Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615
Ediția: Marți 30 aprilie 2024. Nr. 6615

IPJ Vrancea: Două treimi din faptele de violență domestică se produc în mediul rural; nu există un centru de cazare pentru agresori

          Polițiștii vrânceni au constatat o creștere a numărului cazurilor de violență domestică la nivelul județului. Raportul prezentat, ieri, la ședința Colegiului Prefectural de inspectorul șef al IPJ Vrancea, comisarul șef Remus Nica, arată că, doar în primele trei luni din acest an, fost înregistrate 316 fapte de violență domestică. Două treimi dintre acestea, respectiv 210 fapte, au fost în mediul rural iar 63 au reprezentat fapte de încălcare a măsurilor dispuse prin ordinele de protecție. Marea majoritate a autorilor, adică 88%, au fost bărbați și 11% au fost femei.

          Din păcate, intervențiile polițiștilor nu sunt urmate de un sprijin adecvat din partea statului pentru a proteja victimele cazurilor de violență domestică. Astfel, în județul Vrancea funcționează doar un centru de recuperare a victimelor violenței domestice, o locuință protejată și nici un centru de cazare pentru agresori. Centrul de cazare pentru agresori este important deoarece în multe cazuri este vorba despre persoane care nu au unde să locuiască și există riscul să revină la locuința unde se află victimele. „Dificultățile constau în identificarea unui loc de cazare pentru agresori cu ocazia dispunerii măsurii de evacuare a acestora din locuință precum și în identificarea centrelor de primire sau a locuințelor protejate, care să asigure protecția victimelor violenței domestice, când acestea sunt cele care doresc să părăsească locuința agresorului, având în vedere faptul că astfel de situații se regăsesc atât pe timpul zilei cât și pe timpul nopții”, a precizat comisarul șef Remus Nica.

          Polițiștii arată că în urma faptelor de violență domestică din 2024 au fost emise 105 ordine de protecție provizorii dar și evacuarea temporară a agresorului din locuința comună pentru 56 de cazuri. Polițiștii au dispus pentru 97 de agresori să păstreze o distanță minima față de victimă și membrii familiei acesteia. Nu în ultimul rând, pentru 44 de agresori s-a dispus măsura de a purta permanent un dispozitiv electronic de supraveghere. Alte 12 ordine de protecție cu monitorizare electronică au fost emise de către instanțele de judecată. De altfel, de la începutul acestui proiect pilor în Vrancea, în octombrie 2022, polițiștii au dispus măsura monitorizării electronice pentru 136 persoane pentru care s-au emis ordine de protecție iar alte 44 ordine de protecție au fost emise de către instanțele de judecată.

          „Facem eforturi comune pentru identificarea unor soluții optime în folosul victimelor care trebuie să fie protejate în mod adecvat și pentru a diminua, pe cât posibil, situațiile care pun în pericol viața și integritatea corporală a acestora”, a concluzionat Marius Iorga, prefectul județului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?