Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Silvicultorii vor protesta joi în faţa Guvernului

Silvicultorii vor protesta joi în faţa Guvernului, între orele 10:00 – 13:00, nemulţumiţi de Proiectul Legii privind sistemul public de pensii şi al Legii nr. 296/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare, informează un comunicat al Federaţiei Sindicatelor Silva. La protest sunt aşteptaţi să participe aproximativ 5.000 de membri de sindicat din întreaga ţară. „Guvernul României şi Ministerul Muncii, în loc să intervină pentru respectarea legii şi punerea în aplicare a Statutului personalului silvic, aşa cum a fost modificat şi completat prin Legea nr. 234/2019, adoptată de Parlament cu susţinerea unanimă a tuturor formaţiunilor politice în luna noiembrie 2019, vin acum cu o măsură inacceptabilă în Proiectul Legii pensiilor, la art. 168 lit. e), prin care abrogă posibilitatea de încadrare a anumitor locuri de muncă din domeniul silvicultură în condiţii speciale de muncă (fosta grupa I de muncă), fapt ce făcea posibilă o reducere a vârstei de pensionare pentru personalul silvic de teren cu 1 an la fiecare 5 ani lucraţi în condiţii speciale. Silvicultorii din România îşi exprimă profunda indignare şi nemulţumire cu privire la propunerea Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, adoptată de Guvernul României în şedinţa din data de 9.11.2023, de a fi abrogat, fără absolut nicio justificare, aşa cum reiese din Expunerea de motive a proiectului de lege, art. 20 din OUG 59/2000 Statutul personalului silvic, modificat şi completat prin Legea nr. 234/2019”, se precizează în comunicat. (…)

Din statisticile existente la nivelul sectorului silvic din România s-a constatat că speranţa medie de viaţă în silvicultură nu depăşeşte vârsta de 63 ani, fiind cea mai scăzută din statele Uniunii Europene. Având în vedere toate aceste argumente, precum şi faptul că din luna noiembrie 2019, de când Legea nr. 234/2019 a fost adoptată de Parlamentul României şi până în luna noiembrie 2023, când prin Proiectul de Lege a pensiilor adoptat de Guvernul României se propune abrogarea încadrării unor activităţi din domeniul silvicultură în condiţii speciale, condiţiile de muncă din domeniul silvicultură nu s-au îmbunătăţit, sindicatele din silvicultură vor organiza joi un miting de protest în Piaţa Victoriei.

Revendicările principale ale protestului vizează: eliminarea art. 168 lit. e) din Proiectul de Lege privind sistemul public de pensii prin care Guvernul propune abrogarea art. 20 din OUG 59/2000 Statutul personalului silvic care legiferează activităţile încadrate în condiţii speciale; recunoaşterea activităţilor încadrate în condiţii speciale prin OUG 59/2000 Statutul personalului silvic şi introducerea acestora în Proiectul Legii pensiilor prin completarea prevederilor art. 28, alin. (1) lit. k); adoptarea de măsuri urgente din partea Guvernului României şi a Ministerului Muncii pentru aplicarea Statutului personalului silvic în forma legiferată de Parlament. (…)

Protestul din data de 16 noiembrie este organizat de Federaţia Sindicatelor Silva, împreună cu Federaţia Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din Romania şi Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate, cu susţinerea Confederaţiei Sindicale Naţionale Meridian.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?