Ediția: Joi 13 iunie 2024. Nr. 6648
Ediția: Joi 13 iunie 2024. Nr. 6648

Colegiul Economic din Focșani, câștigător al titlului de „Școală Europeană” 2023-2027

Colegiul Economic „Mihail Kogălniceanu” din Focșani a obținut titlul de „Școală Europeană” 2023-2027, cel de „Școală eTwinning” 2023-2024 și a devenit Centru de Excelență în domeniul gastronomiei sustenabile. Conform datelor transmise de profesoara Corina Vișan, unul dintre cei mai buni dascăli din județul Vrancea pe acest segment de educație, competiția „Şcoală Europeană” se adresează tuturor unităţilor de învăţământ preuniversitar implicate în programele europene din domeniul educației și formării profesionale Erasmus+ și constă în evaluarea calității și coerenței managementului școlii, reflectat în documentele manageriale, precum și a impactului pe care activitățile derulate în cadrul proiectelor europene l-au avut asupra culturii organizaționale și a ethosului școlii.

Lansată în 2004, de către Ministrul Educației, ca semn al recunoaşterii contribuţiei şcolilor româneşti la sprijinirea eforturilor României de integrare în Uniunea Europeană, competiţia pentru obţinerea certificatului „Şcoală Europeană”, aflată la a 18-a ediție, este recunoscută de instituțiile europene ca un bun exemplu de susținere și valorizare a parteneriatelor școlare dezvoltate în cadrul programelor europene din domeniul educației și formării profesionale. Certificarea școlilor cu titlul „Școală Europeană” conferă recunoaștere și prestigiu în cadrul comunităților educaționale, iar eforturile pe care aceste școli le fac pentru menținerea titlului obținut determină un interes tot mai crescut pentru dezvoltarea de noi și noi proiecte, ceea ce conduce la o îmbunătățire a managementului școlar și la dezvoltarea unei culturi organizaționale solide.

La apelul naţional pentru Competiţia Națională „Școală Europeană”- ediția 2023 s-au înscris 150 de școli. Lansat în anul 2005, eTwinning este un program cofinanțat de Comisia Europeană care facilitează colaborarea interșcolară a cadrelor didactice pentru crearea de proiecte pentru elevi. Din 2014, a devenit parte integrantă a Erasmus+, Programul Uniunii Europene pentru Educație, Formare, Tineret și Sport. Acțiunea se adresează tuturor şcolilor din învăţământul preuniversitar, tuturor cadrelor didactice, indiferent de disciplina predată și facilitează accesul profesorilor la un mediu virtual de colaborare şi de schimb de experienţă, la parteneriate, la activităţi de formare profesională, alături de colegi din ţările europene. Elevii au posibilitatea să interacționeze virtual cu alţi elevi din ţările participante, să afle elemente de specific cultural sau educațional, să își îmbunătățească competenţele de comunicare în limbi străine și abilitățile digitale. Colegiul Economic „Mihail Kogălniceanu” Focșani se mândrește cu rezultatele deosebite obținute în ultimii ani în cadrul programului eTwinning: proiecte în care au fost implicați un număr mare de elevi din școală, în care s-au obținut produse finale deosebite, care au intrat în dotarea bibliotecii virtuale a școlii. Calitatea muncii desfășurate în cadrul acestor proiecte a fost răsplătită prin obținerea Certificatului Național de Calitate, a Certificatului European de Calitate, a premiilor în cadrul Competițiilor Naționale eTwinning România, ediția 2018 și ediția 2022. Certificarea școlilor cu titlul eTwinning conferă recunoaștere la nivel european și evaluează implicarea, angajamentul și dedicarea nu numai a eTwinnerilor individuali, ci și a întregii școli, unde echipe de profesori și echipa managerială lucrează împreună.

Aceste școli sunt pregătite și dispuse să se angajeze într-o călătorie de dezvoltare, cu activități care pot fi evaluate în mod obiectiv. „Titlul Școală eTwinning 2023-2024, care vine să se alăture titlului Școală eTwinning 2020-2021, înseamnă confirmarea proiectelor de calitate pe care școala le derulează, a muncii desfășurate de elevi sub îndrumarea profesorilor, a parteneriatelor educaționale dezvoltate cu școlile din Europa. De câte ori avem ocazia, în cadrul întâlnirilor profesionale organizate la nivelul județului Vrancea sau la nivel național, împărtășim cadrelor didactice din experiența noastră în derularea proiectelor din programul Erasmus+, Acțiunea KA1 VET și Acțiunea KA2, și din programul eTwinning, deoarece ne dorim să lărgim aceste comunități de învățare”, a declarat profesoara Mihaela Tudor, director adjunct al unității scolare.

