Ediția: Luni 27 Mai 2024. Nr. 6634
Ediția: Luni 27 Mai 2024. Nr. 6634

FOTO: Elevi și profesori ai Colegiului Economic din Focșani, în Portugalia și Turcia de Ziua Națională a României

În perioada 27 noiembrie – 2 decembrie 2022, s-a desfășurat în Portugalia cea de-a cincea activitate de învățare cu elevii, din cadrul proiectului Erasmus+ “Researching European And Cultural Heritage to share”. Peste 40 de elevi și profesori din Franța, Spania, Grecia, Portugalia, România și Turcia au participat la evenimente culturale portugheze și au descoperit monumentele și site-urile UNESCO din țara gazdă.

Cele cinci zile de activitate s-au centrat pe descoperirea valorilor culturale cuprinse în patrimoniul european: Minele Naturale de Sare și Vill Romana din Rio Maior, Palatul Național din Sintra, Mănăstirea Jeronimes și Turnul Belem din Lisabona, orașele Obidos, Nazare, Mănăstirile Alcobaca, Batalha, Convento de Cristo. Elevii au avut ocazia să prezinte dansuri tradiționale sau filme despre monumentele Unesco ale fiecărei țări. În timpul vizitelor, ei au completat chestionare, au făcut fotografii, iar în ultima zi de activitate au realizat prezentări care au conținut informații și imagini despre monumentele și locurile vizitate. Mobilitatea s-a încheiat într-un cadru festiv, unde participanții au primit certificatele de mobilitate. Următoarea întâlnire va avea loc la Atena, în martie 2023.

,,Acest proiect a fost o ocazie unică de a cunoaște oameni și obiceiuri noi, dar și de a participa la frumoase activități ce ne-au apropiat unii de alții. Diversitatea locurilor vizitate și preocuparea țării gazdă pentru fiecare participant al proiectului au făcut ca totul să ni se pară că a trecut într-o clipă! În urmă au rămas amintiri plăcute, ce nu vor fi uitate și prietenii ce vor rămâne sub semnul revederii. (Teodor Duță, clasa a XII-a A).

,,Participând la acest proiect din cadrul programului Erasmus+, am avut ocazia să merg în Portugalia, mai exact în orașul Rio Maior, la aproximativ 90 de km față de Lisabona. Toate activitățile la care am participat, m-au ajutat mult în propria dezvoltare personală. Cred cu tărie că ceva din mine s-a schimbat în bine după participarea mea în acest proiect. Am avut parte de o mulțime de experiențe minunate ce nu vor fi uitate niciodată, această experiență fiind datorată oamenilor minunați pe care i-am întalnit. Sper cu tărie să mă mai întorc cândva în Portugalia pentru a mă revedea cu acei oameni excepționali de acolo”. (Alexandru Cristian, clasa a XII-a A)

,,Această mobilitate m-a învățat foarte multe și mi-a schimbat viziunea asupra viitorului meu. Naționalismul de care dau dovadă portughezii este fantastic. Este uimitor să vezi o școală întreagă care întrerupe orele de curs pentru a se uita la meciul Portugaliei din Campionatul Mondial și toți își susțin echipa țării… Aș mai repeta această experiență”. (Robert Țîrdea, clasa a XII-a A)

Tot în această perioadă s-a desfășurat cea de a treia activitate de învățare cu elevii din cadrul proiectului Erasmus+DIGI-ICT în Emirdag, Turcia. Alături de elevii și profesorii din țările partenere (Polonia, Grecia și Turcia), participanții la mobilitate au avut șansa să viziteze liceul Emirdag Kadin Kultur Evi, unde și-ai exersat și îmbunătățit abilitățile digitale, punând în practică o multitudine de aplicații mobile utile pentru a învăța prin descoperire. Apoi au vizitat Centrul Modern Genclik Ve Spor Bakanligi, ce oferă elevilor posibilitatea să înțeleagă fizica, geografia, topografia, folosind aplicații practice și tehnologii de ultimă generație. A urmat o vizită interesantă la muzeul figurilor de ceară Muze Cikis, unde participanții au admirat acuratețea statuetelor reprezentând personalități din istoria Imperiului Otoman sau chiar figuri contemporane. Au urmat vizite la Anadolu Universites Turk Dunyasi Bilim-Kultur ve Sanat Merkezi, Afyonkarahisar Muftulugu Ulu Camii, precum și vizita la un modern planetarium Bilim Deney Merkezi, unde prin intermediul tehnologiei 3D s-a călătorit virtual în interiorul planetei Pământ.

Desigur, elevii au avut șansa de a se familiariza cu gastronomia turcească și de a socializa în limba engleză cu semenii lor din Grecia, Polonia și Turcia. Toți participanții la mobilitate au primit atât certificatele de mobilitate, cât și cele Europass într-un cadru festiv, acompaniați de muzică tradițională.

,,Această mobilitate a fost unică pentru mine. Am vizitat multe clădiri istorice, ne-am făcut mulți prieteni și am mâncat în diverse restaurante cu specific turcesc. Mâncarea m-a atras cel mai mult, pentru că, de când sunt mic, am visat să mănânc din bucătăria turcească și am rămas plăcut surprins. Aș mai participa la astfel de proiecte, dar în altă țară, pentru a descoperi mai multe meleaguri. (Alexandru Roșu, clasa a X-a C)

,,Mi s-a părut o experiență unică, fiind prima dată în care am participat la un astfel de proiect. De la mersul cu avionul până la vizitarea clădirilor istorice, totul a fost inedit. Cel mai important este că ne-am făcut mulți prieteni și că am socializat în altă limbă decât cea nativă”. (Mateo Manole, clasa a X-a C)

Comunicat de presă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?