Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613
Ediția: Vineri 26 aprilie 2024 Nr. 6613

A dorit să comande în sala de judecată 4 ciorbe de burtă. A înjurat și amenințat judecătorul și i-a arătat semne obscene

Un gălățean în vârstă de 35 de ani a fost condamnat la închisoare cu executare în Vrancea în urma unui scandal pe care l-a iscat într-o sală de judecată din județul vecin în momentul în care se discuta despre arestarea sa preventivă. Bărbatul a fost arestat în acel dosar, iar ulterior a fost acuzat de ultraj judiciar și încălcarea solemnității ședinței pentru cele întâmplate, chiar dacă în timpul anchetei acesta a încercat să își explice comportamentul. A fost însă greu de înțeles cum acesta i-a adresat ameninţări, cuvinte injurioase şi semne obscene judecătorului care soluționa propunerea de arestare preventivă. „Încă de la început inculpatul (…) a manifestat un comportament agitat, întrerupând constant judecătorul de drepturi şi libertăţi sau pe ceilalţi participanţi la şedinţa de judecată şi refuzând să coopereze în sensul că, fiind întrebat de mai multe ori dacă doreşte sau nu să dea declaraţie cu privire la propunerea de arestare preventivă ce fusese formulată faţă de el, inculpatul a condiţionat conduita sa de aducerea de alimente motivând că nu a mai mâncat de aproximativ două zile. Judecătorul de drepturi şi libertăţi a constatat că inculpatul nu doreşte să dea declaraţie şi a soluţionat propunerea de arestare preventivă, soluţia fiind pronunţată la ora 16:30, în sensul admiterii solicitării Parchetului de pe lângă Judecătoria (…) şi luării măsurii arestării preventive faţă de inculpat pentru o perioadă de 30 de zile.

În momentul citirii minutei hotărârii judecătoreşti, inculpatul (…) şi-a manifestat în mod vizibil nemulţumirea faţă de soluţia dispusă în sensul că s-a adresat judecătorului de drepturi şi libertăţi (…) spunându-i „vă arunc cu Biblia în cap dacă mă închideţi”, punând în acelaşi timp şi mâna pe Biblie, precum şi „vă rup”. De asemenea, atunci când a fost întrebat despre persoana care doreşte să fie înştiinţată despre luarea măsurii preventive, inculpatul a răspuns judecătorului de drepturi şi libertăţi „pe domnul preşedinte, mânca-mi-ar”. În acelaşi timp, inculpatul a arătat către judecătorul de drepturi şi libertăţi semne obscene, în sensul că a ridicat degetele mijlocii de la ambele mâini şi le-a îndreptat către judecător, iar după încheierea şedinţei de judecată şi oprirea înregistrării audio, în momentul în care judecătorul părăsea sala de judecată, inculpatul i-a strigat „să te f…”. În cursul urmăririi penale a fost audiată persoana vătămată (…), care a relatat situaţia de fapt expusă anterior, subliniind că, în momentul în care inculpatul (…) a pus mâna pe Biblie şi a ameninţat că o va arunca, judecătorul era în picioare şi dădea citire minutei hotărârii, astfel încât exista posibilitatea reală de a fi lovită, precum şi faptul că nu se constituie parte civilă în cauză”, se arată în motivarea sentinței, potrivit rejust.ro.

În timpul anchetei, bărbatul a recunoscut că a avut un comportament nepotrivit, arătând că la acel moment era obosit și îi era foame, iar pentru că avea maxilarul rupt, când fusese întrebat dacă doreşte să dea declaraţie, a solicitat să îi fie aduse patru ciorbe de burtă – pentru el şi pentru cei trei polițiști care îl escortau. Mai departe, inculpatul a arătat că nu a amenințat sau înjurat și că tot ceea ce spusese era din cauza supărării că oamenii simpli nu sunt ajutați de nimeni. Ajuns din nou în instanță și audiat, bărbatul a arătat că la acel moment era foarte obosit, avea dureri din cauza maxilarului rupt, îi era sete şi foame şi nu îşi aminteşte cum au decurs lucrurile, dar nu a negat posibilitatea de a fi reacţionat în acel mod.

(…) condamnă pe inculpatul (…), pentru comiterea infracţiunilor de: ultraj judiciar, la o pedeapsă de 6 luni închisoare (data faptei 04.06.2021); încălcarea solemnităţii şedinţei, la o pedeapsă de 1 lună închisoare (data faptei 04.06.2021). Descontopeşte pedeapsa rezultantă de 1 an şi 4 luni închisoare la care a fost condamnat inculpatul prin sentinţa penală a Judecătoriei Galaţi, definitivă prin decizia penală a Curţii de Apel Galaţi, în pedepsele componente, pe care le repune în individualitatea lor (…). Constată că infracţiunile pentru care inculpatul a fost dedus judecăţii în prezenta cauză sunt concurente atât între ele, cât şi cu infracţiunile de mai sus. (…) contopeşte pedepsele aplicate în prezenta cauză cu pedepsele de mai sus, în pedeapsa cea mai grea de 1 an şi 1 lună închisoare, la care se adaugă sporul de o treime din totalul celorlalte pedepse de 1 an şi 4 luni închisoare (respectiv 5 luni şi 10 zile închisoare), urmând ca inculpatul să execute o pedeapsă totală de 1 an 6 luni şi 10 zile închisoare. (…) deduce din pedeapsa aplicată perioada executată în stare de reţinere, arest preventiv şi detenţie de la data de 04.06.2021 la zi. Ia act că persoana vătămată (…) nu s-a constituit parte civilă în cauză. Cu drept de apel în 10 zile de la comunicare”, se arată în sentință.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?