Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622
Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622

GALERIE FOTO: Absolvenţi şi şomeri de vârstă medie, uniţi de speranţa unui loc de muncă


   Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Vrancea a organizat ieri, pentru a doua oară în această lună, o mini-bursă a locurilor de muncă mai… altfel decât cele cu care ne-am obișnuit deja și la care participă sute de persoane. Acțiunea s-a adresat șomerilor care doresc să obțină un loc de muncă în domeniul alimentație publică și comerț și face parte din Proiectul POSDRU „Plus de capacitate și expertiză în Serviciul Public de Ocupare”, derulat de agenția vrânceană în parteneriat cu instituțiile similare din Iași, Covasna și Ialomița. Mulți dintre cei prezenți au plecat, ieri, către angajatorii ofertanți, cu câte una sau mai multe dipoziții de repartiție. Ceilalți au rămas în așteptarea unui serviciu conform pregătirii lor, însă prin participare și discuția directă, față în față, cu specialiștii instituției, au aflat lucruri noi cu privire la facilitățile și drepturile pe care le-o conferă, în funcție de caz, legislația actuală.
   Tineri absolvenți, dar și persoane aflate în plină maturitate s-au întâlnit ieri, la sediul AJOFM Vrancea, cu toții uniți de aceeași dorință: obținerea unui loc de muncă.
   Timiditatea aproape copilărească a primilor, combinată cu evidenta experiență de viață a celorlalți a făcut ca grupul lor, format din aproape 30 de persoane, să fie unul absolut original, care a adus în discuție foarte multe probleme existente sau potențiale, reprezentanților instituției. În același timp, pe parcursul întâlnirii de ieri, s-a conturat însă, prin atitudini, gesturi și vorbe și o realitate tristă și totodată deconcertantă: tinerii sunt mult mai lipsiți de speranță, mult mai pesimiști, mai dezamăgiți de prezent și mai lipsiți de capacitatea de a privi, totuși, cu încredere spre propriul viitor, în comparație cu cei aflați în plină maturitate, care își evaluează șansele cu mult mai mult realism. 
   Cu toate acestea, din discuțiile de ieri a reieșit că au și o caracteristică comună: flexibilitatea. Chiar dacă, pe de o parte au terminat licee, facultăți sau mastere în anumite profesii sau care le-au conferit anumite calificări, iar pe de altă parte au practicat ani îndelungați anumite meserii, aproape toți și-au exprimat dorința să urmeze diverse, în lipsă de alternativă, cursuri de calificare prin care să-și sporească șansele de angajare. O resemnare de asemenea comună a vorbit de la sine ce fel de timpuri, în ce fel de societate opacă și brută trăim, și care este scara de valori a acesteia…  
   Cum altfel am putea spune când, de exemplu, Cristina, din Hângulești, și Andreea, din Panciu, două tinere absolvente a unui master în achiziție, distribuție și logistică au decis să-și lase la o parte specializările și să urmeze un curs de contabilitate în speranța obținerii mai facile a unor locuri de muncă, fiind dispuse să pună în stand-by tot ce-au învățat prin facultăți. Veronica I., din Focșani, în vârstă de 36 de ani, s-a considerat mulțumită că a primit o recomandare pentru un post de bucătar, deși are mai multe calificări: a terminat Liceul veterinar, a făcut o postliceală în domeniul „controlori calitate alimente”, a terminat și Facultatea de Drept, a făcut cursuri de calificare în meseria de apicultor, operator calculator și bucătar, această ultimă calificare fiind singura care i-ar putea oferi și locul de muncă pe care îl caută. 
   Un alt absolvent a două facultăți, una de sociologie și alta de psihologie, pentru care nu a existat ieri niciun post, s-a declarat deschis să urmeze niște cursuri de agent pază, calculator, antreprenoriat prin AJOFM, numai să schimbe statutul de șomer cu cel de salariat. Nici Tina D., care a absolvit anul acesta o școală postliceală sanitară, nu a găsit nimic în domeniul ei de pregătire, și nici Gigi C., absolvent în 2012 a Facultății de Industrie Alimentară, care și-a exprimat dorința de a face altceva, dacă profesia aleasă nu îi facilitează și un serviciu.
 
Facilitățile conferite de lege, explicate tuturor
   Totuși, multe din persoanele prezente ieri la Bursă, care aveau calificări cel puțin apropiate cerințelor posturilor declarate vacante de angajatori, au primit dispoziții de repartiție fie pentru posturi de vânzători, patiseri, bucătari și ajutor de bucătar, fie pentru barman, ospătar, etc. Persoane de la 18 și până la 45 de ani, înregistrate sau nu în baza de date a AJOFM, indemnizate sau nu, au discutat despre șansele pe care le au pe piața muncii direct cu specialiștii instituției, care le-au explicat și care sunt drepturile și facilitățile pe care le conferă legea, în funcție de situație, și de care este bine să știe.  
   Gabriel Bratosin, directorul Agenției Locale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ALOFM) Focșani a susținut, pe parcursul a aproape două ore, un adevărat tur de forță al comunicării, explicând fiecărei persoane în parte ce șanse are, ce subvenții ar putea primi, care sunt alternativele posibile, în limitele legii. Tot el a atras atenția asupra unei probleme evidente, care constituie o piedică în angajarea tinerilor absolvenți de licee. „Vedeți, pe diplomele pe care vi le eliberează liceele scrie, de exemplu, tehnician gastronomie sau tehnician în alimentație, oricum «tehnician în…» ceva. Ori angajatorii cer, în confecții să zicem, operatori confecționeri, banzicari sau alte meserii și nu tehnicieni, care implică o treaptă de salarizare mai mare și atunci preferă să nu angajeze, pentru că-și depășesc fondul de salarii. Am negociat cu angajatorii să schimbe ceva, să nu mai ceară meseriile cu denumirile respective, sau dacă nu, școlile să se plieze pe meseriile cerute de angajatori”, a explicat Gabriel Bratosin.  
   Tot el a detaliat cât de important este ca fiecare persoană înregistrată în baza de date a instituției să-și declare toate calificările și cât de important este să facă demersurile pentru a rămâne și după perioada cât este indemnizată, în această bază de date. De asemenea, a adus la cunoștința celor prezenți  aspecte din legislația modificată. „La Bursa de astăzi am invitat 64 de persoane din baza noastră de date, care aveau pregătirea profesională pliată pe domeniul alimentație publică și comerț. În acest domeniu, au fost 17 angajatori care au comunicat 46 locuri de muncă. Încercăm, prin aceste burse în care discutăm față în față, să soluționăm câteva din situațiile cu care vă confruntați, și pe cât posibil să găsim împreună un loc de muncă. Vă vom elibera dispoziții de recomandare, iar cei pentru care astăzi nu s-a găsit o oportunitate, veți rămâne în atenția noastră și vă vom anunța în momentul în care apar posturi în domeniul dumneavoastră”, a spus Gabriel Bratosin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?