Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

FOTO: Controale ale Gărzii de Mediu Vrancea în Rezervația Merișor, după sesizări privind secarea Sirețelului

Facebook Garda de Mediu Vrancea:

Mai multe persoane ne-au sesizat privitor la faptul că un curs de apă deosebit de pitoresc, în zona localității Biliești, a disparut complet. Cunoscut sub denumirea de Sirețel, cursul de apă la care se face referire, este situat în Rezervația Naturală Pădurea Merișor – Cotul Zatuanului, într-un areal dominat de o vegetaţie caracteristică pădurilor de şleau, dezvoltate sub influența unor brațe secundare desprinse din râurile Siret și Putna, alimentate în mare parte din pânză freatică.

Din datele furnizate de SGA Vrancea, Sirețelul (Cracul Siretului), este un curs de apă nepermanent și necadastrat care traversează teritoriul a două unități administrativ-teritoriale, respectiv Garoafa și Biliești, după care se varsă în râul Siret. Albia acestuia reprezintă un braț mort al râului Siret, care s-a format în urma devierii cursului acestuia, urmare a construirii amenajărilor hidrotehnice Călimanești și Movileni. Alimentarea Sirețelului este asigurată din precipitații, infiltrații din acumularea Movileni și descărcari din alte cursuri de apă nepermanente.

Verificările efectuate de comisarii Gărzii de Mediu s-au desfășurat pe parcursul mai multor zile, zona fiind parcursă la pas, și au vizat identificarea unor eventuale  intervenții umane, autorizate și neautorizate pe linie de protecția mediului, care ar fi putut duce la blocarea alimentării cu apă a Cracului Siretului și implicit a secării acestuia. Concluzia: seceta prelungită din anul 2023 a determinat coborârea nivelului corpului de apă subteran, sursa de bază a susținerii corpului de apă de suprafață.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?