Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613

Focșănean condamnat în dosarul interlopului care a înjunghiat doi baschetbaliști americani într-un local din Brăila

Primă sentință în dosarul unei tentative de omor din 2018, în care „cap de afiș” a fost un interlop din Brăila, acuzat că a înjunghiat doi baschetbaliști americani într-un club din acest județ. Nu doar interlopul a fost trimis în judecată, ci și alte persoane, printre care și un focșănean acum în vârstă de 62 de ani, care a fost acuzat de favorizarea infractorului. „Infractorul”, chiar inculpatul acuzat de tentativă de omor pentru fapta din 15 spre 16 septembrie 2018, pe care focșăneanul l-a găzduit o noapte imediat după faptă, deși știa că este căutat de poliție, a doua acuzație fiind aceea că ulterior, în perioada septembrie – decembrie 2018, „a încercat să identifice martori prezenţi în localul tip club (…) care să îşi asume actele de agresiune comise asupra celor două persoane vătămate, demers care nu a avut nicio finalitate”.

La acea vreme, focşăneanul a fost reţinut pentru 24 de ore, după care procurorii au dispus măsura controlului judiciar pentru 60 de zile. Acum, la prima sentință, focșăneanul a fost găsit vinovat, iar pedeapsa ar fi fost probabil una cu suspendare dacă nu ar fi avut și alte condamnări recente. În iunie 2020, acesta a fost condamnat pentru instigare la distrugere, respectiv pentru că în primăvara anului 2016 își instigase ciobanii pe care îi avea angajați la stână să pască oile în culturile cu rapiță, pe mai multe suprafețe cultivate în zonele „Podu Zamfirei” și „Balta Vânători”. Chiar dacă a susținut că nu le-a spus niciodată ciobanilor să pască oile prin rapiță sau culturile oamenilor, sentința pronunțată în vara anului 2020 a fost o amendă penală.

Ulterior, în aprilie 2021, acesta a mai fost condamnat cu suspendare pentru contrabandă, după ce în decembrie 2018, s-a descoperit că avea la domiciliu și în mașină 108 pachete de țigări (2.160 țigarete) marca Marble, fără timbru fiscal, despre care cunoștea că provin din activitatea de contrabandă, prejudiciind bugetul de stat cu suma de 1.267 lei. Atunci fusese chiar complet sincer sau pe aproape, declarând că deține o fermă de oi, unde are angajați ciobani, cărora pe lângă mâncare, le dă și 1-2 pachete de țigări pe zi fiecăruia. Inculpatul a declarat că a cumpărat țigările din Piața Moldovei din Focșani, de la diferiți cetățeni pe care nu și-i amintește, la prețul de 6 lei/ pachet.

A treia condamnare recentă datează din 2021, pentru conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe și ultraj, pentru o întâmplare din pandemie, respectiv aprilie 2020. Din ce se reținea la acel moment, focșăneanul fusese tras pe dreapta în timp ce era la volanul unui autoturism. Cum erau acțiuni pe linia prevenirii infectării cu virusul COVID 19, acesta dăduse peste un filtru la care erau prezenți lucrători din cadrul Poliției Municipiului Focșani, din cadrul Poliției Locale Focșani și din cadrul MapN, în zona Vămii din Focșani. Pentru că mirosea a alcool, inculpatului i s-a solicitat testarea cu aparatul alcooltest, iar după ce a refuzat, a fost condus la Spitalul Militar Focșani pentru prelevarea de probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.

În rechizitoriu se preciza că încă din stradă focșăneanul începuse să se manifeste recalcitrant și era violent verbal, adresându-se pe un ton ridicat lucrătorilor de poliție, motiv pentru desplasarea către spital s-a efectuat cu o autospecială dotată cu un compartiment special de transport al persoanelor violente, însă și aici inculpatul i-a adresat amenințări la adresa polițistului care îl oprise în trafic și dispusese transportarea la spital în vederea recoltării probelor biologice, afirmând că „îl face și îl împușcă”. La spital, inculpatului i s-a recoltat o singură mostră de sânge, refuzând recoltarea celei de-a doua, continuând cu amenințări de genul „Ce te caut eu fratele meu! Nu știi cine sunt eu cu adevărat!… Te caut când ești dezbrăcat”, „Nu știe cu cine are de-a face!”; „Dacă te caut… Toată viața ta!… Și copiii ți-i caut!”; „N-ai rezolvat nimic, fraiere!… Ți-ai făcut un dușman mare-n plus”, care au fost înregistrate de polițist, astfel că fapta a fost clară, condamnarea fiind de închisoare cu suspendare.