Elevii participanți la proiectele din cadrul Programelor Erasmus+ și eTwinning se declară încântați de experiențele trăite și de competențele formate. Raluca Alexandra Balosin, elevă la Colegiul Economic „Mihail Kogălniceanu” Focșani, a participat la proiectele eTwinning și Erasmus+ VET și a precizat că: „În urma participării mele la proiectul eTwinning „Welcome to our hotel – How can I help you?” mi-am dezvoltat abilitățile de comunicare și de lucru în echipă multinațională, mi-am dezvoltat creativitatea, am învățat tehnici de comunicare cu clienții. Orele plăcute pe care le-am petrecut în cadrul proiectului, ne-au ajutat să înțelegem mult mai bine materia deoarece proiectul s-a bazat pe cunoștințele noastre acumulate la disciplinele: Patrimoniul turistic, Etică și comunicare profesională, Geografie, Istorie, Limba engleză, TIC. Am învățat despre obiectivele turistice naturale și antropice și structurile de primire cu funcțiune de cazare din țările participante, am promovat și noi orașul Focșani și județul Vrancea din aceste puncte de vedere. Am utilizat abilitățile digitale și instrumentele web pe care le-am învățat în acest proiect pentru a crea materiale promoționale pentru firma de exercițiu în cadrul căreia am lucrat anul acesta. Sunt mândră că munca noastră la acest proiect, și a profesorilor coordonatori, a fost recunoscută și premiată de nenumărate ori”.

„Am lucrat în echipă, am comunicat cu clienții, am învățat să pregătesc preparate specifice portugheze. Timpul liber l-am petrecut în Campusul Mobility Friends împreună cu colegii mei și participanți din diferite țări: Italia, Bulgaria, Franța, Turcia și România. Ne-am bucurat de disco, terenuri de volei și fotbal, pișcină dar și deosebitele vizite culturale din timpul weekend-urilor. Dacă vrei să trăiești o astfel de experiență profesională și culturală, într-un proiect cofinanțat de Programul Erasmus+ al Comisiei Europene, nu trebuie decât să devii elev la Colegiul Economic „Mihail Kogălniceanu” Focșani și să înveți! În rest, totul depinde de tine!”, a spus eleva Ana Maria Panait.

„Am lucrat două săptămâni într-un restaurant situat pe malul Oceanului Atlantic, am luat contact cu bucătăria tradițională portugheză și cu consumatorii portughezi, dar și de alte naționalități veniți în calitate de turiști. Mi-am dezvoltat abilitățile de lucru în echipă, de comunicare în limba engleză și am învățat câteva cuvinte și expresii în limba portugheză. Dar, cel mai important lucru, mi-am depășit puțin timiditatea! Îmi voi aduce aminte cu plăcere de vizitele culturale din weekend și legarea unor prietenii cu tineri din Macedonia, Spania, Bulgaria și din România, prezenți în campus”, a declarat Daniel Chiric, absolvent promoția 2023.

„Toate activitățile pe care le-am desfășurat au fost constructive, și tocmai de aceea consider că experiența Erasmus nu poate fi înlocuită cu altceva. Persoanele care m-au îndrumat, mi-au arătat că am capacitatea de a dezvolta un business, singurul secret fiind curajul, inteligența și încrederea în mine. Consider că pentru a deveni un antreprenor bun, trebuie să ai la bază multe asemenea experiențe pentru a putea descoperi anumite secrete știute doar de cei ce au trecut prin toate aceste provocări. Mi-aș dori nespus de mult să reexperimentez această aventură.” a declarat Laurențiu Avram, președintele Consiliului Elevilor la Colegiul Economic.

„Într-un bilanț al reușitelor anului școlar 2022-2023 ne mândrim cu câștigarea titlului „Școală Europeană” 2023-2027 și a titlului „Școală eTwinning” 2023-2024, cu un procent de promovare a absolvenților din seria curentă la examenul de Bacalaureat de 99,49%, cu numeroase premii la olimpiadele și concursurile naționale și internaționale ale elevilor, la toate ariile curriculare. Toate aceste rezulate nu ar fi fost posibile fără implicarea profesorilor, elevilor și părinților. Rezultatele obținute la examenul de Bacalaureat, sesiunea iulie 2023, nu sunt singulare, și demonstrează că nimeni nu este lăsat în urmă, că parteneriatul școală-elev-familie este unul funcțional. La începutul fiecărui an școlar, preluăm o nouă serie de elevi în clasa a IX-a. Investim în ei, în cei patru ani de liceu, iar la examenele finale efortul nostru este răsplătit prin aceste rezultate deosebite”, a declarat profesoara Gabriela Dorina Bocsok, directoarea colegiului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?