Ediția: Luni 29 aprilie 2024. Nr. 6614
Ediția: Luni 29 aprilie 2024. Nr. 6614

Silvicultori cercetaţi de DNA pentru jaful din păduri


Trei salariați ai Direcției Silvice Focșani sunt cercetați penal pentru nereguli la tăierile de arbori în pădurile care aparțin de Ocolul Silvic Adjud. Neregulile au fost constatate la tăierile efectuate în perioada 2008- 2010. De asemenea, polițiștii de la Inspectoratul General al Poliției Române anchetează și inspectori de la Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic și Vânătoare Vrancea pentru că au autorizat tăieri de arbori în raza OS Adjud, la o rezervație de semințe înscrisă în Catalogul Național.

Inspectorii de la Regia Națională a Pădurilor estimează că prejudiciul creat prin tăierile nelegale de arbori la OS Adjud se ridică la circa 2,3 milioane lei. Tăierile masive au fost înregistrate în perioada 2008-2010. Primele măsuri dispuse de Regia Națională a Pădurilor au fost suspendarea din funcție a fostului șef al OS Adjud, Adina Pînzaru dar și a tehnicienilor Adrian Grobnicu și George Răucescu. Sancțiunea a fost dispusă pentru folosirea ilegală a ciocanului de marcat și încălcarea normelor tehnice privind alegerea și aplicarea tratamentelor silvice. De altfel, cei trei sunt cercetați penal și    într-un dosar instrumentat de Serviciul Teritorial Galați al DNA.
Ultimele tăieri nelegale au fost constatate în 2010, când au fost marcați arbori de pe o suprafață de 31 hectare înre-gistrată ca rezervație de semințe și înscrisă în Catalogul Național. Romsilva a constatat ilegalități la folosirea ciocanului de marcat, respectiv tăierea unui număr mai mare de arbori decât cel prevăzut în acte. Raportul întocmit de silvicultori arată că s-au încălcat prevederile Codului Silvic prin distrugerea ireversibilă a rezervației de semințe, înscrisă și în Catalogul Național.
„De asemenea au fost încălcate prevederile legii 46 din 2008- Codul Silvic, privind măsurile de conservare a biodiversității și dezvoltarea durabilă a fondului forestier, întrucât prin modul brutal de intervenție în arboretele valoroase, acestea au fost degradate, aspect care a fost constatat și cu alte ocazii, atât la OS Adjud, cât și la alte ocoale din DS Vrancea”, se arată în raport.
Pădurarii de la OS Adjud sunt acuzați că au pus în valoare și autorizat tăieri de masă lemnoasă în suprafețe care nu au amenajamente silvice și pentru care nu sunt încheiate contracte de prestări servicii silvice. Mai mult, deși trebuiau realizate tăieri de igienă au fost efectuate tăieri accidentale. Au fost inventariați arbori verzi, de mari dimensiuni, extrăgându-se în special arborii din speciile gorun, cireș, frasin și tei.
„Prin doborârea arborilor de mari dimensiuni au fost prejudiciați mai mulți arbori, la care se adaugă faptul că în arboret au rămas mai ales arbori din specia carpen, iar din specia principală un număr redus, care nu va putea asigura regenerarea naturală, astfel că degradarea arboretului este ireversibilă”, se arată în raport.

Åžefii Prefecturii, verificați de IGPR

În cazul tăierilor de arbori din rezervația de semințe, pe lista persoanelor care au fost sau vor fi chemate la IGPR se află și conducerea Prefecturii Vrancea alături de ceilalți membri ai Comisiei Județene de Fond Funciar deoarece este vorba despre o suprafață retrocedată în 2009. Prefectul Ion Oprea va trebui să explice unde se află procesul verbal al ședinței Comisiei de fond funciar din 15 iunie 2009 care a fost condusă de subprefectul Sorin Hornea. Fostul prefect Raluca Dan a arătat că, dacă există suspiciuni referitoare la legalitatea retrocedării, atunci vor răspunde persoanele care au participat la ședința Comisiei Județene de fond funciar și au luat deciziile respective. „Eu nu am participat la ședința Comisiei Județene de fond funciar în care s-a aprobat retrocedarea respectivă. În al doilea rând, este verificată legalitatea tăierilor de arbori și nu a retrocedării terenului”, a afirmat Raluca Dan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?