Acum însă, la Tribunalul Brăila, toate cele de mai sus s-au adăugat, astfel că sentința este mai dură: „(…) condamnă pe inculpatul (…) la pedeapsa de 2 ani şi 6 luni de închisoare pentru comiterea infracţiunii de favorizare a infractorului. (…) constată că infracţiunea de favorizare a infractorului dedusă judecăţii în prezentul dosar penal, este concurentă cu: A. infracţiunea de contrabandă, (…) pentru a cărei săvârşire, (…) inculpatul a fost condamnat la pedeapsa principală a închisorii de 1 an şi 4 luni (faptă comisă la data de 05.12.2018); (…) B. infracţiunile, pentru a căror săvârşire, inculpatul a fost condamnat, (…) la pedeapsa principală rezultantă de 1 an şi 10 luni, (…) pentru săvârşirea infracţiunii de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe (faptă comisă la data de 21.04.2020); pedeapsa principală de 6 luni de închisoare, aplicată inculpatului pentru săvârşirea infracţiunii de ultraj, (faptă comisă la data de 21.04.2020); pedeapsa principală de 1 an şi 4 luni de închisoare, care a fost anterior aplicată inculpatului (…) pentru săvârşirea infracţiunii de contrabandă (…).

C. infracţiunea de instigare la distrugere, (…) pentru a cărei săvârşire, (…) inculpatul a fost condamnat la pedeapsa principală a amenzii penale de 1.600 lei (faptă comisă în primăvara anului 2016). (…) anulează suspendarea executării sub supraveghere (…) contopeşte pedepsele principale aplicate inculpatului (…) urmând a executa pedeapsa cea mai grea de 2 ani şi 6 luni de închisoare la care se adaugă un spor de 6 luni de închisoare reprezentând o treime din totalul celorlalte pedepse cu închisoare de 1 an şi 6 luni (1 an de închisoare şi 6 luni de închisoare, total 1 an şi 6 luni), rezultând pedeapsa principală rezultantă a închisorii de 3 ani la care se adaugă pedeapsa principală a amenzii de 1.600 lei, rezultând, în acest mod, pedeapsa principală rezultantă finală de 3 ani de închisoare şi 1600 de lei amendă. (…) constată că inculpatul a achitat contravaloarea pedepsei principale a amenzii penale de 1.600 lei la data de 28.01.2021,

(…) interzice inculpatului, ca pedeapsă complementară, exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat pe o perioadă de 4 ani, după executarea pedepsei principale rezultante finale a închisorii de 3 ani şi amendă penală de 1.600 lei (amendă achitată din data de 28.01.2021), după graţierea totală ori a restului de pedeapsă cu închisoarea, după împlinirea termenului de prescripţie a executării pedepsei cu închisoarea sau după expirarea termenului de supraveghere a liberării condiţionate. (…) deduce, din pedeapsa închisorii de 3 ani (din componenţa pedepsei principale rezultante finale de 3 ani şi 1.600 de lei amendă aplicată inculpatului) durata reţinerii pe o durată de 24 de ore, de la data de 05.12.2018 până la data de 06.12.2020”.

În ceea ce îi privește pe ceilalți inculpați, instanța a decis condamnarea brăileanului judecat pentru tentativă de omor la 12 ani de închisoare, în timp ce restul persoanelor implicate în conflict au primit pedepse cuprinse între 4 luni de închisoare și 10 luni şi 20 de zile de închisoare – cu suspendare – pentru lovire sau alte violenţe și tulburarea ordinii şi liniştii publice. Totodată, alți doi inculpați au fost condamnați la 1 an şi 2 luni, respectiv 1 an şi 6 luni de închisoare cu suspendare pentru mărturie mincinoasă, în timp ce un alt inculpat judecat pentru aceeași infracțiune a primit 8 luni de închisoare cu amânarea aplicării pedepsei. Vizavi de latura civilă, instanța a admis în parte pretențiile baschetbaliștilor înjunghiați.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?