Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633
Ediția: Sâmbătă 25 Mai 2024. Nr. 6633

Părintele Macarie susţinut de românii din Diaspora


Părintele Macarie este susținut și de românii de peste hotare. Un grup de oameni din Italia au trimis pe adresa redacției o scrisoare prin intermediul căreia se adresează episcopului Buzăului și Vrancei, Epifanie Norocel. Oamenii îl roagă pe acesta să le aducă părintele înapoi, deoarece pentru ei acasă înseamnă și Poiana Mărului, dar și Părintele Macarie Beșliu.

Un grup de credincioși care se află în Italia au trimis, pe adresa redacției Monitorul de Vrancea, un e-mail prin intermediul căruia îl roagă pe Episcopul Buzăului și Vrancei, Epifanie Norocel, să îi lase, atunci când vor veni acasă, să-și odihnească sufletele alături de duhovnicul lor de suflet, părintele Macarie Beșliu. În scrisoarea lor, oamenii mai spun că pentru ei acasă înseamnă și Poiana Mărului și implicit, părintele Macarie. „Ani de zile ați avut respectul, stima și considerația noastră. Ne-ați bucurat și mângâiat sufletește aproape la toate hramurile de la Poiana Mărului și Muntioru. Ați sfințit toate cele șase biserici ctitorite de starețul nostru drag, părintele Macarie Beșliu. La fiecare întâlnire ne-ați dăruit cuvinte de folos și o fărâmă de lumină ce o purtați în suflet. Ne-am bucurat și v-am fost alături atunci când ați fost ridicat la rangul de Arhiepiscop și am nădăjduit că vă vom avea și mai aproape de sufletele noastre, dar nu a fost așa”, se arată în scrisoarea adresată episcopului Epifanie Norocel. Credincioșii mai spun că unor oameni puterea le oferă senzația că sunt Dumnezeu și că o persoană obsedată de putere pierde cea mai de preț calitate umană, respectiv empatia și devine incapabil să-i mai simtă pe ceilalți și să se pună în locul lor. „Se spune că la unii oameni, puterea le oferă senzația că sunt Dumnezeu. O persoană obsedată de putere pierde cea mai de preț calitate umană, empatia. Devine incapabil să-i mai simtă pe ceilalți și să se pună în locul lor, iar fără empatie rămâne doar cu un orgoliu imens. Acela nu mai simte iubirea, compasiunea, bucuria, adică tot ce îl diferen-țiază pe om de animal. Adevărata pu-tere înseamnă să-i iubești pe toți ca pe tine însuți. Să faci pentru ei ceea ce ai vrea să facă ei pentru tine. Dacă vrei să fii Dumnezeu, atunci poartă-te ca un Dumnezeu”, se mai arată în scrisoarea credincioșilor din Diaspora.

„Opriți furia devastatoare”

Oamenii sunt mâhniți că atunci când vor veni acasă nu îl vor mai găsi la Poiana Mărului pe părintele Macarie Beșliu. Credincioșii afirmă că menirea părinților Macarie și Valerie este de a îi ajuta pe păcătoși să găsească calea mântuirii. „Mâhniți și îngrijorați am aflat că ne-ați distrus liniștea de acasă. Pe părinții Macarie și Valerie, Dumnezeu i-a plămădit din cel mai bun aluat ca să le dea drumul în lume și să ne poată ajuta pe noi păcătoșii să găsim calea spre mântuire. Nu le-a dăruit har cu lingura, ci cu sacul. Truda Preasfinției Voastre de a dezbina obștea de la Poiana Mărului, de a face sminteală și tulburare este ilogică și dincolo de absurd. Părinții și frații de acolo iubesc oamenii mai presus decât pe ei însăși. Au o sfioșenie în tot ceea ce fac, nu vor să supere pe nimeni și dăruiesc mereu fără să ceară nimic în schimb. Învățați-i pe consilierii Preasfinției Voastre să se poarte ca ei și să aibă măcar un bob din credința lor. Noi nu suntem în măsura să vă dăm sfaturi și nici să ne amestecăm în treburile bi-sericii, ci doar venim să vă implorăm și să îngenunchem în fața Preasfinției Voastre ca să opriți furia aceasta devastatoare asa cum credeți că e mai bine. Vom sosi acasă în concedii, iar acasă înseamna și Poiana Mărului”, mai spun românii din Italia. Aceștia  mai spun că nu vor accepta această situație și că vor fi nevoiți să protesteze în fața Arhiepiscopiei dacă nu își pot odihni sufletele alături de părintele Macarie Beșliu. „Avem mare nădejde că nu o să fim nevoiți să mărșăluim în fața Arhiepiscopiei ci să ne odihnim sufletele alături de duhovnicul nostru drag, Părintele Macarie. Vă asigurăm de iubirea noastră întru Hristos și vă făgăduim că în această vară vom planta la Poiana Mărului cele mai frumoase și parfumate flori”, se mai arată în scrisoare. Reamintim faptul că mă-năstirea Poiana Mărului, din comuna Jitia, a rămas fără starețul Macarie Beșliu, exilat la Schitul Muntioru din Vintileasca. Decizia a fost luată de Episcopia Buzăului și Vrancei. Mănăstirea este închisă în prezent, situație care nu s-a mai întâlnit nici în perioada comunistă. De la declanșarea conflictelor dintre enoriași și Episcopia Buzăului și Vrancei, au avut loc mai multe episoade. Cel mai dur s-a consumat în urmă cu trei săptămâni, când un grup de susținători l-a huiduit pe episcopul Epifanie Norocel la sfințirea unei biserici din comuna Poiana Cristei. În forfota produsă, susținătorii lui Macarie au încercat să tragă de odăjdiile episcopului, fapt care nu s-a mai întâmplat din anii ‘90. Episcopul a fost nevoit să fugă cu mașina, pentru a nu fi linșat de credincioși.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?