Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

VIDEO: Proiectul privind plafonarea salariilor din CJ Vrancea a picat la vot; au urmat acuzațiile

Plenul Consiliului Județean Vrancea nu a aprobat miercuri, în ședință extraordinară, plafonarea salariilor funcționarilor din administrația județeană și a angajaților instituțiilor din subordinea CJ la nivelul anului 2020. Consilierii PSD au votat împotriva acestui proiect, iar cei ai USR s-au abținut de la vot, ceea ce a dus la situația în care proiectul de hotărâre, inițiat de președintele Cătălin Toma, nu a trecut. Consilierii PSD au precizat că proiectul de hotărâre inițiat încalcă legislația în vigoare conform căreia salariul minim brut pe economie este de 3000 de lei de la data de 1 Ianuarie 2023, iar administrația județeană nu se poate prevala de faptul că salariile nu pot depăși indemnizația vicepreședintelui CJ.
Singurii cărora nu li se pot mări salariile sunt șefii de servicii și nu angajaților simpli. Mai pe înțelesul tuturor, dacă șefilor nu li se poate mări salariul, atunci să sufere cu toții? Nu cred că este normal ca în această perioadă complicată, cu putere de cumpărare scăzută, cei care au salariile mici să rămână cu acestea la fel pentru că nu pot fi crescute și salariile celor care deja au salarii mari. Prin urmare, grupul consilierilor PSD va vota împotriva acestui proiect de hotărâre care vizează plafonarea salariilor“, a susținut consilierul PSD, Cristian Dănuț.
De ce firmele private să plătească un salariu minim brut mai mare iar instituțiile publice să găsească tot felul de tertipuri să nu fie aplicată legea?“, a întrebat și consilierul social-democrat Vasile Melinte.
La rândul său, consilierul USR 
Mihăiță Lepădatu a întrebat dacă există pericolul ca administrația județeană să intre în conflict juridic dacă plafonează salariile și dacă există clarificări legislative la această situație. Lepădatu i-a reamintit președintelui Cătălin Toma că în ședința precedentă a susținut că există o presiune și un drept salarial câștigat de angajați iar dacă vor fi plafonate din nou salarile, se intră în conflicte juridice.
Administrația județeană a motivat proiectul de hotărâre arătând că salariile de bază se determină pe baza coeficienţilor şi a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, care pentru anul 2023 a fost stabilit prin Hotărârea de Guvern nr. 1447/2022 la suma de 3000 lei lunar. Însă, pentru mai multe categorii de angajați, salariul ar depăși nivelul indemnizației vicepreședintelui și ca urmare nu s-ar respecta principiul nediscriminării și principiul ierarhizării pe verticală, cât şi pe orizontală, în cadrul aceluiaşi domeniu, în funcţie de complexitatea şi importanţa activităţii desfăşurate.
Pe de altă parte, secretarul județului Vrancea, 
Raluca Dan, a făcut următoarele precizări: Pentru a putea fi stabilit salariul pentru funcționarii din cadrul Consiliului Județean, pentru personalul contractual din CJ, precum și pentru angajații din instituțiile subordonate Consiliului Județean, și anume un coeficient înmulțit pe salariul minim pe economie de 3000 lei, ar însemna inclusiv încălcarea legii bugetului care spune că cheltuielile cu salariile trebuie să se încadreze în bugetul de venituri stabilit și aprobat de autoritatea locală. Bugetul județului Vrancea aprobat săptămâna trecută pentru anul 2023 nu a avut și nu a putut lua în calcul o majorare salarială precum cea care se dorește. (….) În momentul în care dumneavoastră ați aproba să se mărească salariile, ar însemna ca dispozițiile de stabilire a salariilor pentru fiecare persoană în parte să fie împărțite. Adică, la o parte din personal să li se înmulțească coeficientul cu salariu minim de 3000 de lei, iar la cealaltă parte să nu li se înmulțească coeficientul cu 3000 lei pentru că ar depăși indemnizația vicepreședintelui, ceea ce este inadmisibil din punct de vedere legal“.

