Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Duminică 12 Mai 2024. Nr. 6621

VIDEO! Prefectul Halici: Ordinul privind controalele la stațiile GPL nu trebuia să existe dacă angajații din instituțiile de control își făceau treaba

În ședința Colegiului Prefectural de astăzi, 31 august, prefectul județului Vrancea, Nicușor Halici, a anunțat primele concluzii după demararea controalelor la operatorii economici care depozitează, transportă, distribuie, utilizează, comercializează carburanți, inclusiv gaz petrolier lichefiat (GPL), în județul Vrancea. Controalele vin ca urmare a exploziilor care au avut loc pe 26 august la o stație GPL din localitatea dâmbovițeană Crevedia, tragedie soldată, până în acest moment, cu trei morți și 55 de răniți, la care se adaugă importante distrugeri materiale.
Prefectul Nicușor Halici a anunțat că ulterior deciziei de a se efectua aceste controale, s-a primit și Ordinul Ministrului Afacerilor Interne și s-a completat structura instituțiilor care efectuează verificările. Astfel, astăzi, în cea de a treia zi de la demararea controalelor, prefectul Halici a putut anunța o parte din rezultate.
„Până în acest moment, în Vrancea au fost identificați 78 de operatori economici care desfășoară astfel de activități, dar se pare că mai sunt și alții. În două zile de control efectiv, au fost verificați 16 operatori și la 5 dintre ei, deja s-a suspendat activitatea. Cuantumul sancțiunilor este destul de însemnat, după două zile, 235.000 de lei, pe lângă câteva zeci de avertismente și măsuri de punere în legalitate sau în conformitate”, a precizat prefectul Nicușor Halici.

Totodată, prefectul a atras atenția asupra faptului că astăzi nu s-ar mai fi vorbit despre această tragedie, dacă angajații din instituțiile de control și-ar fi îndeplinit atribuțiile. „Nu este normal, în primul rând, să începem acțiuni de verificare după ce se descoperă niște orori sau apar niște tragedii (orori gen azile, tragedii gen Crevedia) și noi să trecem zilnic pe lângă unele dintre ele și nu facem nimic, sau nu ne sesizăm. Sunt o mulțime dintre colegii noștri, subordonații dumneavoastră, în special, care au atribuții de control, de verificare, de monitorizare și nu o fac, iar atunci când se descoperă, și sunt trimiși să își îndeplinească atribuțiile pe care nu și le-au îndeplinit, mai și spun că i-a trimis prefectul, că n-au încotro. Asta nu este o atitudine nici etică, nici normală și nici legală. Am tot auzit lucrurile astea și le tot aud, și în mandatul precedent, și în mandatul actual, dar am hotărât să nu mai fac niciun compromis! Data viitoare, când voi mai auzi, eu voi face plângere penală celui care mai spune așa ceva. În primul rând, acest ordin nu trebuia să existe dacă ei își făceau treaba”, a concluzionat prefectul Nicușor Halici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?