Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613

Sanitas Vrancea: „Începând de astăzi, intrăm în grevă japoneză‟

Angajații din Sănătate își strigă nemulțumirile și anunță că începând de miercuri, 7 iunie a.c., intră în grevă japoneză „pe o perioadă nedeterminată‟. Claudiu Grosu, liderul Sanitas Vrancea, sindicat care are aproximtiv 1.800 de membri, a precizat că această grevă japoneză „nu va întrerupe în niciun fel activitatea medicală‟. Ce se va întâmpla concret? „Sanitas organizează o grevă de avertisment, cunoscută drept grevă japoneză, prin care toți colegii noștri de sindicat și salariații din domeniul medical din toată țara, vor purta o banderolă roșie sau un semn distinctiv prin care vom atrage atenția asupra situației din Sănătate care necesită multă atenție. Ne dorim ca revendicările noastre să fie rezolvate‟, a precizat Claudiu Grosu.

Deși calendarul acțiunilor anunțate de Sanitas România încă din luna mai a.c. indica faptul că pe 8 iunie ar fi fost programat un miting la București, urmând ca pe 15 iunie să fie declanșată grevă generală, Claudiu Grosu a spus că s-a revenit asupra calendarului. „Programul acțiunilor de protest a fost modificat, având în vedere că, între timp, au avut loc negocieri, și vor urma și altele, cu Ministerul Muncii, Ministerul Sănătății și reprezentanții Guvernului. Situația din Sănătate este una care trebuie rezolvată cât mai curând în așa fel încât pacienții să nu aibă de suferit. Vrem să facem vizibil faptul că toți din țară ne dorim ca revendicările noastre să fie aprobate‟, a adăugat liderul Sanitas Vrancea. Din Sanitas Vrancea fac parte „toate categoriile de personal din sistemul sanitar, fără diferențe‟, a mai spus Claudiu Grosu.

Care sunt revendicările angajaților din domeniul medical

Prin intermediul unui comunicat de presă, Claudiu Grosu a readus în atenția publică revendicările angajaților din sistemul medical, și anume: „deblocarea angajărilor în cele două sisteme (Sănătate și Asistență socială); alocarea sumelor necesare pentru a asigura plata voucherelor de vacanță pentru toți angajații; adoptarea în perioada imediat următoare a unui act normativ care să asigure atingerea salariului de bază maxim prevăzut în Anexa II la Legea 153/2017 pentru toate categoriile de angajați din SĂNĂTATE și ASISTENȚĂ SOCIALĂ; revizuirea ierarhiei pentru toate funcțiile din SĂNĂTATE implicit reașezarea asistentului medical în grila de salarizare cuprinsă în noua lege a salarizării bugetare – recunoașterea rolului asistenților medicali în funcționarea sistemului de sănătate publică se va regăsi în viitorul program de guvernare; finalizarea negocierilor și semnarea contractului colectiv de muncă (CCM) Ia nivelul sectorului de negociere colectivă Sănătate; garantarea menținerii locurilor de muncă pentru personalul angajat în unitățile medicale din rețeaua CFR și după ce acestea vor fi transferate la alte autorități‟.

Consiliul Național al Federației Sanitas România anunță că se va menține „o presiune continuă asupra autorităților decidente ca avertisment că membrii noștri nu mai acceptă amânări sau soluții parțiale la revendicările sistemelor de Sănătate și de Asistență socială‟. Greva japoneză declanșată miercuri, 7 iunie a.c., va continua până la „rezolvarea revendicărilor Sanitas‟. Într-o postare publicată pe pagina de Facebook a Federației Sanitas România, Răzvan Gae, vicepreședinte Sanitas, spune că „avem promisiuni de la Guvern. Așteptăm circa două săptămâni să se materializeze. Până atunci, intrăm în grevă japoneză‟. Într-o altă postare, Viorel Hușanu, din cadrul Sanitas București, atrage atenția faptului că „încă din pandemie (din anul 2020) am adus la cunoștința guvernanților aceleași revendicări‟.

Membrii Sanitas România solicită, de asemenea, „raportarea sporurilor la salariul actual, nu la cel din anul 2018‟, „o lege a salarizării fără inechități‟, „calcularea indemnizației de hrană prin raportarea la salariul minim brut pe țară actual‟.

Mesajul Sanitas, transmis „în atenția decidenților politici!”:

„Nu vă lăsați amăgiți, greva japoneză anunțată de membrii SANITAS din Sănătate și Asistență socială începând cu data de 7 iunie este un semnal puternic că nimeni nu mai acceptă ”jumătăți de măsură”! Nu interpretați ca un semn de slăbiciune faptul că începem protestul cu banderolele pe mână, faptul că nu întrerupem deocamdată activitatea în instituții publice medicale, medico-sociale, de asistență socială etc. Este doar un ultim răgaz pe care l-am acordat guvernanților în urma dialogului de săptămâna trecută, la cererea acestora.

În acest moment, orice amânare a soluțiilor la TOATE revendicările SANITAS nu va face decât să rupă supapa tuturor nemulțumirilor adunate de angajații celor două sisteme în ultimii ani! Ați ”contabilizat” până acum:

Aplicarea parțială și inechitabilă a Legii salarizării bugetare în Sănătate și în Asistență socială;

• ”Parazitarea” Legii salarizării bugetare cu fel de fel de ordonanțe de urgență și hotărâri de guvern care au blocat sporurile, au afectat indemnizațiile de hrană și, în ultimă instanță, au diminuat veniturile angajaților din cele două sisteme;

Gestionarea pandemiei cu prețul unor presiuni extreme puse pe salariații din spitale, centre de asistență socială, centre medicale etc., situație care a adus Sănătatea și Asistența socială la limita de rezistență;

Blocarea dialogului social și tergiversarea semnării contractului colectiv de muncă;

Sub-finanțarea cronică a Sănătății și a Asistenței sociale.

Nu vrem să provocăm turbulențe în sistemul de Sănătate și de Asistență socială, nu vrem să ”dinamităm” dialogul social; vă atenționăm doar că vă aflați în ”ochiul furtunii”, acolo unde acalmia este doar aparentă!” (sursa: Facebook/Federatia Sanitas din Romania)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?