Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625
Ediția: Joi 16 Mai 2024. Nr. 6625

Tânărul de 18 ani, băut la volan și fără permis, care a fost oprit de poliție cu focuri de armă, a fost arestat și trimis în judecată

La începutul lunii septembrie, cazul unui tânărul de 18 ani, băut la volan și fără permis, care a fost oprit de poliție cu focuri de armă, a stârnit indignarea opiniei publice. El a condus nebunește pe un drum public, nu a oprit la semnalele polițiștilor, ba chiar a intrat în plin în autospeciala MAI, toate acestea fiind transmise live pe internet de pasagerul din mașină, un minor de 15 ani. Șoferul a fost reținut imediat după incident și prezentat instanței cu propunere de arestare preventivă, fiind, la acea vreme, plasat sub control judiciar. De atunci și până acum, cazul a căpătat altă turnură.

În octombrie, procurorii au finalizat rechizitoriul și au dispus trimiterea în judecată a teribilistului, cu solicitarea ca instanța să dispună arestarea acestuia. Ceea ce s-a și întâmplat, la câteva zile distanță tribunalul admițând cererea, în condițiile în care tânărul este acuzat de ultraj raportat la infracţiunea de tentativă la infracţiunea de omor calificat, conducerea unui vehicul fără permis de conducere, conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe și distrugere.

În decembrie, instanța a confirmat „arestarea preventivă dispusă în lipsă împotriva inculpatului (…), în prezent aflat în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă Vrancea”, măsura fiind prelungită luna aceasta. De asemenea, judecătorul de drepturi și libertăți a constatat inclusiv „legalitatea sesizării instanţei cu Rechizitoriul (…) Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea (…). Constată legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală. Dispune începerea judecaţii cauzei (…). Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare”.

Potrivit rechizitoriului, toate faptele pentru care este judecat tânărul s-au petrecut în noaptea de 3 septembrie 2023, când acesta a fost depistat la volanul unei autoutilitare, fără a deţine permis de conducere şi având o îmbibaţie alcoolică de 0,88 g/l alcool în sânge. După o urmărire contra cronometru, dat fiind pericolul pe care îl reprezenta pe șosele, polițiștii au fost nevoiți să folosească armamentul din dotare pentru oprirea tânărului, moment în care acesta a acroşat intenţionat autospeciala MAI, creându-i avarii, iar ulterior, deplasându-se cu o viteză de circa 80 km pe oră, a lovit brusc, intenţionat, puternic, aceeaşi autospecială de poliţie în care se aflau doi agenţi de poliție.

Astfel, au reținut procurorii, inculpatul le-a pus polițiștilor viața în pericol, „acceptând producerea rezultatului mai grav, uciderea” acestora. Detalii erau oferite la acel moment și de IPJ Vrancea, anume că, la „ora 23.50, polițiștii Secției 9 Poliție Rurală Odobești, aflându-se în comuna Broșteni, au efectuat semnal de oprire unei autoutilitare, însă conducătorul acesteia a refuzat să oprească, a acroșat autospeciala de poliție și a continuat deplasarea pe Drumul Național 2 M, către comuna Andreiașu de Jos”. În sprijinul polițiștilor au mai venit și alte două echipaje dar, „întrucât conducătorul auto nu a respectat indicațiile și a încercat să se sustragă, s-a efectuat uz de armă, prin 4 focuri de avertisment în plan vertical”.

Autoutilitara a fost oprită în afara comunei Andreiașu de Jos, fiind folosit un dispozitiv oprire forțată (Spike Strip System) de către un echipaj din cadrul Serviciului Rutier. Conducătorul auto, un tânăr de 18 ani și pasagerul minor, în vârstă de 15 ani, au fugit în pădure, fiind imobilizați și încătușați de către polițiști. Tânărul de 18 ani a fost condus la sediul Poliţiei Orașului Odobești, unde s-a stabilit faptul că nu posedă permis de conducere, aparatul etilotest indicând un rezultat de 0,60 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, polițiștii l-au condus la o unitate medicală, unde i-au fost recoltate mostre biologice, în vederea stabilirii alcoolemiei”, transmitea biroul de presă al IPJ Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?