Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

S-a branșat ilegal la rețeaua electrică „apreciind că este unica soluţie pentru protejarea familiei sale”

Un bărbat din Dumbrăveni a fost condamnat pentru furt de energie electrică, după ce a fost prins de două ori cu o instalație clandestină cu care se alimenta de la rețeaua de distribuție electrică, pedeapsa acestuia fiind însă amânată. Instanța a stabilit că într-adevăr vrânceanul încălcase în mod repetat legea, însă a avut totodată în vedere și situația acestuia, dat fiind că din 2018 inculpatul fusese debranșat, deoarece nu își mai permisese să achite facturile, și că se racordase ilegal la rețeaua electrică pentru a-și îngrija mama, femeie imobilizată la pat, în vârstă de peste 80 de ani. Faptele pentru care bărbatul a fost trimis în judecată au fost comise la un interval de câteva zile distanță, în luna februarie din anul 2019, iar acesta a mărturisit că, după un prim control, când cele două fire de cupru cu care se branșase ilegal fuseseră deconectate, la doar câteva ore a repus în funcțiune branșamentul improvizat.

În timpul cercetărilor, vrânceanul a arătat că recunoaște tot, ba chiar a precizat că va plăti prejudiciul total, în valoare totală de 3.128,25 lei și s-a obligat să achite această sumă, instanţa reținând că trebuie avute „în vedere şi împrejurările în care inculpatul a hotărât să comită infracţiunile. Acesta locuieşte împreună cu mama sa, persoană încadrată cu grad grav de handicap, în vârstă de peste 80 de ani, iar pe timpul iernii, pentru a-şi asigura încălzirea locuinţei, întrucât fusese anterior debranşat pentru neplata facturilor, a hotărât să se racordeze fără drept la reţeaua electrică, apreciind că este unica soluţie pentru protejarea familiei sale”.

Potrivit soluției pe fond, bărbatului i-a fost astfel stabilită „pedeapsa de 6 luni închisoare pentru furt (faptă comisă la data de 07.02.2019), 6 luni închisoare pentru săvârşirea executare sau folosirea de instalații clandestine în scopul racordării directe la reţea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare (faptă comisă la data de 07.02.2019), 6 luni închisoare pentru furt (faptă comisă la data de 13.02.2019) şi 6 luni închisoare pentru executare sau folosirea de instalații clandestine în scopul racordării directe la reţea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare (faptă comisă la data de 13.02.2019)”.

Pedeapsa totală a fost astfel de 1 an închisoare, cu amânarea pe un termen de supraveghere de 2 ani, perioadă în care bărbatul trebuie să respecte anumite măsuri. Pe latură civilă, vrânceanul a fost obligat să achite către Societatea de Distribuţie a Energiei Electrice Muntenia Nord S.A. – S.D.E.E. Focşani suma de 3.128,25 lei, reprezentând despăgubiri materiale.

Foto cu rol de prezentare, sursa: www.energywatch.com.my

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?