Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Fosta conducere a Obştii Coza, acuzată că a spart sediul obştii


Scandalurile dintre vechea și actuala conducere a Obștii Coza continuă. Președintele obștii Coza, Mitică Marian, acuză mai mulți membri ai fostei conduceri a obștii că au spart sediul Obștii Coza din satul Coza. Incidentul a avut loc, ieri, în jurul orei 10.00, cei menționați mai sus fiind acuzați că au spart yalele existente și au pus altele, deși nu au nici un drept legal în acest sens, după cum susține cealaltă tabără. 

    Președintele Obștii Coza, Mitică Marian, acuză mai mulți membri ai fostei conduceri a obștii că au spart sediul Obștii Coza din satul Coza. Mitică Marian spune că aceștia i-au amenințat pe angajații obștii. „În jurul orei 10.00, mai mulți indivizi, care s-au erijat ca fiind conducătorii obștii Coza, respectiv Vasile Tudorache, Vasile Burdușa, Vasilica Tudorache, Vasilică Buluș, Ionică Răduță, au spart ușa la sediul obștii si au intrat în interior unde se află și în prezent (ieri la prânz-n.r.). Am sunat la 112, la postul de poliție si au venit polițiști la fața locului care au spus că nu au ce face, că e o neînțelegere internă. Vom face plângere la Poliție și la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea pentru pătrunderea prin efracție, distrugere și uzurpare de calități oficiale. Cei care au pătruns prin efracție au susținut că ei sunt șefii obștii deși nu au nicio  calitate în acest sens”, a precizat președintele Obștii Coza, Mitică Marian.
    Disputele dintre cele două tabere au loc de trei ani de zile, de când la conducerea obștii a venit Mitică Marian în calitate de președinte și a fost ales un nou consiliu de administrație. De atunci se află pe rol mai multe procese intentate în special de fosta conducere, care vizează anularea alegerilor generale ale obștii Coza, dar și sistarea activității. ” Vasile Burdușa, Mihai Tudorache, Ionică Răduță și Vasilică Buluș au ca scop perturbarea activității obștii și ascunderea a ceea ce au făcut atunci când conduceau Obștea Coza”, a precizat Mitică Marian.
    Incidentul de la sediul Obștii Coza a fost confirmat și de polițiști care au precizat că se fac cercetări în acest caz. „În cursul zilei de astăzi (ieri-n.r.) a fost depusă o sesizare pentru violarea sediului profesional și distrugere la Obștea Coza. Efectuăm verificări în vederea soluționării acesteia”, a declarat Bogdan Toader, purtătorul de cuvânt al Poliției Vrancea.

37 de persoane au intrat în sediul Obștii Coza

    Contactat de reporterii noștri, Vasilică Buluș a declarat că nu are nicio implicare în acest caz. „Nu fac parte din Consiliul de Administrație și ca atare nu știu nimic despre asta, nu am nicio implicare”, a spus Vasilică Buluș.
Vasile Burdușa face parte din fosta echipă de conducere a Obștii Coza fiind membru în Consiliul de Administrație din perioada în care obștea era condusă de Vasile Ursu. Acesta susține că personal nu a forțat ușa de acces și că ușa ar fi fost „întredeschisă”. „Au fost 37 de persoane care au intrat în Casa Obștii, dar nu este vorba de intrare prin efracție. Mai mult, a fost întocmit un proces verbal care a fost semnat de aceste persoane care au dorit să vadă ce se întâmplă în sediul obștii. Nimeni nu a luat nici un document, nu s-a distrus nimic, totul a rămas așa cum erau și înainte de intrarea noastră în clădire. La plecare, cineva, dar nu știu cine, a montat un butuc nou. V-am spus că ușa era întredeschisă la obște”, a susținut Vasile Burdușa.

