Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629
Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629

A crezut că face o rezervare pentru concediu, în schimb era cât pe ce să fie înșelată cu peste 470 de euro

Întâmplare cu final fericit pentru o femeie din Vrancea, care era cât pe ce să piardă mai bine de 470 de euro, după ce făcuse două plăți către o plaftormă care imita booking.com. Se întâmpla în toamna anului trecut, când persoana vătămată a efectuat o rezervare pentru două zile de cazare la un hotel din Indonezia, prin aplicaţia Booking. La câteva zile, femeia primit un mesaj pe whatsapp, prin care o persoană, care s-a prezentat ca fiind managerul hotelului, i-a transmis că trebuia să achite contravaloarea cazării în valoare de 237 euro de 2 ori, având rezervate 2 camere.

Procedura era simplă, i s-a explicat părții vătămate, care a primit două link-uri unde trebuia să introducă datele unui card. Așa că femeia a efectuat cu succes o primă operaţiune în valoare de 237 de euro, după care a autorizat o nouă plată, pentru aceeași sumă. Abia când a primit mesaj de autorizare a realizat că este victima unui phishing bancar și că link-urile respective conduceau la pagini de internet false care imitau platforma booking.com. Iar norocul femeii a fost că ambele tranzacții au fost blocate și și-a recuperat în final banii, astfel că, după ce inițial solicitase efectuarea de cercetări, a revenit și a precizat că nu mai doreşte continuarea anchetei.

Între timp însă, demaraseră cerectările, dar având în vedere cele de mai sus, anchetatorii au propus o soluție de renunțare la urmărirea penală. Aceasta în condițiile în care s-a considerat inclusiv că nu era vorba despre un mod deosebit de operare, dar și că femeia a contribuit într-o oarecare măsură la facilitarea comiterii faptei, manifestând imprudenţă prin faptul că a accesat un site nesigur şi a introdus datele cardului bancar. „Continuarea cercetărilor în afara teritoriului naţional, având în vedere dinamica adreselor IP şi datele false de identificare ale utilizatorilor on-line, ar ridica în mod considerabil costurile şi durata anchetei, astfel că nu există un interes public pentru continuarea urmăririi penale”, mai explicau procurorii.

 

Foto cu rol ilustrativ, sursa: Igor Meghega – https://www.pexels.com/ro-ro/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?