa, zi de zi, minut de minut. „Diabetul zaharat de tip 2, care sigur poate să fie controlat şi cu tablete, nu este deloc mai uşor, are foarte multe complicaţii posibile şi acelaşi lucru impune persoanei: să fie conştientă de fiecare dată că este cu diabet şi că trebuie să aibă grijă. De aceea, noi, specialiştii, împreună cu echipa de îngrijire ne-am dori foarte mult să fie oficializată educaţiei terapeutică”, a spus Roman.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?