Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

Apa, resursă strategică


Apa va deveni în curând resursă strategică, a declarat secretarul Consiliului Securității ruse, Nikolai Patrușev, într-un interviu apărut joi în cotidianul rus Rossiiskaia Gazeta, care semnalează că deficitul de resurse de apă a generat un fenomen periculos – migrația, peste 20 de milioane de oameni părăsindu-și casele numai într-un singur an. „Pot să citez numeroase exemple care arată că penuria de apă a provocat conflicte armate și războaie între state vecine. În ultimii 10 ani, conflicte și crize din această cauză există deja în 46 de state, unde trăiesc 2,7 miliarde de persoane. Regiunile cu riscul cel mai mare sunt Orientul Mijlociu, Asia Centrală și Africa de Nord”, a afirmat Nikolai Patrușev, fost șef al Serviciului Federal de Securitate /FSB/, în interviul menționat.
Rossiiskaia Gazeta scrie că, potrivit prognozelor experților ruși, între anii 2035-2045, cantitatea de apă potabilă pe care o consumă omenirea va fi egală cu resursele ei, dar criza mondială de apă poate apărea mai devreme. „Această situație este legată de faptul că principalele resurse de apă sunt concentrate numai în câteva țări. Acestea sunt în principal Brazilia, Canada și Rusia. Firește că, în aceste țări, nu va fi utilizată toată apa chiar și către 2045, avându-se în vedere marile lor resurse. Însă, pentru multe țări problema apei poate apărea mâine”, a semnalat Patrușev. În Rusia, problema constă nu în resursele de apă, ci în utilizarea lor, ceea ce creează deja de acum un real pericol pentru securitatea națională a țării, notează cotidianul.
Potrivit datelor ONU, citate de ziarul rus, 700 de milioane de oameni din 43 de state se confruntă permanent cu stresul și deficitul de apă. Aproximativ o șesime din populația de pe glob nu are acces la apă potabilă, iar o treime la apă pentru nevoile casnice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?