Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

Bostan, susţinut de senatoarea second-hand Plăcintă


Iordache Bostan, șeful Inspectoratului Åžcolar Județean (ISJ), este susținut la conducerea acestei instituții chiar de senatorul second-hand Sorina Plăcintă, susțin surse din PDL Vrancea. În opinia pedeliștilor, altfel nu se explică faptul că Bostan se pune mereu în temă cu viitoarele controale de la București, pe care i le tot trimite ministrul. Aceștia mai spun că pila lui Iordache Bostan la Sorina Plăcintă, ieșită senator de pe locul II, în urma redistribuirii voturilor la nivel național, ar fi nepotul Liviu Bostan, consilier personal al senatoarei. „Bostan este susținut de Sorina Plăcintă. Vă pot certifica cât se poate de simplu. Liviu Bostan, fost viceprimar al Focșaniului, este nepotul lui Iordache Bostan și consilierul personal al Sorinei Plăcintă. Åžtiu de la surse si-gure că demersurile de rămânere în funcție a lui Iordache Bostan sunt făcute de nepotul acestuia, Liviu Bostan. Mai toți știu asta în cadrul partidului, dar se fe-resc să vorbească pe față. De cele mai multe ori, Bostan de la Inspectorat este anunțat de o altă consilieră a senatoarei Plăcintă atunci când vin controalele. Dacă nu avea această susținere, era demult zburat de la șefia ISJ-ului. Se tem de Plăcintă mulți, că-i dă afară din partid, și de aceea nu vorbesc la presă. Åži așa avem legea călușului să nu vorbim nimic noi, ci doar ei doi: Plăcintă și Trășculescu”, a precizat un membru PDL. De aceeași părere sunt și unii dintre foștii angajați ai ISJ. „Iordache Bostan are noroc că nepotul lui Liviu Bostan este consilierul lui Plăcintă. Åžtiu că la alegerile de la PNL de la Adjud, Bostan a fost de partea candidatului care are legături cu PDL. A servit tot ce i s-a trasat pe linie de la PDL și acum e pe placul Sorinei Plăcintă. Åžtiu că cei doi anchetatori de la minister, care au venit acum în control la ISJ, au fost cazați la Sorste. Acolo a mers și Iordache Bostan, de a pus țara la cale. O să vedeți că nu se întâmplă nimic în urma acestui control. În orice caz, acuzațiile sunt destul de grave și trebuia suspendat acum din funcție”, a spus un fost angajat al ISJ.

Reclamat de fostul contabil șef

Fostul contabil al ISJ Vrancea, Neculai Popescu, a făcut o reclamație la minister, prin care îi aduce acuzații grave lui Iordache Bostan. Cele reclamate de Popescu sunt acum verificate de reprezentanți ai Ministerului Educației. „Toate propunerile pentru listele de investiții nu s-au discutat niciodată în Consiliul de Administrație al ISJ, ci se făceau la serviciul tehnic, după care inspectorul general Bostan făcea modificări după cum erau comenzile. Astfel, au fost făcute lucrări de investiție care nu erau necesare, cum ar fi la Åžcoala din Bălești, unde s-a făcut un imens spațiu și nefolosit în totalitate pentru cei 244 de elevi”, se arată în plângerea formulată de Neculai Popescu. Acesta susține că au fost plătite de două ori proiecte de reabi-litare pentru școlile din Năruja și Paltin. El acuză și deconturi făcute ilegal de unii profesori universitari la Bacalaureatul din 2008 și executate de Bostan: „Domnul Bostan care nu avea nicio contribuție la obținerea de venituri suplimentare, a luat lună de lună 30% salariu suplimentar și asta pe întreaga perioadă a anului 2009”. De asemenea, este trecută în revistă și bătălia politică pe care Iordache Bostan a   dus-o prin intermdiul ISJ-ului cu doi directori de școli pedeliști. „S-au judecat peste doi ani, inspectoratul și Bostan și nu au câștigat niciodată, dar s-au plătit câteva sute de milioane în bani vechi, reprezentând recuperare salarii, cheltuieli de judecată, comision executor judecătoresc. Se știa dinainte că aceste procese vor fi pierdute, însă Bostan dădea dispoziții consilierului juridic să deschidă noi acțiuni pe baza acelorași fapte. Jurista căuta să-l învețe de bine pe Bostan, însă era jignită cu cuvinte grele până a ajuns la spital”, se mai arată în plângere.

Bostan nu se teme
 
Doi inspectori din corpul de control de la Ministerul Educației au verificat, săptămâna aceasta, mai multe documente ale ISJ. Neoficial, se pare că scopul acestui control este demiterea, din nou, a lui Iordache Bostan. Acesta a respins ideea și a spus că verificările au fost făcute în urma unei petiții trimise la minister de un „binevoitor”. „Nu cred că este vorba despre așa ceva (de demitere-n.r.). Luni, la ISJ s-a prezentat o echipă formată din doi membri, din cadrul corpului de control al Ministerului, care a venit cu scopul rezolvării unei petiții, făcută de un fost angajat al ISJ la adresa inspectorului școlar general, Iordache Bostan. Acuzațiile le estimez nefondate”, spunea Iordache Bostan.
Stan Rogoz, cel care a rămas în locul lui Bostan la cârma ISJ, cât acesta este în concediu, a precizat că nu știe nimic de controlul de la minister. „Eu nu am avut niciun fel de implicare. Am înțeles că sunt lucruri care s-ar fi petrecut în perioada în care eu răspundeam de curriculum și inspecții școlare. Nu știu conținutul reclamației și nici nu am stat de vorbă cu cei din corpul de control de la minister. Vor face un raport cu privire la faptele semnalate în reclamație și vom ști exact cum stau lucrurile după ce documentul va ajunge la noi, sau va fi dat publicității”, a precizat Stan Rogoz.
Reamintim că inspectorul școlar general Iordache Bostan, soția acestuia, mai mulți profesori, primari, dar și un polițist au fost trimiși în judecată de procurorii anticorupție din cadrul Direcției Naționale Anticorupție –  Serviciul Teritorial Galați. Inculpații sunt suspectați că au fraudat examenul de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2008.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?