Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

VIDEO și GALERIE FOTO: „Crăciunul între generații“, proiect educațional derulat la Nereju, alături de elevi de la Colegiul Unirea și IPJ Vrancea

Comuna Nereju a fost luni gazda unui eveniment deosebit denumit “Crăciunul între generații“. Proiectul a fost inițiat de Colegiul Național “Unirea” în parteneriat cu Școala „Dimitrie Gusti“ din Nereju, Inspectoratul Școlar Județean, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Vrancea și Primăria Nereju. Proiectul educațional ”Crăciun între generații” a fost coordonat de profesoarele Chiriac Cristina, Colin Liliana, Păucă Simona și Cojocariu Tanța.

La eveniment au participat de la cei mai tineri locuitori ai comunei Nereju la cei mai în vârstă. Îmbrăcați în costume populare tradiționale, aceștia au cântat, au dansat și au prezentat tradiții și obiceiuri de Crăciun și de Anul Nou. Nu au lipsit nici măștile, care în zona localității Nereju au o dublă semnificație. Sunt folosite atât pentru a alunga spiritele rele în ajunul Anului Nou dar și pentru a efectua un dans funerar, atunci când au loc înmormântări, dans unic în Europa.

La eveniment au fost prezenți șeful IPJ Vrancea, comisarul șef Remus Nica, însoțit de mai mulți polițiști, dar și primarul comunei Nereju, Toader Gemănaș.

Proiectul educațional „Crăciun între generații” are drept scop promovarea valorilor tradiționale strămoșești prin implicarea elevilor, cadrelor didactice, părinților, a comunității locale în diverse activități legate de tradiții și obiceiuri locale.

„Copiii Școlii Gimnaziale „Dimitrie Gusti” din comuna Nereju ne-au întâmpinat tradițional cu pâine şi sare la sosirea în comunitate iar acest moment solemn și ritual străvechi a fost perceput de noi, oaspeții, ca un semn de dragoste, bunătate şi omenie. În tradiţia creştin ortodoxă, pâinea este simbolul vieţii, iar sarea este considerată, în zicerile din popor, „mama lui Dumnezeu”. Frumoșii elevi nerejeni ne-au arătat că păstrează cu sfințenie și prețuiesc arta populară românească (sculptură, artizanat în lemn, țesături populare), obiceiurile și tradițiile strămoșești, creațiile populare fiindu-le dezvăluite de către cei mai buni meșteri populari din zonă. Și elevii Colegiului Național Unirea au pregătit cântece și colinde care au pus în prim-plan tradițiile pline de simbolism și înțelepciune.”, se arată într-un comunicat de presă transmis de IPJ Vrancea.

Cea de-a doua componentă a proiectului vizează derularea unei campanii umanitare pentru copiii din familii cu venituri foarte mici. Astfel, elevii uniriști au oferit 160 de cadouri pregătite cu sprijinul unor oameni de afaceri și nu numai.

De asemenea, daruri au mai primit 20 de bătrâni cu vârsta de peste 80 de ani care se află într-o situație dificilă din punct de vedere social și care au primit alimente, paturi, pilote dar și sprijin financiar pentru a-și putea asigura cele necesare cu ocazia Crăciunului și a celorlalte sărbători de iarnă.

Oaspeții au fost întâmpinați cu pâine și sare de elevii Școlii Gimnaziale „Dimitrie Gusti” din Nereju. Atât copiii cât și vârstnicii au oferit un frumos spectacol artistic specific sărbătorilor de iarnă din care nu au lipsit măștile tradiționale cu urși, capre sau moși.

Și elevii Colegiului Național Unirea au pregătit un spectacol din care nu au lipsit cântecele și colindele tradiționale românești. „Este un proiect extraordinar care aduce în prim plan tradițiile și obiceiurile noastre, legătura dintre generații, dacă putem spune așa, prezenți la acest eveniment fiind elevi, părinți dar și bunici, continuatori și păstrători de tradiții. De asemenea, vreau să le mulțumesc tuturor celor care s-au implicat în organizarea acestui eveniment dar mai ales pentru faptul că au făcut fericiți 160 de copii din familii cu venituri modeste, copii la care Moș Crăciun ajunge rar sau deloc. Bucuria mea a fost și mai mare pentru că am putut asigura o serie de bunuri necesare pentru 20 de bătrâni cu vârsta de peste 80 de ani și care se află într-o situație dificilă din punct de vedere social“, a precizat primarul comunei Nereju, Toader Gemănaș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?