Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613

Primarul din Vânători, sancționat cu 10% din salariu pe 6 luni pentru conflict de interese

Primarul comunei Vânători, Ionel Lupu, a fost sancționat cu 10% din indemnizație pe o perioadă de 6 luni „ca efect al rămânerii definitive a Raportului de evaluare întocmit de Agenția Națională de Integritate, prin care s-a constatat nerespectarea regimului juridic al conflictelor de interese”, după cum se arată într-un comunicat de presă transmis de prefectul Nicușor Halici.

„Potrivit Codului Administrativ al României, lege organică de strictă interpretare și aplicare, încălcarea legislaţiei în materia conflictului de interese constituie abatere disciplinară și se sancționează cu diminuarea indemnizaţiei primarului pe o perioadă de maxim 6 luni. Astfel, am dispus aplicarea sancțiunii disciplinare ce constă în diminuarea indemnizației cu 10% pe perioada maximă prevăzută de lege, respectiv de 6 (șase) luni, începând cu data de 01.03.2023. Potrivit legislației aplicabile referitoare la integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, prin CONFLICT DE INTERESE se înţelege situaţia în care persoana ce exercită o demnitate publică sau o funcţie publică are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate a atribuţiilor care îi revin potrivit Constituţiei şi altor acte normative”, arată sursa citată.

Prefectul Nicușor Halici mai precizează că, „în raport de dispozițiile legale aplicabile în sfera conflictului de interese pentru aleșii locali, singura sancțiune aplicabilă este, așa cum am arătat, diminuarea indemnizației și nu încetarea de drept a mandatului de primar, sancțiune care se aplică doar în situația în care, ca urmare a evaluării, Agenția Națională de Integritate constată existența unei stări de incompatibilitate (prin INCOMPATIBILITATE se înțelege interdicția pentru persoana ce exercită o demnitate publică sau o funcţie publică de a exercita concomitent și alte funcții sau calități expres și limitativ prevăzute de lege). Având în vedere că una din obligațiile fundamentale ale prefectului este de asigurarea respectării legii la nivelul județului, cu siguranță eu voi fi primul care va respecta litera și spiritul legilor”.

Contactat de Monitorul de Vrancea, primarul Ionel Lupu ne-a spus că decizia Prefecturii nu face decât să respecte legislația în vigoare. El a contestat în instanță raportul ANI, dar judecătorii au considerat că edilul s-a aflat în conflict de interese, de unde și sancțiunea aplicată de Instituția Prefectului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?