Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

GALERIE FOTO: Mănăstirea Poiana Mărului și-a sărbătorit ctitorul. Maica stareță a fost hirotesită întru stavroforă

Mănăstirea Poiana Mărului din județul Buzău și-a cinstit marți, 25 aprilie 2023, ctitorul, pe Sfântul Cuvios Vasile. Sărbătoarea a fost marcată de săvârșirea Sfintei Liturghii de către Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, împreună cu un sobor de 14 ieromonahi, preoți și diaconi, în biserica mare a așezământului, având hramul „Toți Sfinții”. La slujbă au participat călugărițele din obștea Mănăstirii Poiana Mărului, în frunte cu maica stareță Gorgonia Oanea, alte starețe și monahii de la diferite mănăstiri din Eparhie, precum și numeroși credincioși. Cuvântul de învățătură a fost rostit de pr. conf. univ. dr. Gheorghe Holbea, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, care a vorbit despre viața și opera Sfântului Cuvios Vasile de la Poiana Mărului. (…)

De asemenea, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a adresat un cuvânt celor prezenți, precizând că „Sfântul Vasile de la Poiana Mărului și-a pus amprenta sa duhovnicească în această de Dumnezeu binecuvântată Eparhie a Buzăului și Vrancei. Pentru aceasta, noi trebuie să fim recunoscători Bunului Dumnezeu și să ne arătăm dragostea față de El, inclusiv prin cinstirea sfinților Săi, întru care este minunat (cf. Psalmul 67, 36). (…)”, a subliniat Chiriarhul. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, maica stareță Gorgonia Oanea a fost hirotesită întru stavroforă, apoi a primit din partea Ierarhului locului bastonul, ca semn al puterii de a conduce, fiind așezată în scaunul de onoare rezervat ei. În continuare s-a oficiat slujba Parastasului pentru ctitorii, binefăcătorii și viețuitorii lăcașului monahal, trecuți la cele veșnice. Situată în nordul județului Buzău, la hotarul cu județul Vrancea, pe teritoriul comunei Bisoca, Mănăstirea Poiana Mărului a fost întemeiată în anul 1730, de către Cuviosul Stareț Vasile, canonizat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în 2003.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?