Nu există niciun conflict juridic dacă se respectă și procedura și legislația în vigoare!“

La rândul său, președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma, le-a explicat consilierilor județeni că în proiectul de hotărâre a fost prevăzută și situația în care Curtea Constituțională va decide pe 28 februarie că salariile trebuie mărite. Urmează ca și Curtea Constituțională să ia o decizie în ceea ce privește mărirea indemnizațiilor și a salariilor pe data de 28 februarie. În acest sens există și articolul 5 în care se spune clar că prezenta hotărâre se modifică în mod corespunzător în cazul în care pe parcursul anului 2023 intervin modificări legislative sau decizii ale Curții Constituționale a României. Adică, am ținut cont în așa fel încât să fim apărați și să respectăm legea în sensul în care urmează să se facă această recalculare. Nu există niciun conflict juridic dacă se respectă și procedura și legislația în vigoare“, a afirmat președintele Cătălin Toma.
Cu toate aceste explicații, proiectul de hotărâre nu a fost aprobat, consilierii PSD votând împotrivă iar cei ai USR abținându-se de la vot. Proiectul a fost votat de consilierii PNL, asta deși liberalii au respins săptămâna trecută, în Consiliul Local Focșani, un proiect similar al primarului
Cristi Misăilă.

Acuzații din toate părțile

Consiliul Județean Vrancea a postat pe pagina de facebook un punct de vedere în care se arată că aleșii județeni PSD „au votat în mod populist“, nefiind de acord cu menținerea salariilor la nivelul lunii decembrie 2022, până la pronunțarea Curții Constituționale din 28 februarie. „Consiliul Județean Vrancea s-a întrunit astăzi într-o ședință extraordinară pentru votarea menținerii salariilor în administrația județeană la nivelul anului 2022, proiectul de hotărâre fiind inițiat de către președintele Cătălin Toma în acord cu prevederile legale în vigoare. Proiectul a fost pus astăzi în dezbaterea plenului CJ deoarece pe 10 februarie administrația județeană trebuie să achite salariile angajaților și era necesar un vot în Consiliul Județean. De asemenea, facem precizarea că pe 28 februarie Curtea Constituțională va verifica actul normativ adoptat în decembrie de către Parlamentul României, act care, dacă va fi declarat constituțional, coroborat cu legislația în vigoare, va permite stabilirea salariilor în administrația publică județeană prin raportare la 3000 de lei, noua valoare brută a salariului minim“, se arată în informare. „Dacă ar fi fost cu adevărat responsabili, consilierii județeni care au votat populist împotriva proiectului ar fi așteptat până pe 28 februarie, dată la care situația salarizării în administrația publică va fi clarificată din punct de vedere constituțional”, a precizat președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma.

Și PSD Vrancea a reacționat tot pe facebook, afirmând că „nu putem accepta ca în această perioadă complicată cu putere de cumpărare scăzută, cei care au salarii mici să rămână la nivelul anului 2022“. „Astăzi, printr-un proiect de hotărâre s-a propus plafonarea salariilor în cadrul Consiliului Județean Vrancea și a instituțiilor subordonate la nivelul anului 2022, deoarece cadrul legal nu permite și majorarea indemnizațiilor persoanelor aflate la conducerea Consiliului Județean. Grupul consilierilor județeni PSD Vrancea a votat împotriva acestui proiect de hotărâre deoarece există o discrepanță foarte mare între salariile funcțiilor de conducere în comparație cu celelalte funcții. Nu putem accepta ca în această perioadă complicată cu putere de cumpărare scăzută, cei care au salarii mici să rămână la nivelul anului 2022, doar pentru că nu le cresc salariile președintelui și vicepreședinților. Această situație poate fi clarificată doar prin reașezarea coeficienților, bineînțeles, respectând legea și printr-o adaptare justă la necesitățiile impuse de situația economică. Fapt pentru care vom depune astăzi un proiect de hotărâre de așezare acestor salarii și repararea inechităților care sunt în acest moment plătite de cei cu venituri mici“, susțin social democrații vrânceni.

Nici PNL Vrancea nu s-a lăsat mai prejos, reluând, tot pe facebook, acuzațiile de populism la adresa social-democraților. Desigur, nu și la adresa colegilor din PNL Focșani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?