Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

Calitatea aerului respirat de vrânceni nu poate fi monitorizată deoarece sistemele nu sunt complet funcționale

Calitatea aerului respirat de vrânceni în general și de focșăneni în special, dar și modul de colectare a deșeurilor au fost principalele teme abordate în ședința Colegiului Prefectural convocată pe 30 iunie de prefectul Nicușor Halici. În urma informărilor prezentate de reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului dar și de cel al Gărzii de Mediu a rezultat că sistemele de monitorizare a aerului din Focșani nu sunt complet funcționale, deoarece monitorizează doar trei parametri, ceea ce nu este relevant. Prefectul Nicușor Halici a declarat că cele două instituții ar trebui să conlucreze dar mai ales să aibă mai multe sisteme de monitorizare a calității aerului complet funcționale.

Avem zone cu poluare ridicată unde se ard deșeuri care produc noxe cu impact major asupra mediului și implicit a calității aerului pe care îl respirăm. Și vă pot da astfel de exemple de zone cu poluare excesivă: zonele balastierelor, zonele în care se ard deșeuri în gropi improvizate, zonele de colectarea fierului vechi. Toate aceste zone trebuie monitorizate cu laboratoare mobile care să supravegheze calitatea aerului. Vreau să înțelegeți că aici vorbim despre sănătatea și calitatea vieții noastre”, a precizat prefectul Nicușor Halici.

Tot în cadrul ședinței a fost prezentată și o situație privind colectarea selectivă a gunoiului menajer, din care rezultă că acest tip de colectare are un procent de doar 6,04%, față de minimul stabilit de lege, care este de 50%. O altă problemă ridicată a fost cea a costurilor legate de transportul gunoiului menajer, care sunt foarte mari, motiv pentru care este nevoie de deschiderea Centrului de colectare de la Haret. De exemplu, transportul unei mașini cu gunoi de la Vintileasca la Muchea, județul Brăila, a ajuns să coste peste 8 mii de lei, ceea ce înseamnă foarte mult și pentru autorități, dar și pentru cetățeni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?