Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Duminică 19 Mai 2024. Nr. 6627

Elevii şi cadrele didactice, din nou la şcoală


   Åžcolarii și preșcolarii se reîntorc în clase astăzi, după câteva luni de vacanță. În școlile din Vrancea învață peste 45 de mii de copii, dintre care aproximativ 2.000 sunt elevi în clasa pregătitoare, iar peste 4.000 sunt în clasa I. Atât pentru aceștia, cât și pentru viitorii absolvenți de liceu, anul școlar 2012-2013 va fi unul al provocărilor. Asta deoarece este primul an când funcționează clasa pregătitoare, iar pe cei de clasele a XII-a îi așteaptă Bac-ul meseriașilor sau cel național, în funcție de preferințele fiecăruia.
   Åži pentru profesori este un an al provocărilor. Misiunea dascălilor este aceea de a-i determina pe elevi să învețe, pentru ca rezultatele obținute să fie cât mai bune. Oficialii Inspectoratului Åžcolar Județean (ISJ) susțin că în școlile vrâncene predau cadre didactice calificate. În prezent, mai sunt câteva catedre neocupate, însă conducerea ISJ dă asigurări că nu vor exista probleme în ceea ce privește ocuparea lor. 11 posturi de educator sunt încă neocupate, dar în zilele imediat următoare situația va fi rezolvată.

Clasa pregătitoare, clasa experimentelor

   Conform Legii Educației, clasa pregătitoare va exista și anul viitor, pentru că face parte din învățământul obligatoriu. Nu se știe dacă de anul viitor clasa zero va fi organizată tot în școli sau va fi mutată în grădinițe. Până una alta, directorii unităților de învățământ s-au ocupat de dotarea acestor clase cu mobilier adaptat cerințele copiilor.
   Multe dintre clasele pregătitoare au fost dotate cu mobilier școlar nou. Acolo unde s-a întârziat livrarea mobilierului, directorii au decis modificarea celui deja existent, la cerințele celor mici. Toți elevii din clasele pregătitoare vor primi gratuit pachete. Acestea conțin rechizitele necesare pentru lucru, dar și jucării și jocuri educative. La nivelul județului nostru, aproximativ 2.000 de copii vor studia în clasele pregătitoare. „În toate școlile sunt profesori calificați și formați pentru aceste clase. A venit mobilierul pentru majoritatea școlilor, iar acolo unde nu a ajuns, vorbim despre șase școli, a fost distribuit mobilierul comandat suplimentar. Au fost și școli, cum este cea de la Pufești, unde directorul avea mobilier reglabil și a coborât pupitrele până va veni mobilierul nou. S-au găsit soluții până va veni mobilierul nou comandat”, a dat asigurări Luminița Balaban, inspector școlar general adjunct.
Elevii de clasa a II-a vor fi supuși unor teste de evaluare. Ministerul Educației dorește să se facă o analiză obiectivă a nivelului de pregătire a fiecărui elev, pentru a se ști de la ce stadiu se va porni cu predarea lecțiilor.
   Testarea va dura 50 de minute, iar elevii vor obține calificative ce nu vor fi trecute în catalog. Modelele de subiecte pentru aceste testări vor fi postate pe site-ul Ministerului Educației în mai puțin de două luni.

Inspectorii școlari, mobilizați  
 

   Nici un inspector școlar nu va întâmpina noul an școlar în birou. Cu toții vor trebui să participe la festivitățile de început de an școlar. Inspectorul Radu Emil a fost însărcinat să participe la festivitățile din Soveja și Mărășești, în vreme ce inspectorul de religie, preotul Ion Dragu, va fi prezent la Colegiul Național „Al. I. Cuza”.
   Inspectoarea Doina Colavini va merge la Liceul de Artă, iar inspectorul Ion Ionașcu se va deplasa la Vidra. Inspectorul școlar general Vasilica Zaharia va participa la deschiderea noului an școlar de la Grupul Åžcolar din Odobești, unde a fost director până la numirea în fruntea ISJ. Inspectorul școlar general adjunct Luminița Balaban va merge la Universitatea „George Barițiu”, unde vor învăța elevii Åžcolii „Åžtefan cel Mare”, dar și la Åžcoala Alexandru Vlahuță și la o școală postliceală din Focșani.

Structura noului an școlar
 
   Anul școlar 2012-2013 debutează cu o săptămână mai târziu decât era prevăzut inițial. Elevii claselor din învățământul primar și grupele din învățământul preșcolar vor fi în vacanță între 5 și 11 noiembrie. Vacanța de iarnă va fi între 22 decembrie, când se vor încheia cursurile semestrului I, și 13 ianuarie 2013.
   Semestrul al doilea va începe pe 14 ianuarie 2013, iar vacanța de primăvară va fi cuprinsă între 5 aprilie și 14 aprilie. Anul școlar se va încheia pe 21 iunie. Vacanța de vară va începe pe 22 iunie 2013 și se va încheia pe 15 septembrie, urmând ca pe 16 septembrie 2013 să înceapă un nou an școlar.
Săptămâna 1 – 5 aprilie 2013 va fi dedicată activităților educative extracurriculare și extrașcolare, în cadrul programului numit „Să știi mai multe, să fii mai bun!’”. În această săptămână nu se vor organiza cursuri conform orarului obișnuit, iar programul se va desfășura în conformitate cu un orar special. Între 2 și 7 aprilie 2013, Ministerul Educației organizează etapele naționale ale olimpiadelor școlare pe discipline de învățământ și, după caz, ale concursurilor școlare.
   Tezele din semestrul I al anului școlar 2012-2013 se susțin, de regulă, până la data de 30 noiembrie 2012, iar cele din semestrul al II-lea, de regulă, până la data de 25 mai 2013.

7 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?