Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633
Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633

Sarkozy şi Berlusconi l-au refuzat pe Băsescu


Gestul președintelui francez, Nicolas Sarkozy, de a refuza o discuție cu omologul său român Traian Băsescu, la Lisabona, surprins de camerele de televiziune, este comentat de presa internațională, care publică fotografii și înregistrări video de la întâlnirea celor doi.
Cotidianul francez Le Monde publică un material însoțit de o fotografie și de o înregistrare video, în care vorbește despre un „refuz brutal” al lui Nicolas Sarkozy în fața președintelui român, „dornic să discute cu el”, cu ocazia summitului NATO de la Lisabona.

Scena, înregistrată de camerele de televiziune, s-a derulat vineri seara, în timpul „fotografiei de familie” care reunește șefii de stat și de Guvern, potrivit Le Monde. Întrebat despre acest lucru, Sarkozy a negat că ar fi refuzat să discute cu omologul său român, cu care ar fi avut ulterior numeroase conversații.

La rândul său,    site-ul francez de informații Le Post relatează că „încă de la sosirea șefilor de stat, președintele român a încercat să vorbească cu Nicolas Sarkozy, care, vizibil enervat, l-a abandonat”.
Site-ul, care difuzează și o înregistrare video de la această întâlnire, amintește că în septembrie cei doi șefi de stat au avut deja un schimb de replici, pe tema romilor.
„Traian Băsescu s-a îndreptat apoi spre Silvio Berlusconi, șeful Guvernului ita-lian. Acesta a părut de asemenea enervat de președintele român. Åži i-a transmis acest lucru printr-un gest dintre cele mai explicite”, continuă site-ul Le Post, referindu-se la faptul că Berlusconi a făcut în câteva rânduri semne cu degetul la cap.

Potrivit Agenției France Presse, ima-ginile filmate vineri de televiziuni, după fotografia de familie a șefilor de stat și de Guvern din țările NATO, arată un schimb de replici între președinții român și francez, care a fost interpretat ca o altercație.

Întrebat sâmbătă despre un eventual diferend cu președintele român, Traian Băsescu, Sarkozy a dezmințit orice      tensiune privind ade-rarea României la Schengen, adăugând că se înțelege   „foarte bine” cu omologul său român   și că „nu sunt pro-bleme”.
„Nu am refuzat deloc să-i vorbesc”, a declarat Sarkozy. „Am vorbit poate de 15 ori cu președintele român, care este un om de mare calitate, pe care îl apreciez foarte mult”, a precizat președintele francez, citat de AFP.

Åžtirea AFP a fost preluată de numeroase publicații internaționale și    site-uri de știri, precum Libération, Euronews, France24, Le Parisien, Les Echos, RTL Info.be și 7sur7.be.

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?