Ediția: Luni 27 Mai 2024. Nr. 6634
Ediția: Luni 27 Mai 2024. Nr. 6634

VIDEO! Colegiul Pedagogic din Focșani va avea arondată o grădiniță

Voința majoritară a consilierilor locali focșăneni a fost ca, în anul școlar viitor, Colegiul Național Pedagogic „Spiru Haret” Focșani să aibă o grădiniță arondată, respectiv Grădinița cu Program Prelungit nr 16 din municipiu. Aceasta în condițiile în care, așa cum îi spune și numele, unitatea de învățământ este una în care elevii se pregătesc pentru a preda la rândul lor și care, în pofida acestui lucru, nu are o grădiniță arondată pentru practica acestora.

Discuția nu este nouă, ultima dată subiectul fiind abordat chiar luna aceasta, la finele ședinței de Consiliu Local Focșani din 14 decembrie, când consilierul PNL Costel Bîrsan a atras atenția că ar trebui avut în vedere un proiect de hotărâre în acest sens. Ei, de la acea ultimă ședință și până astăzi, când a fost o nouă ședință a CL Focșani, lucrurile și-au urmat mersul firesc, însă aceasta nu înseamnă că totul a decurs lin. Astfel, a existat un proiect introdus suplimentar pe ordinea de zi a ședinței de primarul Cristi Valentin Misăilă, care a fost însă dezbătut mai mult decât intens.
Motivul, adus pe tapet de Victor Dumitru (colegul de partid al lui Bîrsan), care s-a arătat vehement împotriva proiectului. Proiect care viza organizarea rețelei școlare pentru anul școlar viitor, în baza unei documentații întocmite și transmise de Inspectoratul Școlar Județean Vrancea. Pentru început, Dumitru, lider de grup al PNL, a anunțat că s-ar dori retragerea proiectului de pe lista suplimentară a ordinii de zi, „întrucât s-a solicitat de către cadrele didactice de la Grădinița 16 punerea în dezbatere, (…) dorința e de a fi arondați Școlii numărul 3”, motiv pentru care primarul Cristi Valentin Misăilă a fost nevoit să explice, pe puncte, că așa ceva nu este posibil.
De altfel, și secretarul general al municipiului, Marta Carmen Ghiuță, a subliniat că în CL Focșani doar se votează ca atare o hotărâre a IȘJ Vrancea, prin care a fost stabilit modul în care va fi organizată rețeaua școlară în anul școlar 2024 – 2025. Iar în ceea ce îl privește pe primarul Misăilă, acesta a punctat că proiectul nu poate fi retras, deoarece pe 27 decembrie, adică azi, e cam ultima zi în care se poate vota pe acest subiect. „Există un calendar al aprobării a rețelei școlare. (…) Ni s-a spus foarte clar (…).
Noi am transmis, așa cum ni s-a solicitat de către Inspectoratul Școlar Județean Vrancea, proiectul de hotărâre cu arondarea Grădiniței 16 la Colegiul Național Pedagogic, pentru care am primit și avizul semnat și asumat de Inspectoratul Școlar Județean, așa cum este prevăzut în lege, și în care ni se spune că «pentru propunerea de reorganizare a rețelei școlare pentru unitățile de învățământ Colegiul Național Pedagogic „Spiru Haret” Focșani și Grădinița cu Program Prelungit nr 16 Focșani, avizul conform al IȘJ Vrancea se acordă sub rezerva emiterii ordinului de ministru, la propunerea ARACIP». Deci avem toate formalitățile pentru a respecta calendarul. Eu nu vreau să fiu tras la răspundere că am retras un proiect de hotărâre doar pentru că unii angajați ai Grădiniței 16 au făcut un memoriu. Din câte înțeleg, acest memoriu a fost discutat în cadrul Consiliului de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean, înainte de a se emite acest aviz”, a detaliat primarul municipiului.

În momentul în care s-a trecut la vot, iar viceprimarul Alexandra Tătaru a anunțat că nu va participa, tocmai din cauza dubiilor pe care le avea referitor la discuțiile purtate în CA-ul IȘJ Vrancea, o confirmare asupra celor dezbătute a venit de la Lauriana Ailincuței.
Inspector școlar general adjunct și totodată consilier local, Lauriana Ailincuței a confirmat că, în momentul în care la nivelul Consiliului de Administrație al IȘJ s-a discutat asupra viitoarei rețele școlare, educatoarele Grădiniței 16 au fost invitate la ședință, ascultate, iar abia ulterior s-a votat forma finală. Discuțiile în CL Focșani au continuat însă, nu au lipsit acuzații, menționarea unor plângeri penale și aproape că ședința a fost ca cele în care la finalul dezbaterilor nu se ajungea la vreo concluzie.
„Noi suntem puși în slujba cetățenilor, care au niște copii. Și părinții acestor copii nu au un director (la grădiniță – n.r.), nu au o situație foarte clară”, a atras atenția primarul Focșaniului. De altfel, mențiunea ar fi că Grădinița 16 nu are director, în timp ce la Școala „Oana Diana Renea” (nr. 3) ar fi probleme cu conducerea. „Liceul Pedagogic are ca obiect principal de activitate formarea de învățători, educatori și puericultori. De 7 ani solicită arondarea unei grădinițe (…) care să aibă un număr suficient de grupe, unde să facă practică toți cei peste 300 de elevi care în acest moment urmează cursurile Colegiului Pedagogic «Spiru Haret». Dacă dumneavoastră considerați că acești viitori învățători, educatori, puericultori nu au dreptul să beneficieze de o asemenea bază de practică și să stea în fiecare an să se roage de o grădiniță din municipiul Focșani să încheie un protocol, votați în consecință”, a mai spus primarul Misăilă. Votul a fost „în consecință”, cu mențiunea că, evident, atât timp cât Pedagogicul va avea grădiniță arondată, proiectul a trecut. A trecut cu majoritate, 10 voturi fiind „pentru”, au fost 8 abțineri – din partea consilierilor PNL, viceprimarul Tătaru nu a participat la vot, iar Mirela Stroie, colega sa de partid, a dispărut misterios din online.
Culmea, liderul de grup al PNL anunțase că se vor abține de la votul pe proiect, moment în care Costel Bîrsan, deși PNL, a atras atenția că el va vota: „Îmi pare rău, eu nu o să mă abțin”. Și a votat, împreună cu aleșii locali PSD, așa ajungându-se la majoritatea celor 10 voturi „pentru”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?