Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Sâmbătă 27 aprilie 2024 Nr. 6613

GALERIE FOTO: Poveștile oamenilor în uniformă. Inspector de poliție Adina Eșanu, coordonatorul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din IPJ Vrancea

Astăzi vom afla povestea inspectorului de poliție Adina Eșanu, coordonatorul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul IPJ Vrancea. Originară din Negrilești, „locul unde se ascultă liniștea‟, la finalul clasei a VIII-a, vrânceanca a decis să vină la Focșani pentru a urma cursurile Colegiului Tehnic „Edmond Nicolau‟ Focșani, profil tehnician proiectant CAD. În 2008, după absolvirea liceului, Adina Eșanu și-ar fi dorit să se înscrie la Școala de Agenți de Poliție Câmpina însă, „pe atunci, nu îndeplineam condițiile de înscriere în ceea ce privește limita de înălțime, motiv pentru care am ales Facultatea de Drept din cadrul Universității «George Barițiu» Brașov‟.

Visul de a deveni polițist nu a dispărut, așa că în 2010, tânăra a promovat examenul și a fost admisă la Școala de Poliție „Vasile Lascăr‟ Câmpina, continuând în paralel și cursurile facultății. Au urmat 2 ani de școală destul de grei, dar frumoși. Am trăit multe momente emoționante în acea perioadă, dar nimic nu s-a comparat cu momentul în care, la prima adunare pe platoul școlii, am ascultat imnul României‟, își amintește insp. de poliție Adina Eșanu. După absolvirea școlii de poliție, în decembrie 2012, tânăra a fost repartizată la IPJ Vrancea, primii 6 ani și jumătate din carieră desfășurându-i în cadrul Biroului de Ordine Publică al Poliției Municipiului Focșani.

Aici am întâlnit oameni dedicați profesiei de la care am învățat multe din tainele acestei meserii. Munca unui polițist de Ordine Publică este una complexă, în primul rând pentru că, în general, este primul polițist care ajunge la fața locului la orice sesizare. Polițistul de Ordine Publică este cel care evaluează situația de la fața locului și cel care, de cele mai multe ori, trebuie să ia decizii într-un timp foarte scurt. Fiecare zi din viața unui polițist este o provocare, însă, indiferent de moment, loc și situație, misiunea unui polițist în fiecare zi este aceeași: siguranța și liniștea cetățenilor‟, spune insp. de poliție Adina Eșanu.

Am lucrat doi ani ca operator 112‟

Pe cât de frumoasă este munca unui polițist, pe atât de solicitante sunt misiunile, însă insp. de poliție Adina Eșanu a reușit să facă față cu brio, până în prezent, tuturor provocărilor. Plăcându-i provocările și dorindu-și să evolueze din punct de vedere profesional, timp de doi ani, vrânceanca a lucrat ca operator 112 în cadrul Serviciului Cabinet al IPJ Vrancea și spune că „o zi pentru un operator 112 nu este niciodată ușoară! Zilnic, acesta se confruntă cu situaţii speciale, de la cele mai neobișnuite, până la cele emoționante. De cele mai multe ori, salvarea unei vieţi începe de la cuvintele: «112, ce urgenţă aveţi?», de aceea, oricât de agitat sau recalcitrant ar fi interlocutorul, trebuie să reuşeşti să-ți păstrezi calmul, să transmiți încredere pentru a putea obține informaţii clare şi precise, pentru ca echipajele specializate de intervenție să ajungă la destinaţia corectă şi să acorde ajutorul necesar sau chiar să salveze vieţi‟.

De la apeluri primite din partea copiilor care sesizau faptul că sunt martori ai violenței domestice, până la situații în care persoana de la celălalt capăt al firului amenința că-și va pune capăt zilelor, cei doi ani în care insp. de poliție Adina Eșanu a lucrat ca operator 112 au fost „plini de adrenalină‟. Cu toții am auzit cel puțin o dată în viață că cineva a apelat serviciul unic de urgență 112 pentru a face o glumă. Ei bine, „apelarea nejustificată a numărului 112 poate costa viaţa unei persoane aflate în pericol! În timp ce operatorul se ocupă de un apel non-urgent, pe linie poate aștepta o persoană care are într-adevăr nevoie de ajutor. Poliția Română, prin structurile de prevenire a criminalității, a derulat anul acesta, la nivel național, o campanie de conștientizare, atât în rândul copiilor, cât și al adulților cu privire la consecințele pe care le are apelul fals sau abuziv la 112. «Gândește! Nu este o glumă! Apelul fals la 112 se pedepsește! Sună responsabil!» sunt mesajele prin care polițiștii au atras atenția cu privire la consecințele legale și psiho-sociale ale acestor fapte‟.

Ofițer de investigații criminale în cadrul Poliției orașului Panciu

În ianuarie 2021 a venit timpul unei noi provocări, motiv pentru care, după promovarea concursului de trecere a agenților în corpul ofițerilor de poliție, insp. de poliție Adina Eșanu a avansat pe un post de ofițer de investigații criminale în cadrul Poliției orașului Panciu. Un polițist de investigații criminale se confruntă mereu cu situații neprevăzute și spețe care nu seamănă niciodată între ele. Întodeauna va exista ceva diferit și ceva nou de învățat sau de aplicat. Fiecare situație are un mister aparte, iar sarcina noastră este să-l descoperim și să-l rezolvăm. Este cunoscut faptul că meseria de polițist necesită multă dedicare și poate multe nopți nedormite, însă îți oferă și multe satisfacții profesionale. Îți oferă posibilitatea să lucrezi în echipă, iar polițistii vrânceni formează o echipă. De multe ori petrecem mai mult timp la serviciu decât acasă cu familia și pentru asta suntem suntem recunoscători familiilor noastre pentru înțelegere și sprijin‟.

