Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628
Ediția: Luni 20 Mai 2024. Nr. 6628

GALERIE FOTO: Poveștile oamenilor în uniformă. Interviu cu plutonierul major Ionuț Iulian Bogiu, din cadrul Jandarmeriei Vrancea

Astăzi vom afla povestea plutonierului major Ionuț Iulian Bogiu, subofițer operativ principal în cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) Vrancea, care, de curând, a reprezentat Jandarmeria Română la o activitate de formare profesională în domeniul negocierii în Italia. Născut în Vrancea, plt. maj. Ionuț Bogiu a crescut o perioadă în județul natal, mutându-se, pentru scurt timp, la Constanța, „pentru că părinții au plecat în Italia și am rămas în grija unei mătușe‟.

Când a revenit în Vrancea, în clasa a X-a, s-a transferat la Colegiul Tehnic „Valeriu D. Cotea‟ Focșani, adăugând că „a fost un liceu foarte bun pentru mine‟. Odată cu trecerea timpului, plt. maj. Ionuț Bogiu a realizat că profesia care i se potrivește cel mai bine este cea de militar.

După ce a absolvit clasa a XII-a și a promovat examenul de Bacalaureat, tânărul a încercat să se încadreze la ISU Vrancea, însă nu a reușit, motiv pentru care timp de un an a stat pe tușă, pentru că „perioada de înscriere la școlile militare deja se închisese‟. În anul următor, vrânceanul a aplicat pentru Școala militară de subofițeri de jandarmi. „În cei doi ani de școală militară, am avut parte de o pregătire foarte grea. Am avut profesori cu o experiență foarte vastă în armată, iar pentru noi, școala militară a însemnat carte, antrenament, studiu obligatoriu și un program de cel puțin 12 ore pe zi. Deși a fost greu, nicio clipă nu am vrut să renunț. După 9 luni de școală, am avut stagii de practică în Focșani, pe Ordine Publică, Pază obiective și am efectuat misiuni alături de colegii jandarmi. Eram în postura de observatori pentru a ne acomoda cu ceea ce înseamnă misiune‟, își amintește plt. maj. Ionuț Bogiu.

Trebuie să știi să relaționezi și să te adaptezi‟

În 2010, după absolvirea școlii militare, vrânceanul a fost încadrat pe funcția de subofițer operativ la Detașamentul Mobil Focșani. Misiunile la care participa, atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte, erau desfășurate fie în colaborare cu polițiștii, fie individual. În cei 12 ani de activitate, plt. maj. Ionuț Bogiu a participat la misiuni diverse, însă cele mai dificile consideră că sunt „cele la care trebuie să asigurăm ordinea publică unde participarea este numeroasă și ai de-a face cu foarte multe persoane din foarte multe categorii socio-culturale. Munca unui jandarm presupune, în primul rând, o foarte bună pregătire fizică, tactică, teoretică și să ai un talent înnăscut de a relaționa cu persoanele. Trebuie să știi să relaționezi și să te adaptezi fiecărui tip de comportament. Nu au fost misiuni în care să nu fiu implicat, în afara perioadelor în care am fost plecat în concediu‟.

Regăsindu-se în totalitate în profesia de jandarm, plt. maj. Ionuț Bogiu spune că a participat la toate cursurile care s-au potrivit specificului muncii sale. „Am mers la cursuri de: monitor de intervenție profesională; alpinism; pregătire în domeniul artelor marțiale cu o delegație din China; schi; cursuri pe antitero și acțiuni speciale; cursuri pe asigurare și restabilire ordine publică etc.‟, enumeră jandarmul.

În perioada 6-24 iunie, vrânceanul a participat la o activitate de formare profesională în domeniul negocierii, organizată de Institutul Superior de Tehnici Investigative al Armei Carabinierilor din Velletri, Italia. „La această activitate au participat 18 reprezentanți, specialiști din instituții de aplicare a legii, respectiv Arma Carabinierilor Italieni, Poliția Penitenciară Italiană și Jandarmeria Română, eu fiind singurul din Jandarmeria Română care a participat. Pregătirea a constat în domeniul negocierii cu subiecți aflați în criză, persoane baricadate în casă, persoane care amenință că se sinucid ș.a.m.d., astfel încât să fie limitată sau eliminată intervenția în forță și rezolvarea pașnică a unei astfel de situații. Din punctul meu de vedere, negocierea este o abilitate foarte importantă în activitățile de zi cu zi desfășurate de jandarmerie, atât în misiunile zilnice de patrulare cât mai ales în derularea acțiunilor speciale. Raportându-mă la natura activității noastre, consider că tehnica negocierii este o metodă de rezolvare pașnică a unor situații de criză‟, concluzionează plt. maj. Ionuț Bogiu.

Reprezentanții IJJ Vrancea au precizat că, din cei 12 ani de carieră militară, în ultimii 11 ani, jandarmul vrâncean a activat în cadrul structurii antiteroriste și de acțiuni speciale a inspectoratului, „fiind mereu preocupat de îmbunătățirea propriului nivel de pregătire, aspect care a avut și are o contribuție importantă în îndeplinirea obiectivelor unității‟.

Din punct de vedere profesional, plt. maj. Ionuț Bogiu își dorește să-și îndeplinească misiunile cu succes și să rămână la aceeași grupă în care activează la momentul actual. „Celor care doresc să urmeze o carieră militară, le-aș spune să o urmeze, dacă asta își doresc. Viața de jandarm este grea, îți ocupă foarte mult timp, dar este și foarte frumoasă. Colegilor mei le doresc multă putere de muncă în continuare. Sunt un colectiv foarte bun și sper că așa vor fi în continuare‟, conchide plt. maj. Ionuț Bogiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?