Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613

Obții venituri din criptomonede? Trebuie să plătești impozit și contribuții sociale

Vrâncenii care obțin venituri din criptomonede trebuie să depună declarația unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice. Finanțiștii vrânceni arată că banii obținuți din transferul de monedă virtuală sunt venituri impozabile pentru care trebuie plătit impozit pe venit și contribuții sociale. Într-un comunicat de presă, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Vrancea arată că declarația unică trebuie depusă până la 25 mai. Referitor la calculul impozitului, AJFP Vrancea menționează că se aplică un impozit de 10% asupra câștigului realizat, determinat ca diferenţă pozitivă între preţul de vânzare şi preţul de achiziţie, inclusiv costurile directe aferente tranzacţiei. Nu se va plăti impozit pentru câștigurile mai mici de 200 lei/tranzacție însă cu condiția ca totalul câştigurilor într-un an fiscal să nu depăşească nivelul de 600 lei. Trebuie precizat că persoanele care realizează venituri din alte surse datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate dacă estimează pentru anul curent venituri a căror valoare cumulată este cel puţin egală cu 6 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la data de depunere a Declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice.

„Încadrarea în plafonul anual se efectuează prin cumularea veniturilor din alte surse cu venituri din activităţi independente, drepturi de proprietate intelectuală, venituri din asocierea cu o persoană juridică, cedarea folosinţei bunurilor, activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, venituri din investiţii, baza anuală de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate fiind reprezentată de: a) nivelul a 6 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 6 salarii minime brute pe ţară inclusiv şi 12 salarii minime brute pe ţară; b) nivelul de 12 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 salarii minime brute pe ţară inclusiv şi 24 de salarii minime brute pe ţară; c) nivelul de 24 de salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei unice, în cazul veniturilor realizate cel puţin egale cu 24 de salarii minime brute pe ţară”, se arată în comunicatul AJFP Vrancea.

Finanțiștii menționează că informaţii suplimentare pot fi obţinute prin consultarea Broşurii privind tratamentul fiscal al veniturilor realizate de persoanele fizice din transferul de monedă virtuală. Documentul este disponibil online, la secţiunea „Asistenţă Contribuabili – Servicii oferite contribuabililor – Ghiduri curente şi alte materiale informative” disponibilă pe site-ul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală http://www.anaf.ro/.

Foto cu rol ilustrativ, sursa:Tima Miroshnichenko-pexels.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?