Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632
Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632

Etnobotanice la Mica publicitate


Comerțul cu plante etnobotanice este în continuare o afacere. Plantele nu au dispărut de pe piață și deși oficial în acest moment în Vrancea nici un magazin de profil nu mai este deschis, comerțul cu astfel de plante nu a încetat. Patronii așa-ziselor magazine „de vise” oferă spre comercializare, prin mica publicitate, în shop-uri sau magazine online noi ierburi și substanțe. potrivit unui anunț de la mica publicitate, un comerciant vinde pe lângă plante, și o societate comercială ce are ca obiect principal de activitate vânzarea de plante etnobotanice. Polițiștii susțin că plantele etnobotanice sunt un pericol pentru cei care le consumă.

Etnobotanicele nu au dispărut de pe piață, chiar dacă o ordonanță de urgență dată în luna februarie interzice câteva zeci de plante și substanțe halucinogene. Patronii așa-ziselor magazine „de vise” oferă spre comercializare, prin mica publicitate, în shop-uri sau magazine online noi ierburi și substanțe de acest fel. Patronii magazinelor de plante etnobotanice au adus în România pentru comercializare, noi ierburi halucinogene și substanțe care nu apar pe lista Ministerului Sănătății cu substanțe și plante interzise prin lege. Noile produse sunt comercializate atât în modul clasic, în magazinele „de vise”, dar și la mica publicitate sau online. Astfel, la mica publicitate, un bărbat anunță că vinde plante etnobotanice în condițiile legii, dar și o societate de profil. „Vând produse etnobotanice, conform legilor în vigoare. Distribuitor autorizat”, așa sună anunțul de la mica publicitate. Într-un alt anunț, dat în ziar de aceeași persoană, este pusă în vânzare o societate co-mercială de profil. „Vând societate comercială cu obiect principal de activitate vânzarea de plante etnobotanice, fără datorii, momentan suspendată, înființată în 2008”, este cel de-al doilea anunț de la mica publicitate. Contactat de reporterii „Monitorului de Vrancea”, bărbatul ne-a asigurat că printre plantele cu efecte halucinogene pe care le oferă spre vânzare nu se găsesc și cele interzise. „Toată marfa pe care o am este în condițiile legii. Nu se regăsesc plante sau substanțe de pe lista celor interzise”, a spus bărbatul care s-a autointinulat Fane. Amabil, acesta ne-a mai spus că ne vinde și societatea și că dacă dorim, ne va găsi și un spațiu, la un preț bun, în care să ne comercializăm marfa. Tot el ne-a mai spus că dacă vom dori, ne poate furniza și marfă și ne-a asigurat că afacerea merge, semn că numărul cumpărătorilor este destul de mare. „Pe societate vreau 1.500 lei și nu este vorba de un spațiu, dar dacă doriți, vă pot ajuta să găsiți un spațiu comercial la un preț bun”, a spus bărbatul cu numele de Fane. Deși acesta ne-a asigurat că plantele pe care le vinde nu se regăsesc pe lista celor interzise, oamenii legii sunt de altă părere. Aceștia spun că în urma verificărilor, în majoritatea cazurilor în produse sunt găsite substanțe stupefiante. „Cei care se ocupă cu așa ceva spun că plantele pe care le vând nu se regăsesc pe lista celor interzise. În momentul în care se fac verificări, se constată că nu este așa, iar atunci administratorii motivează că au dat comandă pe internet, iar ei nu au nici un amestec”, a afirmat comisarul Costel Manea, șeful Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Vrancea. Până acum, au fost găsite cinci tipuri de plante și produse etnobotanice sub forma unor prafuri și resturi vegetale. În urma verificărilor,  s-a constatat că două dintre aceste prafuri conțineau substanțe stupefiante. Până în prezent, în Vrancea au fost confiscate 173 de plicuri cu plante etnobotanice.

Etnobotanicele nu se mai vând de după tejghea

Teoretic, în acest moment, în Vrancea nu mai func-ționează nici un magazin de profil și totuși mai multe persoane au ajuns în ultima perioadă la spital, după ce etnobotanicele le-au pus capac. Cel mai recent caz de acest gen s-a produs la finele săptămânii trecute, când un bărbat de 37 de ani, din Soveja, a ajuns la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” Focșani, după ce a ingerat plante toxice. Cu toate că astfel de substanțe au făcut, până acum, multe victime și au fost interzise, acest lucru nu l-a împiedicat pe bărbat să le încerce. Împins de curiozitate și dornic de senzații tari, bărbatul a consumat mai multe plante etnobotanice. Pacientul a fost tratat de medicii de la Urgențe, care i-au înmânat și un bilet de trimitere la Secția Psihiatrie. Acesta este doar un exemplu, numărul celor care au trecut pe la spital din aceste motive fiind mult mai mare.
Luna trecută, în capcana „viselor” a fost prins și un tânăr de 28 de ani. Când a ajuns la spital, starea tânărului era destul de gravă. Avea grețuri, acuza amețeli, dar și dureri abdominale și de cap. Tânărul a fost internat, în primă fază, la secția de Terapie Intensivă, iar la o zi după a fost transferat la Psihiatrie.
 
Internet-ul, plin de anunțuri 

Cei interesați de senzații tari își pot procura marfa foarte repede și ușor. Unul dintre cele mai mari lanțuri de astfel de magazine din România are un site special deschis pentru a vinde noile produse, în timp ce dea-lerii care lucrează pe cont propriu vând ierburile prin anunțuri la mica publicitate. După interzicerea a câtorva zeci de plante și substante prin Ordonanța de Urgență, au apărut alte produse care se vând pe internet. Printre aceste produse se numără Spice Blue Ice New, Spice Purple Relax – New Formula, Spice Relax Crank New Formula, Spice Stunk Relax și lista continuă. Fiecare produs este descris, iar comercianții oferă și informații cu privire la modul de utilizare și cum poate intra o persoană în posesia produsului. Spre exemplu, Spice Blue Ice costă 30 de lei, iar livrarea se face în maximum 24 de ore de la confirmarea comenzii. Despre acest produs comercianții spun că „este făcut pe aceeași platformă ca și Spice Crystal Energy doar ingredientele sunt amestecate într-o anumită proporție ce conferă alte efecte decât cele furnizate de Spice Crystal Energy”. De asemenea, la descriere se mai arată că este un amestec concentrat și că este 100% legal în România.
 În 2009, peste 1.300 de persoane, majoritatea tinere, au solicitat asistență medicală după ce au suferit intoxicații grave cauzate de consumul de plante etnobotanice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?