Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613

GALERIE FOTO: „Bruma toamnei peste obiceiurile și portul vrâncenesc”, la Școala Câmpuri

Cu emoție și bucurie, câmpurenii și-au dat mâna și au primit oaspeți în cadrul proiectului „Bruma toamnei peste obiceiurile și portul vrâncenesc”. O ocazie eficientă de valorificare a tradițiilor, obiceiurilor și portului din Vrancea în cadrul acestui festival, desfășurat la Câmpuri, unde Școala Gimnazială Câmpuri a debutat cu un mic program artistic la biserica „Sf. Dimitrie” din satul Rotileștii Mari, preot paroh Popa Dănuț. Într-un spațiu amenajat de Primăria Câmpuri, producătorii locali au putut să-și promoveze produsele, iar elevii Școlii Gimnaziale Câmpuri, dar și invitații de la Centrul Cultural „Simion Mehedinți” Soveja și Ansamblul „Comănășteanca” le-au oferit locuitorilor un spectacol, cu dans și cântece tradiționale. Ziua a fost încheiată cu focul lui Sumedru, unde copiii satului au jucat în jurul focului, au strigat și au sărit peste foc, pentru a fi sănătoși tot anul.

A doua zi a avut loc concursul interșcolar, care se află la a VII-a ediție, unde au participat școli din Vrancea, unele pentru prima dată, altele participând anual, încă de la prima ediție. La activitate au participat următoarele unități școlare: Școala Gimnazială Paltin – director Ionel Tătaru, Liceul Tehnologic „Al. I. Cuza“ Panciu – director Luminița Irimescu, Școala Gimnazială Fitionești -director Adela Bacalu, Școala Gimnazială Păunești -director Augustin Apătăchioae, Școala Gimnazială Pufești – director Mariana Bogdan, Liceul Teoretic „Grigore Gheba” Dumitrești – director Aurelia Răducan, Liceul Teoretic „Grigore Gheba” Dumitrești – structură Motnău – director Aurelia Răducan și bineînțeles Școala Gimnazială Câmpuri, în calitate de organizator – director Cojocaru Marius. Participarea directă a constat în prezentarea de costume populare, dansuri populare, cântece și poezie, șezători. Pe parcursul a patru ore, s-au perindat în fața juriului formații artistice, care au arătat încă o dată că tradițiile și obiceiurile sunt încă prezente în viața satului, a copiilor. Toate formațiile participante au primit trofee, diplome și medalii.

Acest proiect nu ar fi putut lua viață fără implicarea Marianei Olaru, coordonator proiect, Elena Gagea, Marinela Vlad, Mirela Dumitriu, George Vlad, Ionel Cojocaru, Alina Mateiu, Veronica Dumitru, Mariana Răcman, Maricica Stoica, Aurelia Irimia, Carmen Vlad, Dorina Borja, Elena Roșioru, Nadia Popa, Manuela Rotilă, Marius Cojocaru și nu în ultimul rând a referentului cultural Viorel Simion, Primăriei Câmpuri, primar Ion Vlad care a sponsorizat logistica necesară proiectului. „Localitate din zonă de munte, cu oameni harnici și cu minte sănătoasă, comuna Câmpuri a avut și are din timpuri străvechi, o viață spirituală bogată, preluată din tezaurul familiei țăranului Ion Roată. Locuitorii știu să primească cu dăruire pe cei ce vor să pășească pe aceste plaiuri binecuvântate de Dumnezeu.Tradițiile noastre moștenite din moși – strămoși, dorim să fie preluate și transmise și următoarelor generații, pentru a sădi în inimile copiilor dragostea pentru frumos și autentic, să aprecieze frumusețea portului popular, a dansului şi cântecului românesc, a meşteşugurilor tradiţionale atât de mult apreciate în ţară cât şi în afara ei”, a transmis Marius Cojocaru, directorul Școlii Cîmpuri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?