Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

Consumul de fructe reduce riscul de declanşare a cancerului pulmonar


Consumul variat de fructe și legume diminuează riscul de declanșare a unor tipuri de cancer pulmonar în cazul persoanelor care fumează, potrivit unui studiu publicat în Statele Unite ale Americii. „Chiar dacă renunțarea la fumat reprezintă acțiunea preventivă cea mai importantă în ceea ce privește redu-cerea riscului de declanșare a cancerului pulmonar, consumul mai multor varietăți de legume și fructe poate reduce și el acest risc, indiferent de cantitate”, a declarat medicul H. Bas Bueno-de-Mesquita, de la Institutul Național pentru Sănătate Publică și Mediu din Olanda, coordonatorul cercetării. Studiul, publicat în revista Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention, editată de Asociația de cercetări împotriva cancerului din SUA, a fost efectuat pe un eșantion de 450.000 de europeni, dintre care 1.600 sufereau de cancer pulmonar. Riscul de carcinom pulmonar cu celule scuamoase s-a dovedit a fi conside-rabil mai mic în cazul voluntarilor care consumau o varietate mare de fructe și legume. Potrivit autorilor, varietatea de fructe și legume consumate pare a fi mai importantă decât cantitatea în ceea ce privește prevenirea acestui tip de cancer. Cercetătorii au studiat efectele consumului a 14 soiuri de fructe și 26 de varietăți de legume, indiferent dacă acestea erau consumate în stare proaspătă, uscată sau în conserve. Deși numeroase lucrări precedente au evidențiat deja influența consumului de fructe și legume asupra riscului de apariție a cancerului, acesta a fost primul studiu care a reliefat importanța avută mai degrabă de varietatea de fructe și legume consumate și mai puțin a cantității acestora.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?