Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629
Ediția: Marți 21 Mai 2024. Nr. 6629

VIDEO: CJ Vrancea a finalizat lucrările de consolidare și restaurare a monumentului istoric Casa Alaci

Monumentul istoric Casa Alaci a fost complet consolidat și restaurat, în câteva săptămâni urmând a fi făcută recepția finală a lucrărilor. „Casa Alaci, un obiectiv consolidat și restaurat! Consiliul Județean Vrancea a finalizat lucrările derulate în cadrul proiectului „Consolidare și restaurare Secția de Istorie și Arheologie a Muzeului Vrancei – Casa Alaci”, finanțat din fonduri europene prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020, proiect în valoare de aproape 1 milion de euro”, a transmis CJ Vrancea pe Facebook.

Președintele CJ Vrancea, Cătălin Toma, a arătat că lucrările efectuate sunt extrem de însemnate „pentru ceea ce înseamnă patrimoniul județului Vrancea”, deoarece este vorba despre „un imobil extrem de impresionant – prin arhitectură, prin valoarea istorică, prin conotațiile pe care le are această frumoasă casă, care se află în mijlocul Focșaniului”. „Abia aștept să deschidem această frumoasă clădire, este o pagină din istoria județului Vrancea, din istoria fiecărui vrâncean, oriunde ar fi el”, a subliniat președintele CJ Vrancea.

Din explicațiile directorului Muzeului Vrancea, Romeo Valentin Muscă, casa a fost construită de negustorul armean Missir, iar ulterior a fost cumpărată de un alt negustor armean, Alaci. „Așa cum vă imaginați, clădirea poartă numele celui care a avut-o în proprietate până în momentul în care a fost confiscată de regimul comunist. Din acel moment, clădirea a ajuns muzeu al județului Putna, apoi al Vrancei, iar astăzi va adăposti Secția de Istorie și Arheologie”, a arătat directorul Muscă. În cadrul proiectului au avut loc mai multe lucrări de reabilitare, atât la interiorul clădirii, cât și în exterior. Spre exemplu, fântâna care se află pe amplasamentul investiției, adusă aici în anul 1980 din altă locație, și care face parte din construcțiile ce au marcat prima alimentare cu apă a orașului Focșani, a fost restaurată și i se va reda funcțiunea inițială, aceea de “cișmea”.

De asemenea, lucrările au vizat și reabilitarea spațiilor verzi, a mobilierului urban, a aleilor, spațiilor carosabile/ pietonale din jurul monumentului, fiind reconstituită împrejmuirea de epocă a clădirii. „Suntem în situația de recepție finală, în 2, 3 săptămâni. Așadar, de Crăciun 2023 avem o casă nouă. Iată că Vrancea își respectă patrimoniul, prin aceste investiții cu fonduri europene”, a mai spus Cătălin Toma. Casa Alaci a fost construită în stilul eclectic de la sfârșitul secolului al XIX- lea, această operă arhitecturală conferind o notă distinctă orașului.

Construcția acestei case monument a fost realizată între anii 1894 – 1895 de către Ghiță Missir, un negustor armean, și este vândută în anul 1920 lui Anton Alaci, de asemenea armean, de profesie farmacist, apoi avocat și primar de Panciu. Anton Alaci s-a mutat în Focșani, ocupând funcția de prefect de Vrancea, și a decedat în 1940, casa rămânând urmașilor săi. În anul 1944 casa este rechiziționată de armata sovietică, iar în 1946 devine sediul PCR al Raionului Putna. Din anul 1951 clădirea intră în proprietatea Muzeului Județean, deschizând-se în acest spațiu o expoziție permanentă ce reunește evoluția societății umane, din cele mai îndepărtate epoci până în prima jumătate a secolului XX.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?