Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613

352 de vrânceni au instalat sisteme fotovoltaice de producere a energiei electrice; CUP și Avicola Focșani vor să investească în aceste sisteme

Peste 350 de vrânceni au instalat sisteme fotovoltaice de producere a energiei electrice, arată un raport al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Centralele electrice fotovoltaice instalate în Vrancea au o putere instalată de 1618 kW, ceea ce situează județul nostru pe locul al doilea în regiunea Sud-Est, după Constanța, care are o putere instalată de 2313 kW. Numărul de centrale electrice fotovoltaice este în creștere. În ultima perioadă, mai multe firme au solicitat certificate de urbanism la Primăria Focșani pentru realizarea de parcuri fotovoltaice sau montarea unor asemenea sisteme la societăți comerciale pentru a reduce costurile cu energia electrică. Printre firmele care vor să investească în aceste sisteme se numără mari consumatori de energie precum CUP Focșani sau Avicola Focșani.

Raportul ANRE menționează că, „din analiza datelor raportate de operatorii de distribuţie nu a fost identificat nici un prosumator care să deţină instalaţie de stocare a energiei electrice produse, iar în legătură cu modul de utilizare a energiei electrice produse, aceasta a fost utilizată pentru consumul final propriu, nefiind identificată nici o situaţie de racordare a altor consumatori la instalaţia de producere a energiei electrice”. Altfel spus, cei care au sisteme fotovoltaice livrează energia direct în rețea. Creșterea numărului de sisteme fotovoltaice se datorează avantajelor financiare pe care le au cei care investesc în astfel de centrale. Astfel, persoanele fizice sau juridice sunt exceptați de la plata tuturor obligațiilor fiscale aferente producției proprii de energie electrică în cazul în care centrala are o putere instalată de cel mult 27kW. De asemenea, persoanele fizice care au montat sisteme fotovoltaice sau alte sisteme de producere a energiei electrice din surse regenerabile beneficiază din partea furnizorilor de energie electrică de serviciul de regularizare între valoarea energiei electrice livrate în reţea şi valoarea energiei electrice consumate din reţea. „Valoarea energiei electrice livrate este evidenţiată distinct în facturile de energie electrică cu semnul minus şi se calculează ca produsul dintre cantitatea de energie electrică produsă şi livrată de prosumator în reţeaua electrică şi preţul mediu ponderat înregistrat în Piaţa pentru Ziua Următoare în anul anterior”, precizează ANRE.

Pentru stimulrea utilizării surselor regenerabile de energie sunt derulate mai multe programe de finanțare guvernamentale precum Electric-UP, Casa Verde Fotovoltaice, PNRR – componenta C.6. Costurile pentru un sistem fotovoltaic diferă în funcție de consumul pe care îl are beneficiarul.

Într-un articol publicat de Monitorul de Vrancea, Ionuț Gurguiatu, manager general la firma focșăneană iDNA POWER, a arătat că, pentru un consumator casnic, care are un consum de 200-300 kWh pe lună, cea mai bună investiție este într-un sistem fotovoltaic de 3kW. Este o situație valabilă pentru 70% dintre consumatorii casnici. Costurile pentru această investiție ajung la 5.000-6.000 euro, în funcție de complexitatea lucrării, pentru că instalația poate fi montată pe acoperiș de tip țiglă, tip tablă sau terasă, dar și pe structură specială la sol. „Un consumator casnic normal consumă 200-300 kWh pe lună. Pentru această cantitate de energie electrică, din punctul nostru de vedere, un sistem de 3 kW este cea mai bună investiție. Pentru o astfel de instalație se poate apela la programul de finanțare „Casa Verde Fotovoltaice” care oferă o suma de 20.000 lei nerambursabil, aportul beneficiarului fiind de 5000-6000 lei. În ceea ce privește instalațiile mai mari de 10 kW, prețul de instalare și punere în funcțiune se situează între 800 și 1000 euro/kW”. Cu cât consumatorul este mai mare cu atât instalația necesară de panouri fotovoltaice va fi mai mare și necesită o dimensionare în consecință”, a explicat Ionuț Gurguiatu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?