Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613

Dr. Lucian Eva: Tinerii prezintă o frecvenţă mai mare a afecţiunilor tumorale la nivelul neurocraniului

Managerul Spitalului „Prof. Dr. Nicolae Oblu‟ Iaşi, conf.univ.dr. Lucian Eva, afirmă că din ce în ce mai des sunt întâlnite cazuri de tumori cerebrale în rândul tinerilor.Patologia tumorală este din ce în ce mai des întâlnită la tineri, în parte datorită condiţiilor de viaţă în care aceştia se află, precum stresul şi utilizarea frecventă a tehnologiilor care nu sunt întotdeauna benefice, cum ar fi telefonul mobil. Tinerii prezintă o frecvenţă mai mare a afecţiunilor tumorale la nivelul neurocraniului‟, a declarat medicul neurochirurg Lucian Eva.

Acesta a afirmat că ultimul caz dificil a fost al unui bărbat în vârstă de 37 de ani, care a venit la Spitalul de Neurochirurgie pentru că avea tulburări de vedere şi o pareză a nervului oculomotor, care este a treia pereche de nervi cranieni responsabilă de funcţionarea ochiului stâng. În timpul investigaţii imagistice de înaltă performanţă, specialiştii de la Spitalul de Neurochirurgie au descoperit că tânărul are un meningiom benign de gradul unu, adică o tumoră localizată la baza craniului.

Această tumoră se află într-o zonă dificil accesibilă din punct de vedere chirurgical, în special din cauza elementelor anatomice din jur, printre care se numără majoritatea nervilor cranieni ce trec prin sinusul cavernos. S-a efectuat o intervenţie chirurgicală pentru a reduce dimensiunea tumorii, reuşind să o facem în condiţii favorabile pentru pacient, fără apariţia altor deficite, iar deficitele preexistente sunt în curs de ameliorare‟, a declarat dr. Lucian Eva.

Tumora a fost redusă de la 7 cm la aproximativ 3 cm, fapt care va permite administrarea ulterioară a tratamentului cu Gamma Knife, o procedură de radiochirurgie care vizează menţinerea tumorii într-un stadiu în care să nu mai crească, astfel încât tânărul să-şi poată continua activitatea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?