Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620
Ediția: Vineri 10 Mai 2024. Nr. 6620

Ce facem când găsim o borsetă cu bani? O vrânceancă i-a folosit pentru înmormântarea mamei

O femeie a avut noroc și a scăpat de acuzațiile penale care i se aduceau, după ce, în urmă cu mai bine de doi ani, găsise o borsetă cu bani și, nu numai că nu o înapoiase proprietarului, ci folosise o anumită sumă. Întâmplarea a avut loc în septembrie 2021 și fusese sesizată de păgubit, acesta anunțând la poliție că era în mașină cu un amic, căutând să cumpere struguri de la o persoană, moment în care au oprit pentru a cere indicații. Ulterior, a realizat că borseta sa, în care avea 2.850 de lei şi un card bancar, căzuse din mașină, bănuiala fiind că o luase femeia care îi îndrumase spre destinația dorită. Vrânceanca a fost găsită la scurt timp și a fost sinceră, recunoscând fapta, descriind chiar în amănunt ceea ce se întâmplase.

În fața polițiștilor, femeia a precizat că, după aproximativ o săptămână, i-a decedat mama şi a folosit banii, inclusiv o sumă de pe card, la cheltuielile cu înmormântarea acesteia. Între timp, femeia a restituit persoanei vătămate bunurile găsite şi suma totală de 2.700 de lei, promițând că va înapoi și restul. Iar în baza probelor administrate, procurorii au constatat că fapta comisă de aceasta constituie infracţiune, dar s-a luat în considerare oportunitatea continuării urmăririi penale, concluzia fiind aceea că se poate renunța la acuzații.

În instanță, la finele anului trecut, și judecătorul de cameră preliminară a constatat că „fapta săvârşită, deşi formal îndeplineşte toate trăsăturile pentru a fi caracterizată ca infracţiunea de însuşire a bunului găsit ori ajuns din eroare la făptuitor, (…) avându-se în vedere conţinutul şi împrejurările concrete de săvârşire a faptei, modul şi mijloacele de comitere a ilicitului penal, fapta nefiind comisă printr-un mod de operare deosebit, scopul urmărit, urmarea produsă, recuperarea în mare parte a prejudiciului, atitudinea sinceră de recunoaştere şi regret a suspectei, timpul scurs de la data săvârşirii faptei, inexistenţa unui pericol de augmentare sau de producere a unor alte consecinţe de natură păgubitoare, toate aceste împrejurări conducând în mod inevitabil la diminuarea rezonanţei sociale a faptelor penale. Pe cale de consecinţă (…), judecătorul de cameră preliminară va admite cererea de confirmare a ordonanţei de renunţare la urmărirea penală”.

 

Foto cu rol ilustrativ, sursa: Kirill Ozerov – https://www.pexels.com/ro-ro/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?