Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613

Astăzi încep înscrierile în clasa pregătitoare; evaluarea dezvoltării psihosomatice, boicotată de specialiști

Astăzi începe înscrierea copiilor de 6 ani, împliniți sau nu, în clasa pregătitoare, iar părinții au timp până pe 22 martie să își aleagă școala și după caz învățătoarea. Calendarul înscrierilor în clasa pregătitoare prevede că până pe 9 martie școlile organizează Zilele Porților Deschise, perioadă în care unitățile pot fi vizitate de părinți, care pot să și discute cu învățătoarele care urmează să preia clasele pregătitoare din toamnă. Până pe 22 martie se vor desfășura evaluările psihosomatice ale copiilor care nu împlinesc 6 ani până la data de 31 august. Pe 29 martie se vor afișa în școli și pe site-ul inspectoratului școlar listele cu copiii înmatriculați, precum și numărul de locuri rămase libere și lista copiilor neînscriși după prima etapă.

După finalizarea primei etape de înscrieri, începând cu 1 aprilie este programată o a doua etapă de înscriere a copiilor la clasa pregătitoare. Astfel, pe 1 aprilie se vor afișa listele cu locurile rămase libere și unitățile în care au mai rămas locuri disponibile. În intervalul 2 – 8 aprilie va avea loc depunerea cererii-tip de înscriere la secretariatul școlii aflate pe prima poziție dintre cele trei opțiuni exprimate pentru etapa a doua, de către părinții copiilor care nu au fost cuprinși în nicio unitate de învățământ în etapa anterioară sau care nu au participat la prima etapă. Pe 11 aprilie, la fiecare școală vor fi afișate listele finale cu copiii înscriși în clasa pregătitoare. În intervalul 12 – 19 aprilie este programată centralizarea și soluționarea de către inspectoratul școlar a cererilor părinților copiilor care nu au fost încă înscriși la vreo unitate de învățământ.

 

Părinții trebuie să respecte câteva reguli

Trebuie știut faptul că părinții care au copii ce împlinesc 6 ani până la data de 31 august, inclusiv, sunt obligați să își înscrie copiii în clasa pregătitoare la școala pe care o agreează, față de anii trecuți când în prima etapă trebuiau să îi înscrie doar la școala de circumscripție, cu mențiunea că în cazul în care numărul cererilor este mai mare decât cel al locurilor disponibile, vor exista criterii de departajare. Părinții sau împuterniciții legali ai copiilor care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie pot să-și înscrie copiii în clasa pregătitoare numai după ce cei mici susțin evaluarea psihosomatică și dacă dezvoltarea lor psihosomatică este corespunzătoare.

Părinții copiilor care fac 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie, care nu optează pentru înscrierea copiilor în clasa pregătitoare în anul școlar 2019-2020 sau pentru care evaluarea psihosomatică arată că nu pot parcurge cu succes clasa pregătitoare, își vor înscrie copiii la grădiniță, în grupa mare.

Evaluarea dezvoltării psihosomatice a copiilor se efectuează în unitățile de învățământ de stat și la Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE).

Consilierii școlari, logopezii și personalul didactic auxiliar, care sunt membri SLI Vrancea, au decis să nu mai desfășoare activități de evaluare a dezvoltării psihosomatice a copiilor care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2019 inclusiv, în vederea înscrierii în înclasa pregătitoare.

Potrivit unui comunicat de presă al SLI, această decizie a fost luată deoarece această categorie de personal nu beneficiază de sporul de suprasolicitare neuropsihică de 10% din salariul de bază, începând cu 1 decembrie 2018. De asemenea, se cere acordarea sporului de învățământ special de 15% pentru întreg personalul didactic din CJRAE.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?