Åžefia Obștii Coza, disputată de Mitică Marian și Vasilică Buluș

    Obștea din Coza deține 2200 hectare de pădure, iar problemele păreau să se fi clarificat după ce magistrații au decis la sfârșitul lunii martie 2015 că Mitică Marian este noul președinte. După alegerea lui Marian Mitică, Judecătoria Focșani, prin încheierea pronunțată în dosarul 14912/231/2013, a dispus înscrierea în registrul special a noii conduceri a Obștii Coza. Ulterior însă, în luna iunie 2015, oamenii din vechiul Consiliu de Administrație au organizat încă o sesiune de alegeri, pe care le-a câștigat un om de afaceri local, Vasilică Buluș. Legalitatea acestei acțiuni a fost contestată de președintele confirmat al Obștii, Marian Mitică. Avocatul acestuia, Didi Băjenaru, a arătat că vechiul Consiliu de Administrație nu mai este în funcție din 2003 și, în aceste condiții, noile alegeri nu au fost organizate legal. „Potrivit statutului, o altă Adunare Generală poate fi convocată doar de președinte sau de Consiliul de Administrație. Ori, Marian Mitică nu a convocat-o iar vechiul Consiliu nu funcționa legal. Practic, ar fi doar o manevră prin care oamenii care au condus Obștea nu vor să piardă puterea din mână. Administrație nu mai exista legal din 2003. Adunarea Generală organizată de ei nu este statutară. Ei nu au un tabel cu cei care au participat la această întâlnire din iunie. Este o forțare a deciziei judecătorilor”, ne-a spus avocatul Didi Băjenaru.

Fostul președinte, trimis în judecată pentru mai multe infracțiuni

    Există voci care susțin că în spatele acțiunii de ieri s-ar fi aflat Vasile Ursu, fostul președinte al Obștii în devălmășie Coza. Vasile Ursu a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea, în luna aprilie 2015, pentru săvârșirea a trei infracțiuni, respectiv delapidare, evaziune fiscală și abuz în serviciu. În rechizitoriu, procurorii au susținut că Ursu ar fi creat un prejudiciu de peste 220 mii lei. Anchetatorii susțin că Ursu, în calitatea sa de președinte de obște, ar fi încasat de la membri suma de 34 mii lei pentru operațiuni de tras lemne din pădure, încărcare și transport, fără să elibereze vreo chitanță în schimb. Mai exact, ar fi luat câte 20 de lei de la fiecare om, obștea având în total 779 de membri. Culmea este faptul că oamenii ar fi plătit de două ori, odată lui Ursu și a doua oară celor care le duceau acasă lemnele pe care le primeau de la obște. În ceea ce privește fapta de evaziune fiscală, procurorii au stabilit că în perioada 2007-2013, acesta nu ar fi evidențiat în contabilitate toate veniturile realizate de obște, prejudiciind astfel bugetul de stat cu suma de 34.750 lei. Din această sumă, 15.200 lei reprezintă impozitul pe profit, iar 19.500 lei taxa pe valoare adăugată.
    Procurorii au mai făcut referire în rechizitoriu și la faptul că Ursu și-a îndeplinit în mod defectuos, cu bună știință, atribuțiile de serviciu, acordând sponsorizări, donații și ajutoare fără să poată justifica banii dați cu documente, creând astfel un prejudiciu obștii de 154.500 lei. Potrivit anchetatorilor, unele dintre documentele în care erau consemnate ajutoarele nu aveau nicio semnătură a beneficiarului. La audieri, întrebat fiind de neregulile găsite, Ursu a precizat că în anumite situații a omis să semneze documentele, cum ar fi în cazul donațiilor, iar în alte cazuri a spus că nu a știut că are nevoie de documente justificative.
În dosar au mai fost cercetate alte două persoane, respectiv șoferii care duceau lemnele la beneficiari, dar față de aceștia s-a dat clasare, anchetatorii aplicându-le câte o amendă administrativă. Anchetatorii au pus sechestru pe mai multe imobile ce aparțin lui Vasile Ursu, imobile care au fost evaluate la suma de 704 mii lei.
    Vasile Ursu a declarat la momentul începerii urmăririi penale, fiind contactat de reporterii „Monitorul de Vrancea”, că acuzațiile nu sunt întemeiate, toate donațiile și sponsorizările fiind făcute comunității din Coza. „Nu am luat bani, Obștea a făcut donații, a dat bani la școală, la biserică, pentru comunitate. Nu am luat bani, am dat bani. S-a dat cu chitanță. Dacă nu era legal cum am făcut, de ce nu au spus la controalele pe care le-au făcut înainte? Eu știu că nu am făcut nimic ilegal, nu am băgat bani în buzunar, iar instanța va decide de partea cui este adevărul”, declara la momentul respectiv Vasile Ursu.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?