Șoferi prinși la volan cu alcoolemie de peste 1,00 la mie, în Focșani și la Chiojdeni

0
304

Depistați de polițiști în trafic, în timp ce conduceau sub influența alcoolului.

Duminică, 1 octombrie, ora 17.50, polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Gugești, în timp ce executau serviciul de patrulare pe Drumul Național 2 N în comuna Chiojdeni, au oprit un autoturism condus de un bărbat, de 68 de ani, din județul Constanța.
În urma testării alcoolscopice, aparatul etilotest a indicat un rezultat de 1,25 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care cel în cauză a fost condus la o unitate medicală pentru recoltarea mostrelor biologice, în vederea stabilirii alcoolemiei.
Cercetările sunt continuate în cadrul unui dosar penal întocmit, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

În cursul nopții trecute, ora 02.25, polițiștii Biroului Rutier Focșani au oprit un autoturism, la volanul căruia se afla un bărbat de 20 de ani, din comuna Vidra.
Întrucât bărbatul emana halenă alcoolică, polițiștii l-au testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind 1,01 mg/L alcool pur în aerul expirat.
Cel în cauză a fost condus la Spitalul Militar Focșani, unde i-au fost recoltate mostre biologice, în vederea stabilirii alcoolemiei.
Cercetările sunt continuate în cadrul unui dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

A T E N Ț I E !
Nu conduceţi sub influenţa băuturilor alcoolice sau a substanțelor cu efect psihoactiv!

Alcoolul este unul din principalii factori de risc când vorbim despre conducerea vehiculelor pe drumurile publice.

Alcoolul și drogurile afectează capacitățile unui conducător auto: afectează judecata (în special capacitatea de a aprecia corect distanțele, precum și nivelul de risc), induc vigilență scăzută, reacție întârziată, somnolență și scăderea acuității vizuale.

Legislația rutieră prevede pentru conducătorii auto depistați la volan cu o concentrație alcoolică în aerul expirat de până la 0,40 mg./l alcool pur în aerul expirat o sancțiune contravențională cu 9 – 20 puncte de amendă (între 1.305 – 2.900 de lei) și suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru 90 de zile, iar pentru cei care depășesc această concentrație alcoolică în aerul expirat, fapta va fi încadrată ca infracțiune, care se pedepsește, potrivit Codului Penal, cu închisoare între 1 și 5 ani.

Aceeași pedeapsă se aplică și în cazul conducerii vehiculelor sub influența substanțelor interzise!

ÎN ATENȚIA CONDUCĂTORILOR AUTO:

Închisoare cu executare pentru cei care sunt implicați în accidente rutiere mortale, în timp ce conduc sub influența alcoolului, a drogurilor sau fără permis.

La data de 13 iulie a.c., a intrat în vigoare Legea nr. 213/2023 pentru completarea art.91 din Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal.

Potrivit noii reglementări, nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul unui accident de circulație care a avut ca rezultat uciderea uneia sau mai multor persoane, iar persoana care a provocat accidentul se afla într-una dintre următoarele situații:

– nu deținea permis de conducere;

– deținea un permis de conducere necorespunzător categoriei din care făcea parte vehiculul respectiv ori permisul i-a fost retras sau anulat ori exercitarea

dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau nu avea dreptul de a conduce autovehicule;

– a condus un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere având o îmbibație alcoolică de peste 0.80 g/l alcool pur în sânge;
– a condus un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere sub influența substantelor psihoactive.

D R U M   B U N !

Biroul de presă al IPJ Vrancea

foto: pixabay.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here