Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Nimic fără documente! De mâine, noi măsuri de prevenire și combatere a activităților economice ilicite

Atenție la serviciile și produsele comercializate pentru că de la 11 noiembrie intră în vigoare noi măsuri de prevenire și combatere a activităților economice ilicite. Reprezentanții Administrației Județene a Finanțelor Publice Vrancea arată că este considerată activitate economică ilicită, o activitate care are ca rezultat obținerea de venituri și care este desfășurată de către persoane care nu sunt organizate conform prevederilor legale. Activitatea economică ilicită este și comercializarea de bunuri care nu sunt însoțite de documente de proveniență. Finanțiștii precizează că prin documente de proveniență se înţelege, după caz, factura, avizul de însoţire a mărfii, documentele vamale sau orice alte documente justificative prevăzute de lege care stau la baza înregistrării în contabilitate, în format fizic sau în format electronic.

AJFP Vrancea menționează că sunt asimilate bunurilor pentru care este necesară prezentarea documentelor legale de provenienţă atât numerarul dar şi substitutele de numerar, respectiv carduri, cecuri. În cazul operatorilor economici care au obligaţia utilizării aparatelor de marcat electronice fiscale, verificarea numerarului şi a substitutelor de numerar existente la locul desfășurării activității economice se face în conformitate cu legislația privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale.

Amenzile pentru cei care vând produse fără documente, prestează servicii fără să fie înregistrați ajung până la 15 mii lei, în cazul persoanelor fizice și chiar 35 mii lei, pentru societăți comerciale. În aceste cazuri, atât produsele dar și sumele de bani şi bunurile dobândite prin săvârșirea contravenției se confiscă. „În situaţia în care, într-un interval de 12 luni de la data aplicării ultimei sancțiuni pentru săvârșirea contravenției privind desfăşurarea de activități economice cu bunuri care nu sunt însoțite de documente de proveniență, indiferent de locul în care acestea se află, pe timpul transportului, al depozitării sau al comercializării, contravenientul săvârșește o nouă contravenţie pentru care a fost sancționat, se aplică o amendă de la 4.000 lei la 30.000 lei dacă este săvârșită de persoane fizice, respectiv cu amendă de la 10.000 lei la 60.000 lei dacă este săvârșită de persoane juridice, precum şi sancţiunea complementară constând în suspendarea activității acestuia, care constă în transport, depozitare și/sau comercializare, după caz, pentru o perioadă de până la 15 de zile”, se arată într-o informare a AJFP Vrancea.

Sancțiunile sunt aplicate de către personalul din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi Autorității Vamale Române, precum şi de către persoanele împuternicite din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.

Sursa foto: Tima Miroshnichenko – https://www.pexels.com/ro-ro/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?