Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

Dezastru în şcolile vrâncene


Anul școlar 2010 – 2011 debutează, în Vrancea, cu școli închise, profesori concediați, unități de învățământ în paragină și datorii uriașe către constructori. Dovadă a faptului că Ministerul Educației, condus de democrat – liberalul Daniel Funeriu își bate joc cu bună știință de soarta elevilor vrânceni stă și faptul că investește în plină criză în reabilitarea unor unități de învățământ ce în nici un caz nu se află pe lista priorităților.
De pildă, în aprilie, prin Hotărârea de Guvern nr. 417 au fost trecute în planul de noi investiții cinci unități școlare. Enumerăm aici reabilitarea ane-xei Colegiului Național „Al. I. Cuza”, pentru care Guvernul a prevăzut suma de 100 mii lei. Bani au fost alocați și pentru Grădinița nr. 15, Grădinița nr. 1 din Mărășești, pentru Åžcoala din satul Scânteia, comuna Jariștea sau Åžcoala Varnița din comuna Răcoasa, însă exemplele de acest fel ar putea continua. De cealaltă parte, 72 de școli din județ au mare nevoie de bani pentru finalizarea lucrărilor. Cum Ministerul nu a virat nici un leu pentru finalizarea construcțiilor, elevii vor veni, de astăzi, la școală pentru a învăța carte în niște condiții mai mult mizere, înghesuiți ori învățând în schimburi pentru a acoperi, astfel, incompetența ministrului democrat – liberal. Va fi încă un an în care elevii vor îngheța iarna în clase fără ca nimănui să îi pese. Totodată, datoriile acumulate către constructori sunt de 7,8 milioane lei. Åžcoala din Andreiașu de Jos, spre exemplu, are nevoie de fonduri pentru reabilitări cât mai urgente pentru ca o parte din elevi să nu mai fie nevoiți să învețe, chinuiți, în clădirea Primăriei. Cum banii nu au venit, noul an școlar va însemna pentru acești copii un chin. Dintre toate unitățile școlare în paragină, pentru 12 se pare situația este de-a dreptul critică. „S-au făcut demersuri pentru ca și în unitățile școlare unde erau probleme să se înceapă cursurile. S-au găsit soluții pentru ca elevii să poată învăța în alte spații până vor veni banii și se vor finaliza lucrările de reabilitare. În toate școlile elevii vor începe cursurile normal”, a declarat Radu Emil, inspector pentru management școlar în cadrul Inspectoratului Åžcolar Județean (ISJ). Directorii de unități de învățământ s-au resemnat în fața acestei situații și îi îndeamnă pe copii să vină la școală încă din prima zi. Din puținii bani pe care i-au obținut din bugetele administrațiilor locale au reușit să facă mici reparații cât să nu se dărâme pereții pe copii. „Am făcut reparații pentru cinci săli de la etajul unu pentru ca elevii să învețe în condiții optime, cei mici dimineața cei mari după-amiaza. La parter nu se poate învăța, de aceea l-am închis. Am amenajat cu ajutorul primăriei, chiar sunt condiții mai bune în clasă decât anul trecut. Așteptăm elevii la școală pentru a-și primi ma-nualele și pentru a începe cursurile. Așteptăm în continuare fondurile pentru reabilitare ce ne-au fost promise”, a precizat Liviu Fogoroș, directorul Åžcolii din Dumbrăveni.

Profesori concediați, copii condamnați la navetă

După socotelile oficialilor din ISJ Vrancea, odată cu începerea noului anul școlar 2010 – 2011 au fost desființate 39 de unități școlare din cauza diminuării cu 276 de norme didactice. Astfel, 22 de școli primare, cu efective mici, s-au desființat iar elevii vor fi transportați la școala-centru din comună. Nouă grădinițe vor avea aceeași soartă și două școli cu clasele I-VIII vor fi transformate în școli cu clasele I-IV. Aceste restrângeri masive de activitate vin ca urmare a faptului că numărul școlarilor a scăzut dramatic în ultima perioadă, iar profesorii vor fi remunerați în funcție de numărul copiilor pe care îi învață carte. Totodată, în urma centralizării rezultatelor, 39 de unități școlare au fost restructurate. Consiliul de Administrație al ISJ a decis restructurarea a 28 de școli cu clasele I-IV din județ, și anume: școlile din Titila-Andreiașu, Arva – Broșteni, Fetești – Cîmpuri, nr.2 Budești – Cotești, Rădăcinești – Corbița, Ocheșești – Corbița, nr.2 Fitionești, Åžotîrcari, Poieni, Rașca, din Gura Caliței, Tătaru. Åžcolile nr.2 din Slobozia Botești – Măicănești, Roșioara-Mera, Frecăței-Movilița, nr.2 Movilița, Åžcoala din Radu Stoica Movilița, Crucea de Jos și Dumbrava – Panciu, Neicu – Panciu, Åžcoala din Satul Nou. Mai sunt incluse și unitățile școlare cu clasele I-IV Văleni-Ruginești, Rucăreni-Soveja, Biliești – Biliești, Bordeasca Nouă-Tătăranu, Poduri-Valea Sării, Piscu Radului-Vizantea Răzășească. În urma restructurării s-a făcut normarea personalului didactic și în acest moment nu se mai poate schimba nimic pentru ca profesorii să își redobândească atât de necesarele locuri de muncă. Veștile nu sunt îmbucurătoare pentru elevii care vor fi nevoiți să facă naveta către școală pe jos, în miez de iarnă sau pe căldurile cele mai insuportabile. Ministerul Educației nu a trimis nici o înștiințare către ISJ Vrancea cu privire la aprobarea celor 34 de microbuze care au fost solicitate. Cele care se află în prezent în dotarea ISJ Vrancea erau insuficiente chiar și înainte de aceste modificări și este greu de crezut că se va primi un răspuns prea curând de la Minister. „La solicitarea trimisă către Minister nu am primit nici un răspuns. Ni s-a promis că vor veni. În cazul școlilor care au mai multă nevoie de microbuze se vor găsi soluții provizorii. Microbuzele școlare care sunt în prezent vor face mai multe drumuri pentru ca elevii să ajungă în timp util la ore”, a declarat Stan Rogoz, inspector școlar general.

Åžcoli neautorizate sanitar

La început de an școlar, 443 de școli nu au primit aviz sanitar de funcționare din partea Direcției de Sănătate Publică, semn că unitățile de învățământ din județ sunt un adevărat pericol pentru sănătatea celor mici și mai puțin un loc propice studiului. Potrivit unei situații comunicate de ISJ, la nivelul județului, din cele 630 de unități școlare, 443 nu au autorizație de funcționare, 27 sunt în curs de obținere a autorizării și doar 160 au toate avizele de funcționare. În procente, doar 13% dintre școlile vrâncene dețin autorizații sanitare de funcționare. Motivele pentru care Direcția de Sănătate Publică nu a acordat autorizațiile sunt lipsa apei curente, a grupurilor sanitare corespunzătoare. Un alt motiv este dotarea cu mobilier vechi. Așadar, în aceste școli slab pregătite și nedotate vor fi nevoiți să învețe 57.692 elevi. Chiar dacă nu vor avea condiții optime, elevii vor fi nevoiți să facă și performanță pentru ca învățământul vrâncean să fie în top. Alți 5.000 de profesori se vor îngriji de educația copiilor. În multe cazuri, în special în școlile din satele îndepărate ale județului vor preda profesori care abia au absolvit liceul sau după caz, au absolvit alte specializări față de cele pe care le predau.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?