Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613

FOTO: Crama Pandora, în topul producătorilor de vin medaliați cu aur la VINARIUM 2022

Crama Pandora de la Cotești este producătorul vrâncean cu cele mai multe vinuri medaliate cu aur la Concursul Internațional VINARIUM de la București, care a avut loc la sfârșitul lunii mai. Firma vrânceană a obținut cinci medalii de aur, performanță care o situează alături de marii producători de vinuri din țară de la Recaș sau Cotnari. Medaliile de aur obținute la VINARIUM confirmă calitatea vinurilor produse la Cotești și recompensează munca celor implicați în proiectul de la Crama Pandora. Vinurile care au obținut cele cinci medalii de aur sunt Cuvee Pandora (Fetească Neagră, Cabernet Sauvignon, Merlot – 2019), Rose Stories – (Pinot Noir – 2021), Sauvignon Blanc – Stories – 2021, Sauvignon Blanc Secrets – 2021 și Secrets (Fetească Neagră – 2020). Crama Pandora este proiectul unei crame boutique cu vinuri premium demarat în urmă cu trei ani de omul de afaceri Doru Simiz, care a preluat societatea Vitisim Cotești. În 2019 a obținut prima medalie de aur la Concursul Internațional de Vinuri București, pentru un Sauvignon Blanc 2019, și anual s-au adăugat alte medalii la concursurile de vinuri. Premiile confirmă munca echipei conduse de oenologul Florin Manoliu și potențialul vinurilor din Vrancea; un potențial care devine realitate când viile primesc cele mai bune tratamente, iar vinurile sunt îngrijite cu atenție la fiecare detaliu. „Noi încercăm să obținem tipicitatea podgoriei Cotești. Tipicitatea solului, amprenta terroir-ului conturează vinul. Vrem să definitivăm ce înseamnă terroir-ul Vrancei exprimat într-o sticlă de vin”, a explicat oenologul Florin Manoliu.

VINARIUM International Wine Contest 2022 a adus 25 medalii de aur și argint pentru vinurile vrâncene, o performanță deosebită pentru că multe medalii sunt pentru producători noi, care au ambiția de a produce vinuri de o calitate foarte bună.

Producătorii vrânceni care au mai obținut medalii la VINARIUM 2022:

Moșia Domnească de la Panciu– două medalii de aur : Apus De Soare Rose (Pinot Noir, Feteasca Neagră – 2021), Începuturi-Alb De Panciu (Fetească Regală Gewürztraminer, Muscat – 2021 ) și două medalii de argint : Apus De Soare (Chardonnay – 2021) și Începuturi-Rose De Panciu ( Fetească Neagră, Cabernet Sauvignon, Merlot – 2021)

Domeniile Panciu – patru medalii de aur pentru Gran Riserva (Cabernet Sauvignon 2016), Podgorie Domnească (Fetească Neagră 2019), Spumant Blanc de Noirs ( Pinot Noir– 2015), Spumant Cuve Prestige (Pinot Noir, Chardnonnay, Fetească Regală – 2015) și o medalie de argint pentru Panciu Riserva (Fetească Neagră 2019).

Crama Gîrboiu – două medalii de aur pentru Ambra Sweet Wine (Șarbă 2020) și Constantin Premium Blend (Cabernet Sauvignon, Merlot, Fetească Neagră – 2017).

Casa de Vinuri Beciu – o medalie de aur pentru X+Y Charnonnay 2021 și două medalii de argint pentru X+Y Sauvignon Blanc 2021 și X+Y Fetească Regală 2021.

Beciul Domnesc – două medalii de aur, pentru Mirabilis Machina (Cabernet Sauvigon, Fetească Neagră 2018) și Rose Verite (Cabernet Sauvignon 2021).

Crama Tatăl și Fiul – trei medalii de aur pentru Tata și Fiul (Fetească Neagră 2019), Tata și Fiul (Fetească Albă 2021), Tata și Fiul Ediție Limitată (Sauvignon Blanc 2021) și două medalii de argint pentru Tata și Fiul (Tămâioasă Românească 2021) și Tata și Fiul Ediție Limitată (Merlot 2020).

Tenuta Odobești – medalie de aur pentru BIB Rose (Merlot 2021).

VINARIUM International Wine Contest 2022 este organizat de ASER Consulting&Management, în parteneriat cu Asociația Degustatorilor Autorizați din România (ADAR), sub patronajul OIV (Organizatiei Internaționale a Viei si Vinului) și VINOFED (Federația Internațională a Marilor Concursuri de Vinuri). Concursul se află la cea de a XIX-a ediție. Concursul a fost organizat în conformitate cu Normele concursurilor internaționale de vinuri elaborate de OIV, iar aprecierea probelor a fost făcută de un juriu internațional cu membri recunoscuți prin experiența și profesionalismul lor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?