Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Traficul auto, apa caldă și căldura din Focșani, subiecte neinteresante pentru liberali

Liberalii nu vor să afle care este cea mai bună soluție pentru a asigura căldură și apă caldă în apartamentele focșănenilor racordate la sistemul public de alimentare cu energie termică. Ieri, în ședința Consiliului Local Focșani, un amendament propus de liderul de grup PNL, Victor Dumitru, a tăiat banii pentru realizarea a două documentații tehnice propuse de primarul Cristi Misăilă. Liberalii au cerut și au votat tăierea banilor pentru actualizarea studiului de trafic al municipiului Focșani dar și pentru realizarea unui „Studiu de oportunitate pentru delegarea serviciului public de alimentare cu energie termică a municipiului Focșani”.

Se pare că amendamentul a fost inițiat de liberali fără să existe o discuție anterioară cu primarul Focșaniului despre oportunitatea realizării acestor documente tehnice. Aceasta în condițiile în care primarul Cristi Misăilă a avertizat asupra situației de la producătorul de energie termică ENET care se află în procedură de insolvență. Dacă adunarea creditorilor nu va aproba planul de reorganizare de la ENET, există riscul ca societatea să intre în faliment. Pentru a evita problemele în asigurarea funcționării serviciului de alimentare cu energie termică a municipiului trebuie urmați pașii legali și trebuie stabilită care este cea mai bună soluție pentru gestionarea acestui serviciu public. Însă modalitatea de gestiunea a serviciilor de utilități publice se stabilește, conform Legii serviciilor comunitare de utilități publice, în baza unui studiu de oportunitate prin care se ține cont de interesele orașului, de mărimea și complexitatea sistemului de utilități publice, de necesitatea asigurării celui mai bun raport preț/calitate. Practic, documentul ar trebui să spună care este cea mai avantajoasă soluție pentru municipalitate în cazul de la ENET.

Însă pentru liberalii focșăneni este mai bună această stare de incertitudine agravată de criza de pe piața gazelor naturale care riscă să blocheze activitatea producătorului de energie termică. Probabil sunt și interese din partea unor oameni de afaceri, cărora nu le-ar pica rău să monteze câteva mii de centrale termice în apartamentele focșănenilor.

De asemenea, liberalii au tăiat și banii de la actualizarea studiului de trafic. Acesta este un document solicitat de autoritățile europene la accesarea fondurilor nerambursabile în domeniul transporturilor. Conform proiectului de hotărâre, actualizarea studiului de trafic actual era necesară „având în vedere evoluția valorilor de trafic înregistrate în ultimii ani” și pentru evaluarea „impactului soluțiilor propuse precum și a intervențiilor viitoare cu ajutorului unui model de transport calibrat și validat pe baza măsurătorilor de trafic pe direcții de mers realizate în arealul de studiu”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?