Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618
Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618

Primarul Daniel Nicolaş: „Familiile de romi sunt victimele excluziunii sociale a Guvernului Boc“


Peste 35 de familii de romi din zona cea mai defavorizată a orașului Odobești au ajuns victimele politicii discriminatorii prin care Guvernul Boc finanțează investițiile și proiectele autorităților locale. Situația acestor familii este dintre cele mai dificile. Cele 35 de familii locuiesc în condiții de sărăcie extremă, chiar și câte 6-7 persoane în aceeași cameră.

Primarul din Odobești, Daniel Nicolaș, a declarat că peste 35 de familii de romi din Odobești au ajuns victimele politicii discriminatorii prin care Guvernul Boc finanțează investițiile și proiectele autorităților locale. „În zadar muncim să îmbunătățim viața comunităților defavorizate din oraș. Degeaba scriem proiecte prin care încercăm să aplicăm Strategia națională de îmbunătățire a vieții cetățenilor romi dacă proiectele depuse nu sunt finanțate de Guvern”, a spus primarul Daniel Nicolaș.
Edilul a adăugat că, pentru a rezolva problemele acestor comunități, Primăria Odobești a depus, încă din ianuarie 2009 un proiect pentru construcția de locuințe, dar acesta a rămas prin sertarele ministerelor.
„Am înaintat la începutul anului 2009 un proiect pentru 35 de locuințe sociale care urmau să fie construite prin programul pilot Locuințe sociale pentru comunitățile de romi, program inițiat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Locuinței, prin Agenția Națională pentru Locuințe, în baza Hotărârii Guvernului 1237/2008. Consiliul Local Odobești a aprobat pe 29 ianuarie 2009 participarea Consiliului Local Odobești la acest proiect și punerea la dispoziție cu titlu gratuit a suprafeței de 7000 metri pătrați în strada Meteor, respectiv câte 200 mp/locuință. Din nefericire, de proiect s-a ales praful, iar cetățenii romi au ajuns victimele colaterale ale politicii de finanțare pe principii politice a autorităților locale”, a precizat primarul Daniel Nicolaș.
Situația acestor familii este dintre cele mai dificile, deoarece cele 35 de familii locuiesc în condiții de sărăcie extremă. În unele cazuri sunt chiar și câte 6-7 persoane în aceeași cameră. „Suntem 14 persoane, trăim în 2 camere, avem 4 copii minori, nu avem de muncă și, când plouă, toată apa de pe Dealul Odobeștiului vine peste noi. Am depus cerere pentru locuință socială și am aflat că nu se mai construiesc casele despre care ni s-a spus anul trecut. Credeam că o să ieșim din bordeiele astea de lut, să putem duce copiii la grădiniță și la școală, să le facem și lor un viitor. Dacă nu avem casă, nu putem avea niciun loc de muncă. Când mergem la patron să muncim și le spunem că trăim în lutărie, pe Deal, ne spune că nu are de muncă”, ne-a povestit Maricica Bidalac.

„Începem să trăim într-o dictatură a Guvernului Boc”

Situația acestor persoane este critică deoarece locuiesc într-o zonă în care există risc de alunecări de teren și, la o ploaie mai serioasă, s-ar putea trezi înghițite de pământ.
„Aceste familii sunt victimele excluziunii sociale a Guvernului Boc. Nu au nicio vină că trăiesc într-un oraș în care primarul nu este de la PDL. Faptul că au fost amăgiți cu promisiunea construcției de locuințe, iar acum sunt lăsați în voia lui Dumnezeu este o bătaie de joc la adresa acestor cetățeni. Degeaba tot vorbim la nivel național de Strategia Îmbunătățirii vieții cetățenilor romi, dacă, în realitate, Guvernul își bate joc de această categorie socială, revenind din punct de vedere politic la Evul Mediu, când romii trăiau la marginea societății”, a precizat primarul Daniel Nicolaș.
Situația locuințelor sociale nu poate fi rezolvată decât prin investiții de la Guvern, autoritățile locale neavând posibilitatea efectuării de investiții în acest domeniu. Mai ales că sumele defalcate din TVA repartizate în acest an de Direcția Generală a Finanțelor Publice s-a făcut tendențios, nu în funcție de mărimea localității, numărul populației sau problemele comunităților, ci în funcție de culoarea politică a localității. Mai mult, sumele repartizate de la Consiliul Județean au fost blocate de Instituția Prefectului. „Nu exagerez dacă afirm că începem să trăim într-o dictatură a Guvernului Boc. De la o zi la alta ni se taie mijloacele financiare pentru asigurarea funcționării instituțiilor publice locale, fiind sufocați de lipsa banilor, iar primele victime sunt cetățenii defavorizați”, a mai adăugat primarul Daniel Nicolaș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?