Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

Banii dați de UE pentru împăduriri au stârnit interesul vrâncenilor

Primari din zona montană, președinți de obști, șefi de ocoale silvice au participat, ieri, la o întâlnire organizată la Prefectură despre sprijinul financiar european pentru împăduriri acordat prin PNRR. Valoarea alocată acestei măsuri este de 500 milioane euro, iar sesiunea de depunere a cererilor este de tip apel deschis pentru toți solicitanții eligibili, în limita bugetului maxim alocat, până în luna februarie 2026. Banii europeni sunt acordați pentru acoperirea costurilor cu proiectarea, împrejmuirea plantației, înființarea, întreținerea plantației. Se acordă inclusiv o primă pentru sechestrare forestieră timp de 20 de ani. Suprafața minimă pentru accesarea măsurii este de 0,50 ha pentru înființarea de trupuri de pădure și de 0,10 ha pentru înființarea de perdele forestiere de protecție. Sesiunea de finanțare a început în 25 noiembrie și deja la Garda Forestieră sunt 18 solicitanți din Vrancea, printre care și municipiul Adjud.

În cadrul întâlnirii conduse de prefectul Nicușor Halici, a fost prezentată această măsură de investiții dar și problemele care sunt specifice zonei de munte a Vrancei. Astfel, una dintre situații vizează suprafețele de pășune din zona montană care sunt încadrate ca pajiști naturale permanente, deși acele terenuri nu sunt folosite de crescătorii de animale. O altă situație specifică județului Vrancea este cea a obștilor, care sunt înregistrate în Registrul special al obștilor însă în Ghidul Solicitantului pentru această măsură de sprijin se solicită un certificat de înregistrare la Registrul Asociațiilor și Fundațiilor. Șeful Ocolului Silvic Năruja, Valentin Popa, a arătat că aceasta este o situație în care se regăsesc obștile din Vrancea dar și câteva din Dâmbovița, Argeș. În această situație ar trebui doar efectuate modificări la Ghidul Solicitantului. De asemenea, inspectorul șef al Gărzii Forestiere, Ionică Cherciu, a subliniat că terenurile incluse în angajamente prin măsura 8.1 din PNDR nu sunt eligibile pentru această măsură de sprijin.

Conform Ghidului Solicitantului, terenurile propuse pentru împădurire trebuie să fie situate în zone expuse sau vulnerabile la riscuri climatice. De exemplu, cum a arătat primarul Ionică Danțiș de la Vrâncioaia, poate fi împădurit un islaz comunal situat pe o pantă care nu este folosit de oamenii din comună.

Avantajul acestei măsuri este birocrația redusă, sprijinul financiar pentru împăduriri fiind acordat sub forma unor costuri standard, cu valoare fixă, care acoperă următoarele costuri eligibile: costurile standard aferente elaborării proiectului tehnic de împădurire; costurile standard aferente împrejmuirii plantației; costurile standard aferente lucrărilor de înființare a plantației; costurile standard aferente lucrărilor de întreținere a plantației; costurile standard aferente compensațiilor pentru acoperirea pierderilor de venit agricol, acordate pe o perioadă de 12 ani; costurile pentru refacerea plantației în cazul apariției unui eveniment produs de factori biotici și abiotici.

Pentru implementarea cât mai facilă a schemei a fost concepută o aplicație informatică, care poate fi accesată la adresa de internet https://impaduriripnrr.mmap.ro , unde beneficiarul își creează un cont și ulterior desfășoară toate operațiunile (încărcare amplasament, încărcare proiect, obținere avize, notificări cu privire la finalizarea lucrărilor, etc.). Pot fi împădurite suprafețele de teren agricol din categoriile de folosință teren arabil, pajiști permanente și culturi permanente, cu excepția terenurilor agricole cu o valoare naturală ridicată, din categoria pajiștilor naturale permanente, zonelor umede și a altor categorii de terenuri agricole. Beneficiarii nu au obligația de a schimba categoria de folosință a terenului. Ghidul de finanțare poate fi consultat pe pagina de internet a Gărzii Forestiere Focșani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?