Specificul muncii de prevenire a criminalității

Dorindu-și să vină mai aproape de casă, în decembrie 2021, insp. de poliție Adina Eșanu a revenit la Focșani, devenind coordonator al Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul IPJVrancea. Tânăra consideră că „specificul muncii de prevenire a criminalității este unul diferit de cel al unui polițist operativ. Dacă în trecut mă confruntam cu situații în care cetățenii apelau la sprijinul poliției în momentul în care erau deja într-o situație de victimizare, în prezent, obiectivele vizate în desfășurarea activităților preventive sunt acelea de informare a cetățenilor, sensibilizarea acestora cu privire la necesitatea adoptării unor măsuri de autoprotecție precum și prezentarea consecințelor ce decurg din comiterea de infracțiuni‟.

Anul acesta, în ceea ce privește prevenirea criminalității, la nivel local, obiectivele Poliției Române se împart în trei programe de intervenție preventivă și anume: „prevenirea infracțiunilor contra persoanei (agresiuni sexuale, violență domestică, victimizare minori, dispariții copii), prevenirea infracțiunilor contra patrimoniului și prevenirea criminalității informatice, la nivelul IPJ Vrancea‟. Printre activitățile informative desfășurate sau derulate în acest an, amintim: „Campania națională «Atingeri nedorite» de prevenire a agresiunilor sexuale asupra minorilor; Campania națională «Siguranță online» pentru prevenirea fraudelor informatice și creșterea gradului de siguranță în mediul online;

Proiectul național «RO – Cyberex – Perfecționare, cooperare și prevenire în lupta împotriva criminalității informatice» pentru creșterea gradului de informare și conștientizare cu privire la riscurile asociate criminalității informatice în mediul online (atacuri cibernetice și pornografie infantilă) precum și cyberbullying; Proiectul național «Fără discriminare»; Campania locală de prevenire a violenței domestice «Stop violenței în familie! Luați atitudine!» și Programul local de prevenire a criminalității în mediul rural «Siguranță în mediul rural»‟.

Pentru că-și dorește să-și îmbunătățească permanent cunoștințele, în prezent, insp. de poliție Adina Eșanu este masterand în cadrul Universității Ecologice București la Facultatea de Drept, specializarea Științe Penale și Criminalistică.

Mereu în sprijinul comunității

Munca de polițist implică și o latură umană, pe care oamenii legii din Vrancea reușesc să o pună în evidență ori de câte ori au ocazia. Alături de colegi, insp. de poliție Adina Eșanu a participat și la diferite activități în sprijinul comunității, reușind să aducă un strop de bucurie atât pe chipul copiilor, cât și al vârstnicilor sau al persoanelor aflate în dificultate. Una dintre cele mai dragi activități de acest fel a avut loc în luna aprilie a acestui an când IPJ Vrancea „a răspuns din nou provocării Ambasadei SUA în România alături de American Councils for International Education și s-a alăturat proiectului 4/4 pentru prieteni creat în memoria lui Dr. Martin Luther King, Jr. pentru a celebra la nivel național valorile voluntariatului și ale prieteniei. Pașii ne-au dus către doi vârstnici din cătunul Cotul din Vale, de 76 respectiv 82 de ani, care toamna ne așteaptă cu gutui la geam. Polițiștii vrânceni le calcă pragul de 4 ani, ori de câte ori este posibil, iar, ca de fiecare dată, ne-au întâmpinat cu cele mai frumoase zâmbete, dornici să fie ajutați la treburile gospodărești, dar mai ales de o vorbă bună, o îmbrățițare, o alinare. Împreună cu câțiva colegi am reușit pe parcursul câtorva ore să facem mici reparații gardului gospodăriei, am văruit și curățat copacii și am pregătit grădina pentru primăvară. Cea mai mare răsplată a fost bucuria oferită de cele mai calde și sincere priviri și îmbrățișări, așa cum numai bunicii știu să ofere‟.

Insp. de poliție Adina Eșanu spune că nu-i place singurătatea și este de părere că și acest aspect a determinat-o să fie atrasă de acest sistem care-i oferă posibilitatea să lucreze în echipă. Cei aproximativ 10 ani de activitate în slujba cetățeanului reprezită pentru tânără o călătorie frumoasă aflată încă la început de drum. „Tinerilor care doresc să devină polițiști, le-aș spune ceea ce am auzit și eu la început de drum: disciplina, perseverența și devotamentul sunt caracteristici ce definesc un bun polițist, iar dacă îți iubești profesia cu adevărat, vei trece ușor peste greutățile întâlnite‟, este mesajul pe care-l transmite insp. de poliție Adina Eșanu. Din punct de vedere al parcursului profesional, țin să le mulțumesc colegilor, șefilor tuturor structurilor în care am lucrat și conducerii inspectoratului pentru tot sprijinul acordat de-a lungul timpului și pentru încrederea pe care aceștia mi-au oferit-o‟, mai adaugă aceasta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?