Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613

Administrarea antibioticelor înainte de masă sau după – un factor important pentru eficacitatea tratamentului (farmacist clinician)

Administrarea antibioticelor înainte de masă sau după masă reprezintă un factor deosebit de important pentru asigurarea eficacităţii tratamentului şi reducerea reacţiilor adverse, susţine Andreea Arsene, farmacist clinician, de la Institutul „Marius Nasta‟. „Anumite antibiotice trebuie administrate pe stomacul gol (penicilina V, ampicilina, azitromicina, tetraciclina) pentru a asigura o absorbţie şi o eficacitate optimă. De asemenea, pentru unele antibiotice e recomandată administrarea în timpul meselor sau după masă, întrucât acestea pot provoca tulburări digestive, greaţă şi vărsături: amoxicilină, doxiciclină, metronidazol, tinidazol, levofloxacină‟, a scris conf. univ. Andreea Arsene pe pagina de Facebook a Institutului „Marius Nasta‟.

Ea a atenţionat că sucul de citrice poate interacţiona cu anumite antibiotice şi de aceea trebuie consumat la două ore distanţă de la administrarea antibioticului. „Citricele sunt preferate şi utile persoanelor bolnave, însă sucul de citrice poate interacţiona cu anumite antibiotice prin scăderea activităţii enzimatice a ficatului, care reprezintă sediul metabolizării mai multor substanţe medicamentoase, ducând, astfel, la creşterea nivelului de antibiotic în sânge şi provocând efecte secundare nedorite. În această categorie fiind cuprinse antibioticele din clasa macrolidelor (eritromicina, claritromicina), tetraciclinele (tetraciclină, doxiciclină) sau florochinolonele (levofloxacină). Prin urmare, sucul de citrice trebuie administrat la 2 ore distanţă de ora la care administrăm antibioticul‟, a explicat farmacistul clinician. De asemenea, sunătoarea poate interacţiona cu anumite antibiotice prin creşterea activităţii enzimelor hepatice, ducând, astfel, la scăderea eficacităţii unor medicamente. (…)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?