Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Refuzat la ajutorul pentru încălzire


Un bărbat de 28 de ani, care locuiește fără forme legale în Jariștea, acuză reprezentanții primăriei că îi nedreptățesc familia în ceea ce privește ajutorul de încălzire. Bărbatul este nemulțumit că deși ar fi fost în nenumărate rânduri pe la autoritățile locale, acestea nu-i acordă niciun sprijin deși tavanul locuinței stă să se prăbușească în capul său. Reprezentanții Primăriei Jariștea susțin că familia lui are tot sprijinul din partea autorităților numai că oamenii nu au înțeles cum sunt acordate ajutoarele.

Gelu Dumitrache are 28 de ani și trăiește de mai multă vreme în concubinaj cu Mariana Preda, de 23 de ani din Jariștea. Sunt săraci și spun că nu știu cum vor trece de iarna care se apropie. Supărarea bărbatului este legată de faptul că deși ar fi mers la Primăria Jariștea să facă dosar pentru ajutorul de încălzire, nu li se aprobă dosarul. „Stau la concubina mea. Eu sunt de prin părțile Bacăului. În aceeași ogradă mai stă și sora și fratele nevestei mele care au și ei familie. Suntem foarte săraci și am făcut și noi dosar pentru ajutor de încălzire. Am cheltuit o groază de bani ca să ne spună că se acordă numai pe cap de familie. Nu au cum să nu ne ajute, copiii sunt trecuți în evidență la primărie, iar unul dintre ei este paralizat”, spune Gelu. Familia bărbatului este alcătuită din patru membri. Trei copii dintre care cel mai mare cu probleme de sănătate și alți doi de doi ani și, respectiv, zece luni, care nu înțeleg probabil de ce în camera care le este și bucătărie și dormitor nu este niciodată cald. Gelu spune că pereții sunt subțiri și că pe vremuri acolo era grajd de animale. „Aș vrea să vină să vadă în ce condiții stau. O să pice și tavanul la prima ploaie. Măcar cu un val de carton să mă ajute. Necazul meu cel mai mare e că nu vor să dea și familiei mele ajutorul pentru lemne. Au dat și ajutoare de la Uniunea Europeană, câte 14 kilograme de făină la oameni bogați cu animale și la nevasta mea nu a dat nimic. Nu avem decât alocația copiilor. Băiatul cel mare de patru ani este și mut și paralizat dar nu avem bani să mergem la o comisie să ne dea un ajutor și pentru el. De unde să am eu zece milioane grămadă să cheltui odată?”, se plânge Gelu. Viața curge greu pentru famila care nu are niciun sprijin. Mariana trebuie să se ocupe de copii mai ales că cel mare are probleme de sănătate deosebite și necesită o îngrijire specială iar bărbatul nu este dispus să plece la muncă în străinătate și să-și lase familia de izbeliște. „Eu carte nu știu. Ce mai câștigăm cu ziua dar ce să faci cu 30 de lei? Mă duc cu mâncarea mea și când vin acasă sunt alte guri de hrănit. Nu pot pleca nici în străinătate. De bine, de rău aduc seara o pâine pe masă. La mine, mama e paralizată iar tată n-am, casă n-am iar mama nevestei a murit de curând. Nici nu știm ce să ne mai facem”, a mai adăugat bărbatul.

„Probabil nu au înțeles”

Primarul comunei Jariștea, Cătălin Toma nu cunoștea prea bine situația familiei lui Gelu, doar refe-rentul social din cadrul primăriei putându-ne lămuri cu privire la această problemă. „De curând, mama Marianei Preda a decedat. În aceeași curte locuiesc trei familii, respectiv copiii defunctei care nu au dezbătut încă succesiunea. Noi le-am explicat că ajutorul respectiv se alocă o singură dată pentru locuința respectivă și toți membrii familiei trebuie trecuți în același dosar. Ei au venit cu cereri separate, noi le-am explicat cum stau lucrurile și probabil nu au înțeles”, a explicat Ioana Hortolomei, referent social în cadrul Primăriei Jariștea. Funcționara ne-a spus că și în privința copilului bolnav i-a ajutat cu sfaturi și i-a îndrumat spre ceea ce ar fi avut de făcut dar că probabil, familia nu a avut posibilitatea să întocmească documentația necesară și să ducă copilul la o comisie, ca acesta să beneficieze de pensie. O altă nemulțumire a lui Gelu era legată de ajutoarele de la Uniunea Europeană, de care nu a beneficiat niciun membru al familiei sale chiar dacă se zbat într-o sărăcie lucie. „De ajutoarele alimentare venite de la Uniunea Europeană pot beneficia pensionarii cu venituri mici, șomerii, persoanele cu un anumit grad de handicap și cei care beneficiază de ajutor social, ori ei nu se încadrează în niciuna dintre situații”, a mai spus Ioana Hortolomei. Până când situația ajutoarelor se va lămuri, Gelu spune că este hotărât să ajungă până la mai marii județului pentru a-și găsi dreptatea pe care, spune el, nu a găsit-o la autoritățile locale.

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?