Ediția: Duminică 26 Mai 2024. Nr. 6633
Ediția: Duminică 26 Mai 2024. Nr. 6633

Consiliul Județean se reunește azi în ședință extraordinară

Consiliul Județean se reunește azi în ședință extraordinară având pe ordinea de zi două proiecte de hotărâre. Este vorba de proiectele: „Completarea portofoliului de proiecte din cadrul Strategiei de dezvoltare a județului Vrancea pentru perioada 2021-2027” ; „Declararea de interes public județean și de utilitate publică a obiectivului de investiții “Spitalul Judeţean de urgenţă Focşani – judeţul Vrancea”.

Primul proiect vizează investițiile: „Modernizare infrastructură rutieră de drum județean 205L dintre localitățile Negrileşti – Soveja – DN2L” și “Modernizare infrastructură rutieră de drum județean 205P dintre localitățile Ivăncești – Făurei, Precistanu – Balta Raței Mircești și DJ 204D – Mândrești – DN 23”. Finanțarea este asigurată prin Programul Operațional Asistență Tehnică (POAT) 2014 – 2020.

În acest sens, Consiliul Judeţean Vrancea a transmis la Agenţia de Dezvoltare Regională Sud – Est Brăila, Fişele de proiect pentru obiectivele de investiţie: „Prin adresele transmise de Agenţia de Dezvoltare Regională Sud – Est Brăila (…) s-a solicitat încadrarea proiectului în strategia aprobată la nivel județean privind dezvoltarea infrastructurii rutiere și transmiterea documentelor revizuite în regim de urgență (printre care hotărârea de includere a proiectelor vizate în strategia de dezvoltare a județului) până la data de 03/04.08.2023. Având în vedere că obiectivele acestor proiecte vizează creșterea competitivității economiei și a atractivităţii judeţului Vrancea, reducerea disparităţilor existente între mediul urban şi rural, în scopul creării unui climat favorabil dezvoltării, este necesar includerea lor în portofoliul de proiecte din cadrul Strategiei de dezvoltare a județului Vrancea pentru perioada 2021-2027“, se arată în referatul care însoțește proiectul de hotărâre.

Proiectul de hotărâre privind declararea de interes public județean și de utilitate publică a obiectivului de investiții „Spitalul Judeţean de urgenţă Focşani – judeţul Vrancea” vizează necesitatea construirii unei noi clădiri, în detrimentul consolidării și modernizării celei actuale, lucru rezultat din evaluarea și expertizarea actualei clădiri.

Spitalul Județean de Urgență „Sf. Pantelimon” Focșani este cea mai mare unitate sanitară din județ și singurul spital de urgență din Vrancea, unde sunt tratate cele mai grave și mai complexe cazuri medicale. În referatul care însoțește proiectul de hotărâre se arată că din evaluarea prezentei clădiri, motivele care stau la baza construirii unei noi clădiri, în detrimentul consolidării și modernizării celei prezente sunt:

Clădirea învechită în care funcționează unitatea spitalicească nu mai corespunde cerinţelor actuale ale unui spital judeţean cu 31 de specialități medicale, spaţiul este prea mic pentru a respecta circuitele epidemiologice și pentru a înființa săli de operaţie, cabinete medicale, rezerve pentru pacienţi, toalete și alte spații cu destinații specifice, necesare unui spital judeţean conform normelor în vigoare;

Spaţiul mic și compartimentarea necorespunzatoare pentru cerinţele actuale, nu permit respectarea circuitelor igienico-sanitare;

Clădirea a fost proiectată conform unor norme în vigoare la data respectivă (1970), norme care nu asigură cerinţele normativelor actualmente în vigoare referitoare atât la siguranţa în exploatare a construcţiilor spitaliceşti cât și la respectarea circuitelor igienico-sanitare.

„Pentru a putea funcționa la standardele legislației în vigoare și pentru atingerea celor mai înalte standarde pentru creșterea calității serviciului medical şi pentru confortul pacienților internați, unitatea sanitară are nevoie de o clădire nouă, care să corespundă nevoilor actuale ale unui spital județean de urgență. Mai precis, proiectul implică construirea unui nou spital județean de ultimă generație pentru întreg județul Vrancea, care să înlocuiască și să preia din rolul spitalului județean de urgență existent care, din cauza vechimii și structurii pavilionare, este imposibil a fi reabilitat la standarde contemporane ale actului medical“, se arată în referatul care însoțește proiectul de hotărâre.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?