Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

Amenzi pentru rezerviștii care nu se prezintă la Centrul Militar Zonal Vrancea

Vrâncenii care nu se prezintă la Centrul Militar Zonal (CMZ) Vrancea din Focșani la data, ora și locul prevăzute în ordinul de chemare riscă o amendă de minim 600 lei. Un comunicat al CMZ „Regele Carol I” Vrancea arată că rezerviștii care nu se prezintă pentru clarificarea situației militare au fost sancționați cu avertisment, dar au fost și cazuri în care au fost aplicate amenzi de 3600 lei pentru neprezentarea la data și ora din ordinul de chemare. Astfel, potrivit unui proces verbal public de CMZ, un focșănean a primit o amendă de 3600 lei pentru că, deși a primit ordinul de chemare de la agentul de poliție, nu s-a mai prezentat la sediul unității militare. În acest caz a fost aplicată o amendă de 3600 lei, cu o valoare minimă de plată de 600 lei în termen de 15 zile de la data comunicării.

Acțiunile de chemare a rezerviștilor la CMZ Vrancea sunt realizate periodic, de minim patru ori în cursul unui an calendaristic. Ordinele de chemare a rezerviștilor sunt înmânate prin intermediul agenților de poliție din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. „Această activitate este o atribuție importantă a centrelor militare, care se execută continuu și nu poate fi întreruptă și care nu este influențată în nici un fel de situația de securitate din proximitatea României. Deși Centrul militar zonal Vrancea ,,Regele Carol I” a comunicat transparent, pe diferite căi de comunicare, aducând periodic clarificări privind această activitate, și, preventiv, a aplicat ca sancțiune, pentru neprezentarea la centrul militar și refuzul de a primi ordinul de chemare, doar ”avertisment”, totuși, s-au identificat situații în care, rezerviștii din evidența centrului militar nu respectă și nu îndeplinesc această obligație legală, chiar, uneori, au manifestat dezinteres și superficialitate față de demersurile instituției noastre, fapt ce impune aplicarea sancțiunilor contravenționale, prevăzute de lege, pentru nerespectarea obligațiilor militare ce le revin”, se arată în comunicatul CMZ. Acesta menționează că sancțiunile aplicate sunt stabilite conform prevederilor Legii 446 din 2006, respectiv cu amendă de minim 2 puncte, în cazul neprezentării la data, ora și locul prevăzute în ordinul de chemare, respectiv de minim 8 puncte pentru refuzul de a primi ordinul de chemare. Valoarea unui punct de amendă este de 20% din valoarea salariului minim brut pe economie, respectiv 1 punct are valoare de 600 lei. Sancțiunile sunt aplicate de către ofițerii special desemnaţi de către comandantul centrului militar.

Comandantul CMZ Vrancea, colonelul Neculai Șerban, arată că activitatea de chemare a rezerviștilor pentru clarificarea situației militare s-a executat și în anii precedenți cu aceeași ritmicitate și este determinată de necesitatea efectuării înlocuirilor periodice a personalului militar din rezerva operațională, ocazionată de trecerea acestuia în retragere și are drept scop întinerirea rezervei operaționale. „Nu sunt motive de îngrijorare, îi așteptăm cu toată disponibilitatea instituțională la sediul Centrului militar zonal Vrancea ,,Regele Carol I” și că îi asigurăm de faptul că această activitate de chemare pentru clarificarea situației militare a rezerviștilor se organizează și se desfășoară cu respectarea legislației în domeniu”, se arată în comunicatul de presă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?